Denizli'den "Suriyelilere çalışma izni" düzenlemesine destek

Türkiye'de işsizliğin en düşük olduğu iller arasında yer alan Denizli'de ara elaman ve vasıfsız işçi bulmakta sıkıntı yaşayan tekstilciler, Suriyelilere çalışma izni verilmesi konusundaki düzenlemeyle bu sorunu aşmayı hedefliyor- DETGİS Başkanı Dal: "Deni

DENİZLİ (AA) - İBRAHİM SÜZER - Ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilere çalışma izni verilmesi konusundaki düzenleme, Denizli'deki tekstil ve konfeksiyon işverenlerini sevindirdi.
Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Başkanı İsa Dal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyelilere çalışma izni verilmesinin önemli bir adım olacağını, hükümetin yapacağı düzenlemenin ayrıntılarını beklediklerini belirtti.
Denizli'de tekstil üretimi yapan firmaların ihracat ağırlıklı çalıştıkları için uluslararası sorumlukları gereği kayıt dışı istihdamdan uzak durduklarını ifade eden Dal, yasal altyapı getirilmesi halinde sığınmacıların tekstil ve konfeksiyon sektöründe istihdam edilebileceğini dile getirdi.
Dal, düzenleme ile Suriye vatandaşlarına çalışma izni verilmesinin, Denizli'deki işçi sorununu çözeceğini bildirerek, şöyle devam etti:
"İşsizliğin en düşük olduğu illerinde başında gelen Denizli'de yaklaşık 200 bin sigortalı çalışanı olmasına rağmen işçi arayan çok sayıda firmamız var. Suriyeli kardeşlerimize iş imkanı verilmesi sektörümüzü çok rahatlatacaktır. Özellikle nisan ayı itibariyle tekstil sanayisinin üretim endeksinin önemli ölçüde artacağını öngörüyoruz. Son dönemde yurt dışı fuarlarında ve ihracat yaptığımız pazarlarda hareketlik yaşanıyor. Bu verilen bize üretimin artacağını gösteriyor. Siparişlerin geçen yıla oranla artığını görüyoruz. Nisan ayından itibaren işçi talebinin daha da artacağını düşünüyoruz. Denizli bundan önceki dönemlerde işçi açığını kapatamıyordu, Suriyelilere iş imkanı ruhsatının verilmesinin ardında rahat bir nefes alacaktır."
- Dil ve iş eğitimi
Dal, Suriyelilere çalışma izni getirilmesinin insani yardım boyutunun da bulunduğuna dikkati çekerek kente sığınan yaklaşık 4 bin 500 Suriyelinin büyük bölümünün hayırsever vatandaşların desteğiyle hayata tutunduklarını ifade etti.
Kamu kurumlarının da Suriyeli ailelere önemli destekler sağladığını dile getiren Dal, "Devlet ve vatandaşların sağladığı destek bir yere kadar devam edebilir. Suriyeliler de artık kendi ekmek paralarını kazanmak istiyor. Tekstil ve konfeksiyon atölyelerinin onlar için de önemli bir çözüm noktası olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
Tekstil veya sanayi üretimi yapan firmaların ağırlıklı olarak teknik eleman arayışları olsa da daha çok vasıfsız işçiye ihtiyaç duyduğunu kaydeden Dal, çalışma izni verilmesi sonrası Suriyelilerin eğitimi konusunda proje hazırlayacaklarını ifade etti.İş eğitiminin yanı sıra Türkçe eğitimi noktasında da ihtiyacın ortaya çıkacağını dile getiren Dal, bu konuda kamu kurumlarıyla eş güdüm sağlamayı öngördüklerini sözlerine ekledi.

AA

Ekonomi Haberleri

Bakan Şimşek'ten asgari ücret açıklaması
2024’ün Sipariş Şampiyonları Lahmacun ve Cips
Darısı Konya'nın başına: Kiralar düşmeye başladı
TESK Başkanı Palandöken'den Merdiven Altı Ürün Uyarısı
Halk Kart’tan Kimler Yararlanabilecek?