KOPENHAG (AA) - DAVUT ÇOLAK - "Turkish Towels" markası adı altında dünyaya açılan Denizlili ev tekstili firmalarının Danimarka’ya havlu ihracatı bu yılın 9 ayında yüzde 121 arttı.
İlk defa geçen yıl Ekonomi Bakanlığının UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi) projesi kapsamında Danimarka ve İsveç’te yeni pazar arayışına giren Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) üyesi havlu üreticilerinin çabaları sonuç vermeye başladı.
Geçen yıl 9 firmanın katılımıyla Danimarka ve İsveç’te kümelenme projesi kapsamında, bu ülkelerdeki firmalarla görüşerek ürünlerini tanıtan DENİB üyesi firmalar, bu yıl yine Danimarka ve İsveç'e çıkarma yaptı.
DENİB üyesi 9 ev tekstli firması, 11 farklı Danimarka firmasıyla kümelenme projesi kapsamında Kopenhag'da bir araya geldi.
Denizli Ticaret Odası Meclis Başkanı Hüseyin Memişoğlu, görüşmelere ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl aldıkları olumlu dönüşlerden sonra Denizli İhracatçılar Birliği’nin ikinci UR-GE grubu olarak bu yıl Danimarka ve İsveç’e bir seyahat daha düzenlediklerini belirterek, burada önceliklerinin Turkish Towel’ı dünya markası haline getirmek olduğunu söyledi.
Yerel pazarlarda Turkish Towel markasını tanıtabilmek için ürünlerin raflarda yer alması gerektiğinin önemine işaret eden Memişoğlu, "Raflarda yer alabilmek için yerel tedarikçileri ziyaret etmek ve onlarla toplantılar yapmak, onlara ürünlerimizi göstermek ve ürünlerimizi satmak istiyoruz. Başarılı bir seyahat oldu. Arkadaşlarımızın gülen yüzleri bize bunu söylüyor" diye konuştu.
Memişoğlu, amaçlarının Türkiye’nin ihracatını artırmak ve istihdam sağlamak olduğunu vurgulayarak, "Eminim, biz bu gezilerin karşılığını alacağız ve ülkemize buradan ihracatla, istihdamla döneceğiz." dedi.
- İhracat arttı
Kopenhag Ticaret Başmüşaviri Emine Şendil de geçen yıl gerçekleştirilen görüşmelerin, verimli olması ve ihracata olumlu yansıması nedeniyle bu yıl tekrar edildiğini söyledi.
Şendil, geçen yıl gerçekleşen programın ardından Danimarka’ya havlu ihracatından büyük artış olduğunu belirterek, "Danimarka'ya yönelik ihracatımızın havlular kısmına baktığımızda, bir önceki yıla göre bu yılın 9 ayında yüzde 121’lik bir artış olduğunu görüyoruz. Bu da bu tür heyetlerin ne kadar etkili olduğunun bir göstergesi." ifadelerini kullandı.
Denizli Ev Tekstili Kümesi Komite Başkanı Osman Nuri Kes ise "Danimarkalıların bizden talepleri öncelikle renk, desen ve tasarım yönünde. Bizim bildiğimiz Avrupa trendlerinin dışında bir renk skalaları var. Özellikle gri ve donuk renkleri tercih ediyorlar. Basit nakışları tercih ediyorlar. Allı güllü morlu değil de, daha modern tasarımları donuk renklerle birleştirilmiş bir koleksiyon istiyorlar. Bunlar da bizde zaten fazlasıyla var." şeklinde konuştu.
Global Design firması sahibi Jan Helmer Freij, daha önce çalıştığı firmalar aracılığıyla Türkiye ile ticaret yaptığını anlatırken, şu görüşleri dile getirdi:
"Türkiye’deki üreticilerle çok iyi ilişkilerim var. Bugün burada bulunmamın nedenlerinden birisi de bu. Bugün ev tekstili konusunda usta üreticiler bulmak için de buradayım. Ev tekstiline artan talebe karşı, firmamı geleceğe yönelik daha güçlü hazırlamak istiyorum. Ürünlerin kalitesi çok yüksek ve çok güzel görünüyor. Ürün yelpazelerinin geniş olması da çok iyi, bizim işimize yarayacağını düşünüyorum."
Kopenhag’a 400 kilometre uzaklıktaki Aalborg kentinde bulunan Casa Casa adlı mağazalarında tasarım ürünleri sattıklarını belirten Sanne Bjerregard da bugün burada 3 farklı üreticiyle görüşme fırsatı bulduğunu, çok farklı fikirler edindiğini söyledi. Bjerregaard, "İlk defa Türkiye’den bir firmayla çalışacağız. Umarım iyi olacak." dedi.
Türk firmaları, yarın da İsveç’in başkenti Stockholm kentinde İsveçli firmalarla bir araya gelecek.
AA