Acar, Konya Valisi Erol'un "Konya'nın milli maçlara ev sahipliği yaptığı gibi Derbent de uluslararası kayak sporlarına ev sahipliği yapacak" sözünü hatırlatarak başta Milli Takım ve Konyaspor olmak üzere tüm takımları kamp döneminde Derbent'e davet etti.
-Derbent’i kısaca tanıyabilir miyiz?
Derbent’i Konya’nın bir zenginliği olarak ifade etmek istiyorum. Derbent 2 bin 400 rakıma sahip güzel bir ilçemiz ve çok temiz bir doğası var. Diğer ilçelerimizin de böyle güzellikleriyle Konya’nın kalitesi biraz daha artacak. Derbent'in Konya’ya yakın olduğu için Başarakavak- Tepeköy diye bildiğimiz 54 kilometrelik bir yolumuz vardı ve burayı biz önceleri genişletmiştik. Yakın zamanda da karayolları buraya 4 milyonluk bir kaplamayla güzel bir hale getirdi. Akabinde 25 milyonluk bir projemiz var, inşallah önümüzdeki günlerde daha güzel bir hale gelecek. Bu yakınlık ve yolun iyi olması Konyalı hemşerilerimizin de Derbent'e kolayca gelmesini sağlayacak. Piknik için çok güzel yerler var, Konya’da güzel yerler var ama Derbent’te doğal ve asırlık çınar ağaçları var. Daha kolay günübirlik gelebilecekler. Geçtiğimiz günlerde Vali Muammer Erol meclisimizi ziyarete geldi. Kayak merkezi hakkında valimize, Büyükşehir Başkanı Sayın Tahir Akyürek bilgi verdi. Konya’nın milli maçlara ev sahipliği yaptığı gibi inşallah Derbent’te uluslararası alanda bir kayak sporlarına ev sahipliği yapacak. Milli takım için de en iyi kamp merkezinin Derbent olabileceğini Valimiz söyledi. Bu da bizim çok hoşumuza gitti. Derbent spor açısından, dağcılık açısından, yamaç paraşütü açısından uygun olan ilçemiz ve bunun desteklenmesini istiyoruz. Avcılık için çok uygun bir alanımız bulunuyor. Derbent, Konya’nın ihtiyaç duyduğu özelliklere sahip bir ilçe. Derbent de tanınmamış çok güzel yerler var. Bunların doğayı bozmadan kullanıma açılmamız gerekli.
-Büyükşehir yasasıyla birlikte Derbent’e ne kadar mahalle bağlandı. Bu yasanın Derbent'e katkısı ne oldu?
6 tane köyümüz toplamda da 13 tane mahallemiz var. Biz bu birleşmeyle plan ve projelerimizi yapıyoruz. 29 yıllık tecrübemizi de katarak az imkânlarla bir kuruş ziyan etmeden önemli yatırımlar yapıyoruz. Derbent Meydanı'ndan başlayan çalışma var... Prestijli caddeler, andezitli kaldırımlar, gibi meydanda güzel bir çalışma yaptık. Bu çalışmayla yolların bağlantısını yaptık. Bunu 'modern bir ilçe' adı altında başlattık. Bütün mahallelerimizin yani eski köylerimiz dahil, yollarını ve kaldırımlarını düzenleyeceğiz. Yasayla birlikte bu hizmetlerimiz artarak devam edecek. Büyük ilçelerimiz alınmasın ama Derbent gibi küçük ilçelere yatırım alabilmek için adeta birileriyle kavga etmeniz gerekiyordu. Büyük ilçelere altın tepsi ile sunulurken küçük ilçeler beklemede kalıyordu. Ama Büyükşehir Yasası ile birlikte Tahir Başkan'ın da ifadesiyle 'Selçuklu'da ne varsa Derbent'te de o olacak' ifadesinin içi dolmaya başladı. Artık biz de bundan faydalanıyoruz. Bundan sonra Derbent de metropol bir ilçedir diyebiliriz. Ben andezitle kaldırım yapacağım, sıcak asfalt kaplaması yapacağım... Benim için rüya gibi bir şeydi bunlar ama bugün gerçekleşiyor.
-Aladağ kayak merkezi projesinden bahseder misiniz?
