Darbenin Meclis tanıkları anlatıyor

TBMM İdare Amiri Gündoğdu:"TBMM Başkanlık Divanı'nda oturması için ceketimi verdiğim CHP Grup Başkanvekili Özel, sığınakta, 'sonunda milli görüş ceketini bana da giydirdiniz, helal olsun' diyerek ceketi bana geri verdi. Bu, o gecenin gülüştüğümüz nükteler

TBMM (AA) - COŞKUN ERGÜL - FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin Meclis tanıkları, TBMM gece yarısından sabaha kadar bombalanırken, Genel Kurulda ve sığınakta neler yaşadıklarını anlattı.

TBMM İdare Amiri, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu, bütün darbelerin en kirlisi olduğunu belirttiği bu darbede Meclis'e sabah 06.45'e kadar bomba yağdığını anlatarak, TBMM Başkanlık Divanı'nda oturması için ceketini verdiği CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in, "Sonunda Milli Görüş ceketini bana da giydirdiniz, helal olsun." demesinin, o gecenin gülümseten nüktelerinden biri olduğunu söyledi.

Gündoğdu, darbe gecesini AA muhabirine anlatırken, Yenimahalle TOKİ konutlarında oturduğunu söyledi. Ahmet Gündoğdu, Yenimahalle'deki MİT bombalanmaya başlayınca evlerinin sarsıldığını ve bunun üzerine bir kaç telefon görüşmesinden sonra darbe girişiminden haberdar olduğunu ifade etti.

AK Parti'li Gündoğdu, telefonla görüştüğü TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın, "Ben Meclis'e geldim, siz de gelin" dediğini, bunun üzerine birçok milletvekili arkadaşıyla birlikte Meclis'e gelmeye başladıklarını aktardı.

Meclis'e gelince, "Ağır silahlara sahip değiliz, tehlike altında olursunuz." diyen emniyet yetkililerine, "Ben TBMM İdare Amiri olarak tehlikeyi göze alıyorum, darbe girişimi var, öleceksek Meclis'te öleceğiz; Meclis açık olacak, Genel Kurulu açacağız." yanıtını verdiğini belirten Gündoğdu, "Milletvekilleri Jülide Sarıeroğlu ve Aydın Ünal ile beraberdik, sonra diğer gelen arkadaşlarla toplantıyı odamda başlattık, sayımız 10'u geçince ve Meclis Başkanı da Başbakanlık'taki kriz toplantısından gelince Genel Kurula doğru yürüdük ama Genel Kurulu açacak anahtarı bulamadık, personel yoktu. Çünkü her şey olağanüstü gelişiyordu. Bir kapının anahtarını bulduk ve Genel Kurulu açtık." şeklinde konuştu.

Ahmet Gündoğdu, Genel Kurulu ilk açtıklarında, saat 23.00 sıralarında salonda 25 milletvekilinin olduğunu belirtti. Daha sonra muhalefetten milletvekillerinin de geldiğini dile getiren Gündoğdu, basını da salona alarak içeriden görüntü almasını sağladıklarını kaydetti.

- "Millet direniyorsa, vekilleri ölümü göze almalıydı"

TBMM Başkanlık Divanı'nda Katip Üyelerin yerlerine AK Parti, CHP ve MHP Grup Başkanvekillerinin oturduğunu ifade eden Gündoğdu, şöyle konuştu:

"TBMM Başkanı ile AK Parti ve MHP Grup Başkanvekillerinin üzerinde ceket vardı ama CHP Grup Başkanvekili Özel tişörtle gelmişti. Sayın Özel, koşarak Divana doğru gelirken, üzerinde ceket olmadığını görünce, 'Özgür bey bir saniye' dedim ve ceketimi çıkartarak verdim. O da giydi ve oraya oturdu. Meclis Başkanı ve Grup Başkanvekilleri konuşmalar yaptı. Bu şekilde darbeciler Meclis'in açık olduğunu duyunca, bombalar Meclis'e düşmeye başladı. Bomba atılınca içerisi toz bulutu ve dumanla kaplandı. Sayabildiğimiz 4 bomba atıldı.

Konuşmalar bitinceye kadar Genel Kuruldan ayrılmadık, bitince sığınağa indik. Orada sabaha kadar sığınak arkadaşlığı başladı. Bir odada Aydın Ünal'ın kaleme aldığı, AK Parti, CHP ve MHP'li arkadaşların 'şu cümleleri yazalım' dediği, telefonla görüşülen HDP'nin de destek verebileceğini ifade ettiği metni oluşturduk. Başka bir odada televizyonlarla bağlantı kurarak, orada yaşananları dışarıya aktarmaya çalıştık. Özgür Özel, sığınakta teşekkür ederek ceketi bana geri verirken, 'Sayın milletvekilim, sonunda Milli Görüş ceketini bana da giydirdiniz, helal olsun' dedi. Bu da o gecenin gülüştüğümüz, muhabbetini yaptığımız nüktelerinden birisi oldu. Ceket, gömlek, kravat çok önemli değil, önemli olan o gece Meclis'in açık olmasıydı. Millet direniyorsa, vekilleri ölümü göze almalıydı."

