MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - Tarihi hanları, kendine özgü ahşap mimarisiyle asırlar boyu birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Muğla'nın, kültür turizminden aldığı payın artırılması çalışmalar yürütülüyor.
Son yıllarda tarihi doku içerisinde kalan yapıları valilik ve belediye tarafından restore edilerek kültür turizmine kazandırılan kentte, doğal film platosunu andıran mekanları dizi ve sinema yapımcılarının ilgisini çekiyor.
Karia ve Likya uygarlıklarının hüküm sürdüğü, bünyesinde barındırdığı 22'si düzenlenmiş 195 ören yeri ile ziyaretçileri tarihe yolculuğa çağıran Muğla, tarihi hanları, kendine özgü ahşap mimarisiyle 400'ü birinci derece tescilli, 4 bin 400 tarihi binasıyla kültür turizmine katkı sağlıyor.
Muğla'nın büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla merkez ilçe konumunda bulunan Menteşe, ismini bir dönem kentte hüküm sürmüş Menteşe Beyliği'nden alıyor.
Karia ve Likya uygarlıklarının hüküm sürdüğü, Asar Dağı eteklerine kurulmuş Menteşe'deki evlerin en güzel örnekleri ve isminden söz ettiren Muğla Bacaları, Saburhane Meydanı'nda görülüyor.
Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin kentsel, arkeolojik ve doğal sit olma özelliklerini bir araya toplayan nadir yerleşimlerden olduğunu belirterek, Menteşe'nin kültür varlıkları açısından çok zengin bir ilçe olduğunu, kent merkezinin mimarinin en güzel örneklerini bünyesinde barındırdığını dile getirdi.
Gümüş, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Valiliği tarafından önceki yıllarda hazırlanan projeyle kent geçmişinde ve kimliğinde önemli bir yeri bulunan tarihi arasta ve Zahire Pazarı'nın restore edilerek kültür turizmine kazandırıldığını kaydetti.
Dönemin önemli ticaret bölgesi olan arastanın, yenileme çalışmaları sonrası hareketlendiğini ifade eden Gümüş, söz konusu bölgenin semercisi, kalaycısı, ayakkabıcısı, demircisi, nalburu, şadırvanı ve saatli kulesiyle günübirlik turların cazibe merkezi haline geldiğini anlattı.
- "Kültür ve hoşgörü kenti"
Menteşe ilçesini kültür, hoşgörü ve üniversite kenti olarak tanıttıklarına işaret eden Gümüş, "İlçemiz mübadelede dönemine kadar Türkler ile Rumların ortak çalıştığı, birlikte yaşadığı, tarihi geçmişi olan bir kent. İlçemiz tarihi han ve hamamları ile koruma altındaki Muğla evleri ve Muğla bacası ile ülkede geçmişini koruyarak geleceğe taşıyan en iyi ilçelerden bir tanesi." diye konuştu.
Amaçlarının tatil için sahillere gelen turistleri Menteşe ilçesine çekmek olduğunu anlatan Gümüş, şunları söyledi:
"Özellikle tarihi arasta meydanı bu noktada ön planda. Ayrıca Saburhane Mahallesi'ndeki tarihi Rum ve Türk evleri de ilçemize gelen turistlerin ilgisini çekmekte. Muğla yerli ve yabancı turist konusunda sıkıntı yaşamıyor. Sadece bizim daha iyi tanıtımla ilçemizi tanınır hale getirmemiz gerek. Önümüzdeki dönemde ilçemizin tarihi ve kültürel alanlarını daha iyi tanıtarak daha fazla ziyaretçiyi bölgemize çekeceğiz. Biz deniz, güneş ve kum için gelen turistleri sahilden alarak kentimizi tanıtacağız."
Muğla'ya ziyaret için geldikten sonra Menteşe'nin tarihi dokusuna hayran kalan ve yerleşen çok sayıda yabancı bulunduğunu vurgulayan Gümüş, yaz tatilini Muğla ve ilçelerinde geçiren yerli ve yabancı tüm misafirleri de Menteşe'ye davet etti.
- "Sinema filmi ve diziler bölgenin tanıtımına katkı sağlıyor"
Gümüş, yeni kurulan bir belediye olmalarına rağmen Menteşe'de tarihi yapıların restore edilip, işlevsellik kazandığına değinerek, şunları söyledi:
"Menteşe Belediyesi olarak kent içinde bulunan birçok tarihi yapıyı kısa zamanda restore ederek kültür turizmine kazandırıyoruz. Son olarak kentsel sit alanı içerisinde bulunan iki tarihi evi de kamulaştırarak restore çalışmalarına yaptık. Bu tarihi yapılarımız restore çalışmalarının ardından kent kültürüne kazandırılıyor. Bu proje ve restorasyon çalışmaları sayesinde birçok ziyaretçi evleri gezerek kentin önemli değerlerini, yemeklerini, kıyafetlerini, kullanılan el aletlerini görme fırsatı yakalıyor. İlçemizde ve mahallelerimizde bulunan antik kentleri de gezen ziyaretçilerimiz Belen Kahvesi ve Kerimoğlu Evi başta olmak üzere şarkılara ve filmlere konu olan tarihi olayların yaşatıldığı mekanları da görme fırsatı buluyor."
İlçede çekilen sinema filmi ve dizilerin bölgenin tanıtımına büyük katkı sağladığına işaret eden Gümüş bölgenin coğrafi yapısı, iklim koşulları, tarihi ören yerleri ve antik kentlerinin, bölgeyi bir açık film platosu haline getirdiğini belirtti.
AA