ANKARA (AA) - SELMA BIYIKLI ADABAŞ - İdrar yapamama şikayetiyle başvurduğu acil serviste normalin 10 katı büyüklüğünde prostata sahip olduğu belirlenen hasta, kapalı ameliyatla sağlığına kavuştu.
Hastanın doktoru üroloji uzmanı Doç. Dr. Mustafa Kıraç, bu büyüklükteki prostatın açık ameliyatla alınmasının tercih edildiğini ancak uyguladıkları "Plazma Kinetik TUR" yöntemi sayesinde kapalı ameliyatın başarıyla sonuçlandığını bildirdi.
3-4 aydır idrar yaparken sıkıntılar yaşamaya başlayan Fazıl Kapıcıoğlu (57), son bir aydır idrarını yapamadığı için acil servise başvurdu. Burada sonda takılan Kapıcıoğlu'nun prostatının normalin 10 katı büyüklüğe ulaştığı belirlendi.
Ankara'da Özel Koru Hastanesi'nde üroloji uzmanı Doç. Dr. Mustafa Kıraç tarafından 110 dakika süren "Plazma Kinetik TUR" yöntemi uygulanarak kapalı yöntemle prostatı alınan Kapıcıoğlu, tekrar sağlığına kavuştu.
-İleri yaşta görülüyor
Operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. Kıraç, iyi huylu prostat büyümesi görülen hastalarda, normalin 10 katı büyüklüğe sahip bu boyutta bir prostata az rastlandığını ifade ederek, şu bilgileri aktardı:
"İyi huylu prostat büyümesi ileri yaşta, özellikle de 60 yaş üstündeki erkeklerde sık görülen bir hastalıktır ve genellikle sık idrara çıkma ve zorlanma, idrarı kesik kesik yapma şikayetlerine neden olur. Normal bir kişinin prostatı 20-25 gramdır. Büyüme görülen prostat ortalama 80-90, bazen de 100-110 grama ulaşır. Hastamızın prostatının böyle bir büyüklüğe ulaşması, rahatsızlığın 10 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu gösteriyor. Hastamız tedavisini uzun yıllar ihmal ettiği için prostatı aşırı büyümüş, 240 grama ulaşmış."
Hastanın idrar yapamadığı için acil servise başvurmasıyla tanı konulabildiğini ifade eden Kıraç, sorunun çözümünde tek tedavinin prostatın alınması olduğunu, normalde 80 gramın üzerindeki prostatların alınmasında açık ameliyat uygulandığını, cerrahın tecrübesine göre 100-120 gram ağırlığındaki prostatlarda da kapalı yöntemin tercih edilebildiğini belirtti.
Hastanın prostatı aşırı büyüdüğü için kapalı ameliyatta problem yaşanmaması amacıyla son yıllarda uygulanmaya başlanan "Plazma Kinetik TUR" yöntemine başvurduklarını kaydeden Kıraç, yöntemle ilgili şunları kaydetti:
"Klasik kapalı yöntem, hastanın vücudundan elektrik akımı geçirilerek yapılır. Bu kalp rahatsızlığı olan hastalarda problemlere yol açabilir. Bu yöntemde ise hastanın vücudundan elektrik akımı geçmediği için bu tür sorunlar görülmez. Hastada kanama olasılığı azalır ve komplikasyon görülme riski en aza iner. Bu avantajları sayesinde Plazma Kinetik TUR yöntemiyle kapalı ameliyatla aşırı büyüklükteki prostatı alabildik."
Doç. Dr. Kıraç, hastanın 1 günde taburcu edildiğini, sondasının ise ameliyat sonrası 4'üncü günde çekildiğini belirterek, "Hastamızın durumu şu anda iyi. Herhangi bir sıkıntısı yok" diye konuştu.
-"Genç yaşta gibiyim"
Operasyonla tekrar sağlığına kavuşan Fazıl Kapıcıoğlu da ameliyattan korktuğu için uzun yıllar tedaviye yanaşmadığını ancak idrarını yapamaz hale gelince acil servise başvurduğunu ve uzun süre sondayla gezmek zorunda kaldığını anlattı.
Son 1 aydır çok büyük sıkıntılar yaşadığını kaydeden Kapıcıoğlu, "Artık kendimi çok iyi hissediyorum. Genç yaşta gibiyim" ifadesini kullandı.