Bizim bu konuda 3 4 yıllık bir çalışmamız var. Belirli planlar yapıldı. Kurumlararası yazışmalar oldu. İlk projemizi Gençlik ve Spor Müdürü Mehmet Baykan’la başlattık ve Sayın Baykan buraya bir heyet gönderdi. Taşkent, Hadim tarafında da inceleme yapıldı. Bu incelemeler sonucunda en uygun yerin Derbent- Aladağ olduğu raporlarla ortaya çıktı. Bunlardan önce benim bir hedefim vardı ama çok fazla kamuoyuyla resmi bir şekilde paylaşmıyorduk. Ve elimizde belge yoktu. Federasyon Aladağ için "Türkiye’nin en uygun kayak merkezlerinden biri" dediği anda bizde bunu kamuoyuyla birlikte paylaştık. 4 yıl önce Konya MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyelerinden Faruk Turhan’la beraber çalışmaya başladık. Bu sürede önümüzde büyük dosyalar, klasörler oldu. Aslında bu dosyalarla Aladağ projesi 4 yıllık bir avantaj elde etti. Sayın Cumhurbaşkanımıza da takdim ettik ve desteklediklerini belirtti. Başbakanımız da her zaman bu projenin arkasındayız dedi. Sağolsunlar, Tahir Başkan da bunun 'Konya için büyük bir proje' olduğunu her fırsatta söylüyor. Ve "bununla ilgili çalışmalar için ne gerekiyorsa yapalım" diyor. Proje konusunda şimdiye kadar daha çok yol almıl olacaktık ama hükümetin 5 aylık bir boşluğu bizim için iyi olmadı. Şu an için tekrar Aladağ projesini gündeme taşıdık. Buradaki problem yüksekliklere doğru çam ağaçlarının azalması ormanlık alana tesis yapamıyoruz, amacımız biraz daha ağaçsız alan belirleyip tesisler kurmak.
-Hangi tesisler yapılacak?
Kayakçıları yukarıya taşıyacak telesiyej, teleferik gibi bir sistem yapılacak. Enerji nakli var o yapılıyor. Bunun yanında cafeler, günü birlik ihtiyaç yerleri gibi tesisler yapılacak. Yol ile ilgili yapılacaklar var Büyükşehir Belediyesi yolumuzun alt yapısını oluşturmuş durumda. Derbent’ten Aladağ’a 4 kilometrelik bir yol var. Gidenler bilirler; Uludağ Bursa’dan oraya 45 dakikada sıkıntılı bir şekilde ulaşabilirsiniz fakat Konya’dan Aladağ’a daha kısa ve güvenli bir şekilde varmış olacağız. Aladağ'ın başka bir özelliği de karın kristal olması. Bu, Türkiye'de sadece Kars’ta var, bizim Aladağ2da var bir de Davraz'da var ki, uzun süre erimez, daha dayanıklıdır ve parlak özelliği var, kayak için çok uygun. Aladağ Kayak Merkezi çok dik değil, her koşuluyla her konuda kayak için uygun. Gelecek sene inşallah tüm tesislerimizle rahat rahat kayağımızı yapacağız.
-Aladağ Kayak Merkezi ne kadar bir kaynak gerektiriyor, hedefiniz nedir?
Bu proje önü açık olan bir proje. Önümüzdeki yıl birinci etabını tamamlayacağız inşallah yani başlayınca onlarca yıl devam edecek bir getiri. Yeni oteller, yeni tesisler, 2. etap, 3. etap derken devam edip gidecek. Yani bütün yatırımlar birbirini terikleyecek. Ama bizim ilk hedefimiz önümüzdeki yıl 1. etabı tamamlayıp faaliyete geçirebilmek. Çünkü biz bunu biliyoruz. Bütün şartları taşıyor, kar kalınlığı, eğimi, yüksekliği gibi bütün şartlara haiz. Birinci etabı Büyükşehir ile birlikte gerçekleştireceğiz ve maliyeti 15 milyon dolar civarında. Enerji hatları ve kayak alanının 4 kilometrelik yolu bir de tesisleri... İşte bunların maliyeti 15 milyon dolar... Ancak bundan sonrası için, misal teleferikle oraya taşınması ki, bu 30-40 milyonluk bir proje. Biz Aladağ Kayak Merkezi'ni Uluslararası yarışların yapıldığı bir merkez haline getirme arzusundayız. Çünkü şartlarımız buna uygun. Ve her şeyden önce Konya olarak 100 yılda bir kez yakalayabileceğimiz bir şansı yakaladık. Konyalı bir Başbakanımız var ve bunu değerlendirebilmeliyiz. Konya merkezde mutlaka metro, çevre yolu gibi
büyük projeler var. Biz de ilçeler olarak yeni projelerle bu güzelliklere katkıda bulunmalıyız. Kaldı ki, Aladağ Kayak Merkezi sadece Derbent'e değil bütün Konya'ya hatta bölgeye hitap edebilecek bir projedir. Allah bize bir nimet vermiş ve bu nimeti göz önüne çıkarmamamız gerekiyor.
