DEREBUCAK

Zeki Oğuz

Beyşehir tarafına ne zaman gitsem şaşırır kayırım, gidecek o kadar güzel yer vardır ki gerçekten bir tercih yapmakta çok zorlanır insan. Gölün tam batısında Kurucaova, bağırır sanki, bu taraflara gel, diye. Fele, bir görünür bir kaybolur gözümün önünde. Fele’den Yeşildağ’a iki kere geçmiştim Beyşehir Gölünün batı sahilini. Bir tarafta masmavi göl, bir tarafta ulu Anamaslar. Ya Yeşildağ’a ne demeli, eski adıyla Kaşaklı, mezarlığının ortasındaki ulu çamların üzerlerinde leylekler dolanır. Burda oyalanma, git Deliktaş Yaylasında kur çadırını, der anaç bir leylek. 


Güney batıda, İbradı sınırındaki Derebucak ve Pınarbaşı’na yıllar önce gitmiştim. İnanamamıştım gördüğüm güzelliklere. Torosları güneyden kuzeye bölen Gembos Vadisi tarihin derinliklerine çağırıyor insanı. Akdenize inen tarihi İpek Yolunun geçtiği yerler buralar. İnsanda günlerce yürüme, çeşmelerinin başında kamp yapma isteği uyandırıyor. Bu bereketli topraklar, kaynağını Kacaçay’dan alan Derebucak Barajı yapılmadan önce sık sık su altında kalıyor, çiftçinin ürünü heba oluyordu. Şimdiyse çilekten sebzeye her türlü ürün üretiliyor. 

Benim gezginlere önerim oralara nisan ve mayıs ayında gitmeleri. Türlerinin içinde en lezzetlisi olan kuzu göbeği mantarı bu aylarda çıkıyor. Yakacağınız kamp ateşinin közünde pişirin topladığınız mantarları. Kuzugöbeğini kendiniz toplayın çünkü fiyatı hayli pahalı ve bir ihraç ürünü. 


1988 Yılında ilçe olan Derebucak Konya’ya 140, Beyşehir’e 50 km. Uzaklıkta. Adına uygun bir belde, iki yakası ormanlarla kaplı bir vadiden ulaşılıyor. 1700 lerin başında konargöçer yörükler tarafından kurulduğu söyleniyor. 1950 li yıllarda büyük bir yangın geçirmiş, ancak birkaç ev kurtulabilmiş yangından. İlçenin önemli bir geçim kaynağı olmadığı için yurt dışına önemli miktarda işçi göndermiş.
Bütün Toroslarda olduğu gibi Derebucak çevresi de düdenler ve mağaralarla dolu. Bunlardan en bilineni Balatini Mağarası. 1768 m. Uzunluğunda. Travertenleri ve cadı kazanları insanı büyülüyor. Cadı kazanı suyla dolu büyük çukurlar. Ancak botla geçilebilir. 


Nasıl gidilir? Beyşehir’den ulaşım var ama en iyisi gurup ya da özel araçla gitmek. 
Kamp: Balatini Mağarası çevresinde ve Gempos vadisinde her çeşme başında kamp yapmak mümkün. Bu vadi bölgemizin en güzel yürüyüş alanlarından biri.

  

Yorum Yap
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.