MUĞLA (AA) - OSMAN AKÇA - Deniz Kaplumbağalarını Koruma Araştırma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü ve Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska, "denizlerin oksijen deposu" olan çayırları bahçıvan gibi sürekli budayan yeşil deniz kaplumbağaları sayesinde türlerin yok olma tehlikesi yaşamadığını belirtti.
Kaska, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeşil deniz kaplumbağalarının deniz kaplumbağaları arasındaki tek otçul tür olduğunu ve sağlıklı denizler için büyük önemi bulunduğunu söyledi.
Tür açısından Akdeniz popülasyonunun en önemli yuvalama kumsallarının Türkiye'de bulunduğuna dikkati çeken Kaska, "Dünyada yaklaşık 200 bin dişinin yuvaladığı tahmin edilirken Akdeniz'de ise yıllık 500 ila 800 arasında dişinin yuva yaptığı tahmin ediliyor. Bu açıdan yeşil deniz kaplumbağasının Akdeniz popülasyonunun durumu çok daha kritiktir ve Türkiye türün devamı için büyük öneme sahiptir." dedi.
Kaska, denizdeki bitkilerin sadece kaplumbağalar için değil, başta balıklar olmak üzere denizdeki bütün canlılar için gerekli olduğunu dile getirdi.
Çayırların tüm canlılar için oksijen ürettiğini anlatan Kaska, "Yeşil deniz kaplumbağaları deniz çayırlarıyla beslenir. Bu beslenme türü deniz florası ve canlıları için çok büyük öneme sahiptir. Çayırlar, 'Denizlerin oksijen deposu' olarak bilinir. Bu bitkilerin belli aralıklarla yeşil deniz kaplumbağaları tarafından budanması gerekir. Böylelikle balık yumurtalarına ve canlılara saklanma yeri olur." diye konuştu.
- "Bedava bahçıvanlık yaparlar"
Diğer deniz kaplumbağalarının etle beslendiğini hatırlatan Prof. Dr. Kaska, şunları kaydetti:
"Yeşil deniz kaplumbağaları sadece ot yiyor. Deniz çayırları ve yeşil deniz kaplumbağaları korunmazsa her tür yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Deniz ve kara terazinin iki kefesi gibidir. Besin sürekli karadan denize doğru yağmur ve sellerle akarken, denizden karaya doğru hareket ise deniz kaplumbağaları tarafından sağlanarak terazi adeta dengede tutulur. Deniz çayırları, özellikle teknelerden atılan demir çapalara takılarak zarar görüyor. Teknelerin demir attığı yerlerde yüzen sabit şamandıralara bağlanması gerekir. Böylelikle deniz çayırlarının zarar görmesi önlenebilir. Tıpkı karadaki bitkiler gibi denizdeki çayırları da yeşil deniz kaplumbağaları budarlar. Adeta bedavaya bahçıvanlık yaparlar."
- "Bu beslenme tarzı deniz çayırları için oldukça faydalıdır"
DEKAMER proje asistanı Ayfer Şirin de yeşil deniz kaplumbağalarının Akdeniz’de yaşayan deniz kaplumbağalarından biri olduğunu ifade etti.
Yeşil deniz kaplumbağalarının otçul beslenme tarzının, deniz çayırlarının popülasyonuna zarar verdiğine yönelik bazı görüşlerin aksine bunun deniz çayırları için oldukça faydalı olduğunu dile getiren Şirin, "Nasıl ki biz bahçemizdeki çimlerin yeşermesi ve yeniden büyümesi için onları buduyorsak, yeşil deniz kaplumbağaları da denizlerin bahçıvanları rolünü üstlenmektedirler. Denizlerdeki oksijenlerin kaynağı olan deniz çayırlarını korumak istiyorsak, yeşil deniz kaplumbağalarını da korumamız gerekiyor." dedi.
- Deniz çayırları
Deniz çayırları, dünya genelinde çok geniş alana yayılım gösteren, deniz diplerinde kök, gövde ve yaprak biçiminde şekillenmiş ve kökleriyle deniz dibine (sedimente) tutulu halde yaşayan ve güneş ışınları yardımıyla kendi besinini fotosentez yaparak üretebilen su bitkileri olarak tanımlanıyor.
Çayırlar, fotosentez yapması dolayısıyla tüm dünya denizlerinde oksijen ve besin kaynağı olmasının yanı sıra yumurtasını bu bitkilere bırakması gereken birçok balık türü için yumurtlama alanları sağlıyor. Türkiye'de deniz çayırları, Ege ve Akdeniz kıyılarına yayılım gösteriyor.
AA