Demokratik Kongo'da tartışmalı seçim süreci

"Birlik Platformu" adı altında birleşen muhalefet partileri, Devlet Başkanı Kabila'ya iktidarı bırakma çağrısında bulundu

KINŞASA (AA) - Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde muhalefet, Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın görevi bırakması amacıyla "Birlik Platformu" çatısı altında toplanma kararı aldı.

Muhalefetten Demokrasi ve Sosyal İlerleme için Birlik Partisi'nin (UDPS) Başkanı Etienne Tshisekedi'nin çağrısıyla Belçika'nın başkenti Brüksel'e yakın Genval bölgesinde toplanan muhalefet liderleri, siyasi değişimin sağlanabilmesi amacıyla birlik platformu adı altında birleşti.

Genval'da önceki gün başlayan ve bugün sona eren toplantının sonuç bildirgesinde muhalifler, anayasa değişikliği için referanduma karşı çıktıklarını ve Kabila'nın oluşturmak istediği diyalog sürecine katılmayacaklarını duyurdu.

Bildirgede, ülkedeki siyasi hayatın özgür olabilmesi için sürgünde olan siyasilerin ülkeye geri dönmesi, tutuklu siyasi aktörler ile insan hakları savunucusu ve gazetecilerin serbest bırakılması gerektiği belirtildi.

Kabila'yı görevi bırakmaya çağıran platform, ayrıca seçimlerin anayasa şartlarının öngördüğü tarihte, yani kasım ayında düzenlenmesini istedi.

Hükümet Sözcüsü Lambert Mende Omalanga ise muhalefetin çağrısına ilişkin yaptığı açıklamada, ülkenin mevcut durumuna bakıldığında, muhalefetin diyalog sürecini reddederek, seçimlerin kasım ayında yapılması talebinin iyi niyetli olmadığını, söz konusu isteğin ülkeyi kaosa sürükleyebileceğini ve bunu kabul edemeyeceklerini kaydetti.

- Mali sorunlar gerekçe gösteriliyor

Demokratik Kongoluların bu yıl içinde yerel, genel ve devlet başkanı seçimi için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak kasım ayında yapılması öngörülen devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi gündemde.

Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansal sorunların görüşülebilmesi amacıyla kasım ayında ulusal diyalog süreci başlatmak istemiş, muhalif 7 siyasi partiyi tek çatı altında toplayan G7 grubu, 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın, anayasaya aykırı olmasına rağmen yeniden seçilebilmek için bunu istediğini iddia ederek, sürece katılmayacağını duyurmuştu.

Ayrıca iktidarın, seçimleri ertelemeyi sağlayacak yasa tasarısı hazırlamak istemesi de ocak ayında gerilime yol açmıştı.

Diğer yandan Anayasa Mahkemesi geçen ay, devlet başkanı seçiminin anayasal süreç kapsamında düzenlenememesi durumunda Kabila'nın yeni devlet başkanı seçilene kadar görevine devam edeceğini açıklamış ve binlerce kişi söz konusu açıklamayı protesto etmek için sokaklara dökülmüştü. BM verilerine göre, güvenlik güçleri ile protestocular arasında çıkan çatışmalarda iki kişi ölmüş, onlarca kişi yaralanmıştı.

İktidardaki Kalkınma ve Demokrasi İçin Halk Partisi (PPRD) Genel Sekreteri Henry Mova Sakanyi, geçen hafta AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkedeki mevcut gündem ve teknik sorunlar nedeniyle seçimin ertelendiğini, Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın da seçime kadar görevine devam edeceğini bildirmişti. Sakanyi, Kabila'nın görevine devam etmesi için gerekirse referanduma gidebileceklerini söylemişti.

AA

Gündem Haberleri

CHP Kazandı Kıymete Bindi
Karı gören Ankaralılar Elmadağ'a akın etti
Murat Kurum, depremde evi yıkılan başöğretmenin yeni evine misafir oldu
Aksaray, Niğde ve Karaman'da Yoğun Kar Yağışı ve Tipi: Karayolları Trafiğe Kapatıldı
Hatay’ın Yeniden İnşasına Öncülük Eden Başkan Altay’a Fahri Doktora Unvanı