MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - Uluslararası Cittaslow Birliği Genel Sekreterliğince 2010'da "sakin kent" ilan edilen Muğla'nın Ula ilçesi Akyaka Mahallesi'ndeki Akçapınar rüzgar ve uçurtma sörfü alanı, "Deli Mehmet" adıyla bilinen yöresel rüzgar dolayısıyla yılda 25 bin sörf tutkununu ağırlıyor.
Rüzgarla yapılabilen su sporlarına elverişli doğasıyla son yıllarda yerli ve yabancı sporcuların tercih ettiği Akçapınar sahili, sporcular ve tatilcilere günün büyük bölümünde esen "Deli Mehmet" rüzgarıyla uzun süreli spor yapma imkanı tanıyor.
Gökova Körfezi'nde rüzgar ve uçurtma sörfü alanında Avrupa'daki en iyi 8 sahil arasında gösterilen Akçapınar sahilinde, her yıl Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelen 25 bin sporcu, rüzgar ve uçurtma sörfü yapma heyecanını yaşıyor.
Birinci derece sit alanındaki 3 bin 500 metrelik sahilin sörf alanı olarak tescillenmesi ile uçurtma sörfü alanının bulunduğu bölge, sporcuların gün boyu yaptığı akrobasi hareketleriyle de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Sörf eğitmeni Ramazan Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nisan ayından itibaren bölgede havaların ısınmasıyla tatile gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin, aldıkları eğitimin ardından sörf yapmanın heyecanını yaşadığını söyledi. Bölgedeki 4 okulda kurs gören sörf tutkunlarının, gün boyunca uçurtma ve rüzgar sörfü yaptığını anlatan Taş, Türkiye ve yurt dışından gelen turistlere eğitim verdiklerini aktardı.
- "Bölgede sürekli esen rüzgar var"
Taş, eğitimlerin haricinde yılın belirli dönemlerinde sahilde yapılan turnuva ve şampiyonalara katılmak için Türkiye ve dünyadan çok sayıda sporcunun Akçapınar sahiline geldiğini belirtti.
Akçapınar sahilinin yıllardır sörf tutkunlarını ağırladığını ifade eden Taş, "Burada günde 6-7 saat sürekli rüzgarımız oluyor. Bu hem eğitim alanlar için hem de rüzgarla dans eden sporcular için bulunmaz bir fırsat oluyor." dedi.
Taş, yılın her döneminde sürekli esen rüzgarı nedeniyle dünyanın birçok ülkesinden Akçapınar’a ziyaretçi geldiğine işaret ederek "Akçapınar sahiline son yıllarda özellikle İngiltere, Rusya, Ukrayna, Polonya'dan sörf tutkunları yılın büyük bölümünde rüzgarla dans etmek geliyor." bilgisini verdi.
Gökova'daki rüzgarın diğer sörf alanlarında esen rüzgarlardan farklı olduğuna dikkati çeken Taş, bölgenin en önemli özelliğinin ise alanda esen termal rüzgarın sürekliliği olduğunu vurguladı.
Muhteşem doğası ve elverişli hava şartları dolayısıyla Avrupa'nın pek çok ülkesinden sporcuların bölgeyi antrenman alanı olarak kullandığını bildiren Taş, ilk defa gelen birçok sporcunun daha sonra bölgeye sürekli geldiğini söyledi.
Taş, bölgenin ulaşılabilirliğinin kolay olması, kara ve havayoluyla gelen ziyaretçilerin kısa sürede denizle buluşabilmesi nedeniyle tercih edildiğini ifade etti.
Bölgeye tatil ve sörf yapmak izin İzmir’den gelen Hakan Caner ise 2 yıldır uçurtma sörfü yaptığını anlattı. Bölgenin rüzgarını ve doğal yapısını çok beğendiğini belirten Caner, "Daha öncede su sporları yapıyordum ancak rüzgar sörfü yapmamıştım. Burada eğitim alarak ilk defa yaptığım rüzgar sörfü beni çok etkiledi. Sürekli esen rüzgar sporculara inanılmaz bir keyif veriyor ve sürekli su üstünde tutuyor." dedi.
- "Rüzgar kalitesi ve denizin sığlığı"
Uçurtma sörfü yapmak için Moskova’dan gelen İgor Tonisofead ise Türkiye’de ilk defa sörf yapmak için Akçapınar sahiline geldiğini söyledi. Rüzgar sörfünün inanılmaz keyifli bir spor olduğunu anlatan Tonisofead, şöyle konuştu:
“Buraya ilk defa geliyorum. Çok büyük bir alanı var. Ben 7 yıl önce rüzgar sörfü yapmaya başladım. Harika bir spor, çünkü sürekli sudasınız. Burası çok eğlenceli. Çok sayıda arkadaş edindim. Türk halkı gerçekten çok misafirperver. Muğla'da bulunmaktan ve rüzgar sörfü yapmaktan çok mutluyum. Seneye kesinlikle yine geleceğim. Özellikle yeni başlayanlar için çok iyi bir platform. Rüzgar kalitesi ve denizini sığ olması beni buraya çekiyor."
Polonya’dan gelen Karolina Grzesiek de bölgedeki rüzgarın sabit ve uzun süresi olduğu için Akçapınar’ı tercih ettiğini kaydetti.
Rüzgar sörfü yapmak için eşiyle geldiğini anlatan Grzesiek, ilk kez geldiği Akçapınar’da doğaya ve rüzgara hayran kaldığını, bu sporu yapan arkadaşlarına da bölgeyi tavsiye edeceğini vurguladı.
Akçapınar’ı geçen yıl bölgeye gelen bir arkadaşının önerdiğini anlatan Grzesiek, 2 yıldır sörf yaptığını ve bundan sonra bu sporu yapmak için Türkiye’ye geleceğini aktardı.
Grzesiek, bölgenin çok güvenli olduğunu belirterek ulaşımın da çok kolay olduğuna işaret etti.
- "Akçapınar sahilinin dünyada eşi yok"
Akçapınar’ın dünyada bu sporu öğrenmek için en iyi yerlerden biri olduğunu dile getiren Wouciech Grzesiek ise eşiyle rüzgar sörfü yaptığını ve doğaya hayran kaldığını vurguladı. Grzesiek, şunları söyledi:
“Burada insanlar çok iyi ve çok misafirperver. Çok çekici bir bölge. Daha önce rüzgar sörfü yapıyordum ama iki yıl önce uçurtma sörfü yapmaya başladım. Akçapınar sahilinin dünyada eşi yok. Benim için çok keyif verici ve eğlenceli bir spor. Uzun süre su üzerindesiniz ve istediğiniz hareketi yapabiliyorsunuz. Rüzgar sörfünde herkesi kendine çeken farklı bir yön var. Daha önce bu sporu İspanya'da yapıyordum ancak burası özellikle başlangıçlar için çok iyi seviyede. Akçapınar sahili çok geniş. Benim en çok hoşuma giden burada istediğimi kadar deniz yüzeyinde gidip tekrar dönüş yapıp gelebiliyorum."
Wouciech Grzesiek, Akçapınar'ın Avrupa'daki en iyi rüzgar sörfü alanlarından biri olduğunu düşündüğünü de kaydetti.
AA