"Deney hayvanlarında etik kurallara uyulmalı"

MAKÜ Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Özmen:- "Deney hayvanlarının üzerinde yapılacak bütün çalışmalarda etik kurallara uyulması, hayvanlara acı çektirilmemesi ve sonuçların da düzgün bir şekilde derlenmesi gerekiyor"

BURDUR (AA) - Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Özlem Özmen, deney hayvanları üzerinde yapılacak bütün çalışmalarda etik kurallara uyulması, hayvanlara acı çektirilmemesi ve sonuçların da düzgün bir şekilde derlenmesi gerektiğini bildirdi. 

Özmen, MAKÜ Veterinerlik Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen "Bilimsel Araştırmalarda Deney Hayvanları Kullanım Kursu"nun açılışından önce yaptığı açıklamada, deney hayvanlarının çalışmalarda kullanılması için mutlaka özel yerlerde ve özel şartlarda beslenmiş ve yetiştirilmiş olması gerektiğini söyledi.

Deneyler için uygun şekilde yetiştirilmiş hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalardan alınan bilgilerin insan ve hayvan sağlığı üzerindeki bir çok problemin çözülmesinde kullanılacağını belirten Özmen, "Bu nedenle hayvanlar üzerinde doğru ve düzgün araştırmalar yapılabilmesi için üniversitemizde 10 gün boyunca 8 saatten toplam 80 saat kurs düzenlendi" dedi. 

Özmen, kursta öğrencilere deney hayvanlarının bakım ve beslenmeleri ile işlemlerin nasıl yapılacağı ve sonuçların nasıl derleneceği konusunda bilgiler verileceğini kaydetti. 

- "Etik kurallara uyulmalı"

Deney hayvanlarının kullanım amaçlarının insan veya hayvan sağlığının korunmasına yönelik bulgularla ilgili olduğu için hayvanların deneylerde kullanılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Özmen, bu kapsamda araştırmacılara konuyla ilgili bilgilerin verilmesi gerektiğine işaret etti.  

Deney hayvanlarının da canlı olduğunun unutulmaması gerektiğine dikkat çeken Özmen, şöyle konuştu:

"Deney hayvanlarının üzerinde yapılacak bütün çalışmalarda etik kurallara uyulması, hayvanlara acı çektirilmemesi ve sonuçların da düzgün bir şekilde derlenmesi gerekiyor. Bu işlemler yapılırken uluslararası kurallar bize, eğer hayvan yerine kullanılabilecek başka bir yöntem varsa bunların kullanılmasını, mümkün olduğunca hayvanların rahatını sağlayacak şekilde beslenmelerini ve barınmalarını öneriyor. Bunların yapılması için de uygun bir laboratuvar ortamı, uygun ve bilgili çalışacak araştırıcılar gerekiyor. Bu kurallara uyulmadan zaten çalışmaların yapılması da pek mümkün görünmüyor."

Özmen, kurs sonunda verilecek sertifikaların hem yurt içinde hem de uluslararası düzeyde geçerli olduğunu bildirdi. 

AA

Teknoloji Haberleri

Yeni Nesil 5G Teknolojisinin Temel Özellikleri
Cerrahi İşlemlerde Robotik Tıp Kullanımı
Mevlana Kalkınma Ajansı TeknoGirişim Dersi Programı'nın 4. Dönemi Başladı
HÜRJET ses hızını aşmayı başardı