ANKARA (AA) - Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "sağlıkta reforma ihtiyaç olduğu" şeklindeki sözlerine ilişkin, "Sağlıkta yapacağımız bütün çalışmaları kamuya ve taraflara açık şekilde gündeme getireceğiz. Türkiye'nin meselelerini Türkiye'de çözüm üretecek şekilde herkesin konuşabileceği bir platformda çözmeye çalışacağız." değerlendirmesinde bulundu.
Demircan, Karadağ Sağlık Bakanı Kenan Hrapoviç ve beraberindeki heyeti kabul etti. Bakan Demircan, kabulde yaptığı konuşmada, Karadağ ile Türkiye'nin tarihten uzun süren bir bağının bulunduğunu belirterek, "Türkiye'de Balkanlar'dan gelen çok sayıda nüfus var. Bu açıdan da Balkanlara karşı büyük bir ilgi ve yakınlık duyarız." dedi.
Türkiye'nin Karadağ'ın bağımsızlığını kazandığı günden itibaren her zaman yanında olduğunu ifade eden Demircan, iki ülke arasındaki dostluğun gelişerek devam edeceğini bildirdi.
Bakan Demircan, Türkiye'nin sağlık alanında son 15 yıldır elde ettiği gelişmeleri dost ve kardeş ülkelerin paylaşımına da sunduğunu vurgulayarak, "Sağlığın finansmanı ve sağlık hizmetlerinin koordinasyonu ve kalitenin sürdürülebilirliğinin devamı noktasında ciddi gelişmelerimiz var. Bunları dost ve kardeş Karadağ ile her zaman paylaşacağız. Özellikle sağlık sistemleri bilgi birikimimizi, tıbbi cihaz konusundaki gelişmelerimizle ilgili gelişmeler konusunda da iş birliği yapmak isteriz." diye konuştu.
Sağlık eğitimi alanında daha önceden yapılan anlaşmalar bulunduğunu aktaran Demircan, talep durumunda da destek vermeye devam edeceklerini kaydetti.
Türkiye'nin 15 yıl içinde sağlık alt yapısını önemli ölçüde yenilediğini vurgulayan Demircan, kamu-özel iş birliği yöntemiyle de sağlıkla ilgili mekanların ve donanımların yenilenmeye devam edildiğini aktardı.
- "İş birliğimizi daha da güçlendirmek istiyoruz"
Karadağ Sağlık Bakanı Kenan Hrapoviç, iki ülke arasındaki ilişkileri daha üst noktaya taşımak istediklerine işaret ederek, "Siyasi ve ekonomik alandaki iş birliğimizden son derece memnunuz. Sağlık alanında da iş birliğimizi daha da güçlendirmek istiyoruz." dedi.
Yapılan anlaşmalar kapsamında, Karadağ'dan 5 hekimin anestezi ve karaciğer operasyonları konusunda Türkiye'de eğitim aldığını anlatan Hrapoviç, bu kapsamda 120 hekimin daha eğitim almasını istediklerini bildirdi.
Bakan Hrapoviç, Karadağ'ın dünyada daha çok turizmle anıldığını, sağlık turizmi alanında da bilinmesini istediklerini aktardı.
Konuşmaların ardından Sağlık Bakanı Demircan, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Türk Eczacıları Birliği Olağan Genel Kurulu'nda "sağlıkta bir reforma ihtiyaç olduğu" yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Demircan, sağlıkla ilgili getirilen yenilikleri tartışmaya açtıklarını, amaçlarının 80 milyon vatandaşa en kaliteli sağlık hizmetini en kolay ulaşılabilir şekilde vermek olduğunu belirtti.
Demircan, bu konuları çalışırken, muhalefetin sözlerini de dikkate aldıklarını vurgulayarak, "Onları da dinlemek bizim görevimiz, ancak biz yapıcı bir muhalefet bulursak, ondan yararlanırız. Sürekli yıpratıcı bir muhalefet sağlık gibi herkesi ilgilendiren alanda faydalı olmaz." değerlendirmesini yaptı.
- "Diyabet ve obezite kongresi yapacağız"
Demircan, Kılıçdaroğlu'nun "Sağlıkta yeniden bir reform yapılmalı. Bu reform masa başında yapılmamalı" sözlerine ilişkin de şunları söyledi:
"Stabil hal mümkün değildir. Sürekli bir gelişme içerisinde bütün alanlarda olduğu gibi sağlık alanında da her gelişmeyi takip ediyoruz. Geçmişte yaptığımız sağlıktaki dönüşüm reformu, hedeflerine ulaşmıştır. O dönüşüm reformu yapılırken yönetimdeki o günkü gerekliliğe göre kurgulanmış olan yapılanmanın bugün değiştirilmesi ve yenilenmesi gereği ile karşılaştık. Bundan öte sağlıkta yapacağımız bütün çalışmaları kamuya ve taraflara açık şekilde gündeme getireceğiz. Türkiye'nin meselelerini Türkiye'de çözüm üretecek şekilde herkesin konuşabileceği bir platformda çözmeye çalışacağız."
Türkiye'deki diyabetli sayısının artmasına ilişkin bir çalışmanın olup olmayacağına ilişkin soru üzerine ise Bakan Demircan, "Türkiye'de diyabet için 'tehlike çanları çalıyor' desek abartmış olmayız. Şu anda OECD ülkeleri içerisinde diyabet noktasında ikinci sıradayız. Bu hiç sevindirici bir durum değil. Obezitede de diyabetle birlikte ele alacağımız bir diğer konu. Bunu ciddi bir uyarı olarak algılayan bakanlığımız, önümüzdeki yıl içerisinde diyabetle ve obezite ile ilgili bir bilimsel kongre hazırlığı yapıyoruz. Bunu masaya yatırmalıyız. Bu konuda bizi olumsuz etkileyen faktörleri bir bir ortaya koyacağız, gereken tedbirleri halka arz edeceğiz." yanıtını verdi.
AA