-Şu anda bu proje için başvurular var mı?
Büyükşehir'e çok sayıda yurtdışından iş adamlarımızdan başvurular var. Yatırım yapma taleplerini ilettiler. Yine İmar Dairesi Başkanı'na da birkaç başvuru oldu. Çünkü sektörün içinde bulunanlar bu sektörün müthiş getirisi olduğunun farkındalar. Ayrıca bu yatırım Konya'nın tanıtımında çok büyük katkısı olacak. Kaldı ki, Konyalı hemşehrilerimizden bile talepler geliyor, 'Başkanım Aladağ ne zaman faaliyete geçecek? Biz Davraz'a ya da Uludağ'a gitmek zorunda kalıyoruz' diyerek adeta sitem ediyorlar.
-Bu merkez sadece kış döneminde mi hizmet verecek?
Bu sadece 4 ay kayak yapmakla sınırlı kalacak bir çalışma değil. Aladağ, Dağcılık Federasyonu tarafından 4 yıldır tırmanma sporunda kullanılıyor. Dağ bisikleti sporu, yamaç paraşütü gibi birçok alanda zaten kullanılıyor ve birçok alan için de kullanıma hazır bir ortam var. Yine Antalya'da seminerler verilir. Bizzat şahit olduğum için söylüyorum ki, oralardaki birçok seminerde katılım çok az olur. Neden biliyor musunuz? Katılımcılar denizden faydalanır bilmem ne... Yani faydalı bir seminer dönemi yaşayamazsınız. Ama siz ciddi bir semineri Aladağ'da 5 yıldızlı bir otelde gerçekleştirirseniz, Ağustos'ta bile yapsanız insanlar kravatı ceketiyle ciddi bir şekilde katılımı sağlar. Ve yine başta Konyaspor olmak üzere futbol takımları için iyi bir kamp alanı olabilir. 2000 rakımında idman yaptığınız için oksijen az olduğu için ciğerler çok ciddi çalışır ve ciddi bir efor sarf edersiniz. Sonra 1000 metreye inip maç yaptığınız zaman daha üstün bir performans gösterirsiniz. Ben şunu iddia ediyorum; Konyaspor 2000 metre Aladağ'da kamp yapacak, karşısında ne Beşiktaş ne de Galatasaray duramaz. Bu konuda çok iddialı ve çok netim. Bu önümüzdeki zaman içinde olacak inşallah.
-Bu projeye Derbent Belediyesi'nin finans katkısı olacak mı?
Bizim katkımız sadece proje hazırlamak oldu ve Büyükşehir ile birlikte hareket ediyoruz. Sadece finans açısından değil rantçılara fırsat vermemek adına da böyle davranıyoruz. Derbent'i birilerinin rant kapısı yapmadan gelecek nesillere aktarabilmek bir gibi hedefimiz de var.
-Bu sizin 3. döneminiz ama son 1,5 yılda neler yaptınız?
İlk dönemde belediye olarak biraz vakıf gibi çalıştık dersek yalan olmaz çünkü imkanlarımız çok kısıtlıydı. Borçlar çok fazlaydı ama buna rağmen programımızı yaptık ve çalışmalarımızı ona göre devam ettirdik. Biz göreve geldiğimizde 7 ay personelin hiçbiri maaş almamış, ikramiyeleri saymıyorum bile... Bu maaşları ödedik. Düzenlemeleri yaptık. Çok ciddi tasaruf yoluna gittik. Yine ilk olarak söz verdiğimiz gibi çok fazla kazanın yaşandığı yolu yaptık. Göletlerin ıslahı, verimli hale getirilmesi, Derbent Sağlık Ocağı'nın 24 saat hizmet vermesi gibi konularda çok uğraşlar vererek başardık bunları. Derbent küçük bir ilçe ama projelerimiz ve yaptıklarımız çok büyük. Hastane, gölet ıslah, Başarakavak Yolu, mezbaha ve hayvan pazarı, kapalı pazar yeri, Şehir Konağı ve Mahalle Konakları, Aladağ Göl Parkı, Toki, göletler gibi yeni başlayan, devam eden ve bitirilen çalışmalarımız var.
Röportaj-M.Ali Elmacı