AK Parti'li Gündoğdu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendini riske atarak dik durması, halkı meydanlara çağırması; Başbakan Binali Yıldırım'ın, "şapkasını alıp gidecek adamlar değiliz, eski Türkiye geride kaldı" demesinin, darbeyi önlemede çok etkili olduğunu vurguladı.

- "MHP, CHP ve HDP'nin tavrı önemli oldu"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Yıldırım'ı arayıp, "sonuna kadar bu darbeye karşıyız ve yanınızdayız" demesi, uçaklar kalkmadığı için Ankara'ya gelemeyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İstanbul'dan desteğini açıklaması ve HDP'lilerin de darbeyi tasvip etmedikleri yönünde haber göndermelerinin önemine dikkati çeken Gündoğdu, "TOBB, Memur-Sen, Hak-İş, Türk-İş gibi STK'ların, mensuplarını darbeye karşı uyanık olmaya davet etmesi, özellikle Memur-Sen'in 960 bin üyesine darbeyi püskürtmek için sokaklara çıkarak eylem yapması çağrısında bulunması ve milletin sokaklara çıkması da önemliydi." değerlendirmesini yaptı.

Gündoğdu, "İktidar ve muhalefeti siyasette nasıl bütün olduysa, medyada da darbeye karşı sergilenen duruş, Türk demokrasi tarihinin en önemli tablosuydu." dedi.

"Bütün darbeler kirlidir ama en kirlisi bu darbedir. Çünkü, işgal kuvvetlerinin bile hedef almadığı Meclis, sabaha kadar bombalandı, 06.45'e kadar bomba yağdı." diyen Gündoğdu, 16 Temmuz Cumartesi günü saat 10.00 ve 17.00 olmak üzere, iki kez Genel Kurulu topladıklarını belirtti.

Ahmet Gündoğdu, Meclis'in, açık olması nedeniyle darbeciler tarafından hedef alındığının altını çizerek, "O gün Meclis'i açmasaydık, Meclis, ışığı yanmayan binalardan birisi olacaktı. Biz millete, 'ey milletimiz; Cumhurbaşkanı başkomutandır, Başbakanımız Hükümetimizin başkanıdır. Siyasi parti liderlerine de milyonlarca insan oy verdi. Sizi darbeye engel olmak için nasıl meydanlara davet ediyorsak, biz de o meydanlara öncülük etmek için Meclis'i olağanüstü çalıştırıyoruz. TBMM, Türkiye'nin, demokrasinin kalbidir; bu kalbin atması ve diğer organlara öncülük etmesi lazım' dedik." ifadesini kullandı.

- "(Burada şerefimizle ölürüz, tarihe geçeriz) dedik"

Sığınağın Meclis'in saygınlığına yakışmadığını, giriş-çıkışlarının belli olmadığını anlatan Gündoğdu, sığınağın yeniden düzenlenmesi ile ilgili gerekli tedbirlerin alınacağını ifade etti.

Gündoğdu, "Orada Allah'a teslim olduk. 'Darbe oluyor, biz evimize ya da başka bir yere saklanıp tutuklanmayı beklemektense, burada şerefimizle ölürüz, tarihe geçeriz.' dedik. Bu inanç ve bilinç sizi kaygılardan uzaklaştırıyor. Sığınakta korku halini, ne AK Parti'li ne CHP'li ne de MHP'li hiçbir milletvekilinde görmedim." diye konuştu.

Türkiye'nin en uzman pilotunun, milletin vergileriyle alınan uçakla o gece Meclis'i bombalamasının üzücü olduğunu aktararak, "Bu ülkede yaşayan 79 milyon insanın büyük bir çoğunluğu ile dost düşman herkesin kabul ettiği bir terörist başı Apo vardı, şimdi bu darbe girişimi ile herkesin şahit olduğu bir de terörist başı Feto olduğunu hep beraber gördük." dedi.



AA

Türkiye Haberleri

Yollarda Tehlike Kol Geziyor! Kime Neden Ceza Yazıldı? İşte Cevabı
Ekmek Tüketiminde Dünya Şampiyonu: Türkiye!
Hakkari'de son depremler 7 büyüklüğünde depreme işaret ediyor