Deniz kaplıcalarına yabancı ilgisi

Dünyada ender görülen deniz ılıcalarından birine sahip olan Çeşme'de, deniz suyunun magmaya indikten sonra yüzeye çıkmasıyla oluşan termal suların doldurulduğu havuzlara, Almanya ve Hollanda başta olmak üzere çok sayıda ülkeden yoğun ilgi gösteriliyor- Al

İZMİR (AA) - TOLGA ALBAY - Yaz tatilinin vazgeçilmez adreslerinden Çeşme, dünyada ender rastlanan deniz ılıcalarıyla kış aylarında da turistlerin ilgisini çekiyor.

Roma ve Osmanlı döneminde kaplıcalarıyla bir termal tedavi merkezi olarak bilinen, günümüzde ise güneş, deniz, kum tatiliyle ön plana çıkan Çeşme, termal turizmdeki iddiasını artırıyor.

Bölgede 7 otelde kullanılan termal su, tatilin yanı sıra tedavi ve rehabilitasyon amacıyla Türkiye'yi tercih eden turistlere hizmet veriyor.

Ilıca mevkisinde denizin içinden kaynayan suyun kullanıldığı tesislerden Altınyunus Oteli SPA Müdürü Ferruh Tan, deniz ılıcasının diğer kaplıca sularından farklı olduğunu, deniz suyunun magmaya inip ısındıktan sonra yüzeye çıkmasıyla bu ılıcanın oluştuğunu belirtti.

Hem deniz suyu hem magmadan alınan mineralleri barındıran suyun benzersiz özelliklere sahip olduğunu ifade eden Tan, deniz ılıcasının özellikle kas ve iskelet sistemi hastalıkları, romatizmal hastalıklar ve deri hastalıklarının tedavisinde etkili olduğunu dile getirdi.

Tan, "Turizmdeki sıkıntılı duruma rağmen otelimizde Almanya, Hollanda ve Avrupa ülkelerinden grupları ağırlamaya devam ediyoruz. Yerli turistlerin de ilgisi yüksek. Genel anlamda doluluk açısından iyi durumdayız. Çeşme, deniz ılıcasıyla giderek daha fazla tanınmaya başlıyor. Misafirlerimiz kar kış demeden buraya geliyorlar, açık ve kapalı havuzlara giriyorlar." dedi.

Benzeri kaynakların dünyada Çeşme dışında sadece Hırvatistan'da bulunduğunu bildiklerini anlatan Tan, bölgenin termal zenginliğinin daha fazla tanıtılması için çalışma yapıldığına işaret etti.

- Stres bozukluğunda da etkili

Otelin Termal Merkezi Müdürü Ilgaz Nacakoğlu ise deniz suyunda bulunan magnezyumun kas gevşetici ve spazm çözücü etkiye sahip olduğunu, stres bozukluğu tedavisinde kullanılan lityum ve bronyumun da mutluluk hormonu olarak bilinen melatonin salgısını uyardığını belirtti.

Yüksek tuz oranının deri ve beyin arasındaki bağlantıları uyardığını, bunun kas ve iskelet sistemi bozukluklarının tedavisinde önemli olduğuna işaret eden Nacakoğlu, bağışıklık sistemini geliştiren iyotun ise enfeksiyon hastalıklarına karşı metabolizmayı koruduğunu kaydetti.

Çeşme'de iki ana kuyudan sağlanan termal suyun ilçedeki 7 otelde kullanıma sunulduğunu bildiren Nacakoğlu, ilçenin deniz ılıcasının yanında kış aylarında da güneşli olan havası nedeniyle Avrupalı turistlerin tercihi olduğunu söyledi.

Tesisten yararlanan kas romatizması hastası Ergin Çıtık, 10 yıldır her kış buraya geldiklerini ve çok memnun olduklarını belirtti.

AA

Gündem Haberleri

Bakanlık ifşa etti: Kıyma yerine sakatat vermişler
Ahşap yapılara yönelik yeni düzenleme 2025’te yürürlüğe giriyor
DSÖ'den Suriye'ye 50 ton tıbbi malzeme: İstanbul üzerinden gönderilecek
Afyon'da köy yolları için yoğun mücadele
Asgari Ücret Tespit Komisyonu kararı Resmi Gazete’de