"Devlet destekleri sanayiciyi motive etti"

İvedik OSB Başkanı Gültekin: - "Devletin 2017'deki destekleri sanayiciyi motive etti. Geçen yıl tek vardiya bile işçi çalıştıramıyorduk, bu yıl çift vardiyaya geçtik"- "15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra Türkiye'ye ilişkin olumsuz algı yaratılmaya ça

ANKARA (AA) - ERDAL ÇELİKEL - İvedik Organize Sanayi Bölgesi (İvedik OSB) Başkanı Hasan Gültekin, devletin bu yıl verdiği desteklerin sanayiciyi motive ettiğini belirterek, "Geçen yıl tek vardiya bile işçi çalıştıramıyorduk, bu yıl çift vardiyaya geçtik." dedi.

Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle Ar-Ge kavramının toplumun her kesimi tarafından iyi bilinmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'de üretilen mallardaki ithal girdi oranının yüzde 82 olduğuna işaret eden Gültekin, "Ekonomimizi sadece ithalat yaparak değil, ham maddeyi ve ara malını da kendimiz üreterek büyütmeliyiz." diye konuştu.

Bu yılın 3. çeyreğinde yüzde 11,1'lik ekonomik büyüme sağlandığını hatırlatan Gültekin, hükümetin son bir yıldır hayata geçirdiği reform paketlerinin yatırım, üretim ve yeni iş kurmada itici güç olduğunu, bunun da çift haneli büyümeyi beraberinde getirdiğini bildirdi.

Ekonomik büyümede bu yıl elde edilen birikimlerin 2018'in ikinci yarısına kadar sürebileceğini ifade eden Gültekin, bu nedenle gelecek yıl büyüme anlamında bir sıkıntı yaşanmasını beklemediğini dile getirdi.

- "KGF'nin büyümeye etkisi yadsınamaz"

Gültekin, Kredi Garanti Fonu (KGF) desteklerinin büyümeye etkisinin göz ardı edilemeyeceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra ekonomide bir daralma oldu ama kimse bunu yadırgamadı. Bu dönemde Türkiye'ye ilişkin olumsuz bir algı yaratılmaya çalışılmasına karşın reel sektör bir müddet beklemede kalarak bunu geçiştirdi. Devletin 2017'deki destekleri sanayiciyi motive etti. Geçen yıl tek vardiya bile işçi çalıştıramıyorduk, bu yıl çift vardiyaya geçtik. Dolayısıyla 2017'de devletin destekleriyle sanayi üretimi büyük bir ivme kazandı. Bugün bunların meyveleri alınıyor."

Önümüzdeki dönemde KGF destekleri kullandırılırken stratejik ürün üretiminin dikkate alınacak olmasının memnuniyet verici olduğunu dile getiren Gültekin, KOSGEB'in de benzer bir yaklaşım içinde bulunduğunu söyledi. Bu tip ürünleri Ar-Ge faaliyetlerinde bulunan firmaların üretebileceğini belirten Gültekin, "Ar-Ge teşvik edilmeli. İnsanları inovasyona ve Ar-Ge'ye yönlendirmek çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.

- "Teknoloji merkezi kuracağız"

Gültekin, katma değeri yüksek ürün üretmek için İvedik OSB'de Teknopark Ankara'yı kurduklarına dikkati çekerek, "Ayrıca teknoloji merkezi kuracağız. Bu merkeze 20-30 mühendis alacağız ve ücretlerini teknokentten karşılayacağız. Projeyi, 2018'de hayata geçireceğiz." dedi.

İvedik OSB'de kurmayı planladıkları üniversite hakkında da bilgi veren Gültekin, teknoloji ağırlıklı eğitim verecek üniversite bünyesinde makine, elektrik-elektronik, medikal gibi bölümlerin yer alacağını bildirdi. Üniversiteyi kurma çalışmalarının 2019 yılına sarkabileceğini ifade eden Gültekin, üniversite için bir vakıf kurduklarını söyledi.

Gelecek yıl Teknopark Ankara'nın ikinci etap çalışmalarına yoğunlaşacaklarını anlatan Gültekin, "Bu etap bizim için çok önemli. İkinci etap üretim ağırlıklı bir yer olacak. İhracat odaklı 64 büyük firmayı buraya taşıyacağız. Yeni yapılacak etabın 64 bin metrekarelik inşaat alanı olacak. 2018 yılının sonuna doğru bitireceğiz." diye konuştu.






AA

Ekonomi Haberleri

Anket sonuçları açıklandı: Enflasyon ve dolar beklentisi yükseldi
LC Waikiki, Şili’de mağaza açtı
Yapay Genel Zeka İçin 1 Milyon Dolarlık Fon
SGK'dan Mansur Yavaş'ın açıklamasına yalanlama
Konya'nın tavukları hastalandı yumurtaya dev zam geldi