İSTANBUL (AA) - İBRAHİM HALİL ÇEKİCİ - Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Klinik Şefi Prof. Dr. Ahmet Akgül, sol bacağında kasık bölgesinden karına olan olan bölgedeki toplardamarında pıhnı oluşan hastayı ameliyatsız sağlığına kavuşturduğunu belirterek, "Ameliyat yapmadan görüntülü röntgen cihazı eşliğinde kasıktan girerek, karın bölgesindeki ana toplardamara şemsiye görevi taşıyan geçici bir madde koyduk. Şemsiyeyi bacakta yapacağımız işlemlerde o pıhtıların kopup, akciğerde tıkanıklık yaratmaması için önlem amacıyla yerleştirdik. Özel bir cihazla da damardaki tıkanıklığı ortadan kaldırdık. Hastanın durumu şu anda iyi""
İstanbul’da yaşayan bir çocuk annesi 37 yaşındaki Vesile Deniz, bir gece ansızın şiddetli ağrılarla uyandı. Ağrılarının yanı sıra bacağındaki şişme ve kızarıklığı fark eden Deniz, acilen hastaneye kaldırıldı. Tetkikler sonucunda Deniz'in sol bacağındaki toplardamarın tıkalı olduğu tespit edildi. Deniz, Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uygulanan sıradışı yöntemle hem ağrılarından hem de ömür boyu ilaç kullanmaktan kurtuldu.
Operasyonu gerçekleştiren Kalp Damar Cerrahisi Klinik Şefi Prof. Dr. Ahmet Akgül tedavinin detaylarını AA muhabirine anlattı.
Hastanın 15 gün önce şiddetli ağrı şikayetiyle hastaneye geldiğini belirten Akgül, şu bilgileri verdi:
"Hastanın, sol bacağında kasık bölgesinden karına kadar olan bölgedeki toplardamarda pıhtı oluşmuştu. Bu bölgenin tamamen tıkalı olduğunu gördük. Tıkanıklığa neden olabilecek bir hikayesi yok. Fakat hasta son zamanlarda doğum kontrol hapı kullanmaya başladığını söyledi. Bu ilacın yan etkisinden biri, toplardamarda tıkanıklık oluşturması. Genç, sağlıklı birinde toplardamarın tıkanması pek alışılmış bir vaka değil. Araştırmalar da tıkanıklığa kullanılan doğum kontrol hapının neden olduğunu gösterdi. Maalesef bu hapların böyle bir yan etkisi mevcut."
- "Yeni bir tedavi modeli uyguladık"
Prof. Akgül, toplardamar tıkanıklığında genelde ilaç tedavisi uygulandığını, bunun da hastanın uzun süre hareketsiz kalmasını gerektirdiğini kaydetti.
Bu tür hastaların genelde "ameliyat olamazsınız, hiçbir müdahale yapılamaz" denilerek çaresiz bırakıldığını belirten Akgül, şöyle konuştu:
"Bu sayede toplardamar yavaş yavaş açılıyordu. 'Postdramatik sendrom' denilen bacaktaki tıkanıklık, yaralara, şekil bozukluklarına, ömür boyu ağrılara, kapanmayan yaralara ile akciğere pıhtı atma gibi hayati tehlikelere neden oluyordu. Hastamıza yeni bir tedavi modeli uyguladık. Hastanın bu riskini ortadan kaldırmak için ameliyat yapmadan görüntülü röntgen cihazı eşliğinde kasıktan girerek, karın bölgesindeki ana toplardamara şemsiye görevi taşıyan geçici bir madde yerleştirdik. Bu şemsiyeyi bacakta yapacağımız işlemlerde o pıhtıların kopup, akciğerde tıkanıklık yaratmaması için önlem amacıyla yaptık. Elde ettiğimiz görüntülerde bölgedeki toplardamarın tamamen tıkalı olduğunu gördük. Özel bir cihazla da damardaki tıkanıklığı ortadan kaldırdık. Operasyon ortalama yarım saat sürüyor. Hasta 1 günde taburcu olabiliyor. Kullandığımız bu cihaz, damardaki pıhtıyı temizleyip, emen, yoğun bir şekilde kanı sulandırıcı bir sisteme sahip. Hastanın bacağında bıraktığımız şemsiyeyi boyundan girerek çıkardık. Çünkü o şemsiye koruma amaçlı orada bulunuyordu. Şu anda hastanın durumu iyi."