"Devlet Okullarında Akustik İyileştirme" Projesi

ANSİAD Başkanı Erdoğan: - "Hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin kalp, beyin, kulak sağlığı için Antalya'da yapılmış bin 500 okulun akustik olarak iyileştirilmesi gerekiyor"

ANTALYA (AA) - Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) Başkanı Abdullah Erdoğan, "Hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin kalp, beyin, kulak sağlığı için Antalya'da yapılmış bin 500 okulun akustik olarak iyileştirilmesi gerekiyor." dedi.

ANSİAD Başkanı Abdullah Erdoğan, Muratpaşa ilçesindeki bir otelde düzenlenen basın toplantısında, "Devlet Okullarında Akustik İyileştirme" Projesi'ne ilişkin bilgi verdi.

Erdoğan, Türkiye'nin gerek ekonomik gerek kültürel gerekse sosyal problemlerini aşabilmesinin tek yolunun eğitim olduğunu, bu nedenle eğitime azami özeni göstermeye çalıştıklarını söyledi.

Bu çerçevede, sükunetli okul anlayışının yerleştirilmesi amacıyla okulların akustik yapılarının düzenlenmesiyle ilgili çalışma yaptıklarını ifade eden Erdoğan, amaçlarının, okullardaki gürültü kirliliğinin ve ses bozukluklarının öğrenciler ve öğretmenler üzerinde yarattığı etkileri gidermek olduğunu dile getirdi.

Erdoğan, "Yaptığımız ölçümleri kitapçık haline getirdik. Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) bundan sonra yapacağı okul yatırımlarında akustiğe dikkat çekmek istiyoruz. Hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin kalp, beyin, kulak sağlığı için Antalya'da yapılmış bin 500 okulun akustik olarak iyileştirilmesi gerekiyor. Dosyamızı MEB ve Kalkınma Bakanlığına ulaştırarak, bundan sonra yapılacak okul yatırımlarında akustik uygulamasına dikkat edilmesini istiyoruz." dedi.

- "Artık akşam eve gittiğimde başım ağrımıyor"

ANSİAD Sağlık Eğitim Hizmet Sektörü Başkanı Dr. Tülin Özkan da Melahat Faraçlar İlkokulunda hayata geçirilen proje çerçevesinde, okuldaki 18 sınıf ve 2 koridorun akustik iyileştirmesinin yapıldığını söyledi.

Daha sonra Bursa Uludak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve Eğitim Fakültesi iş birliğinde yapılan ölçümlerle akustik performanslarıyla ilgili raporlamalar oluşturduklarını dile getiren Özkan, şöyle konuştu:

"Projedeki temel hedefimiz elde edilen olumlu sonucun, MEB tarafından değerlendirilip yeni okul projelerinde inşaat aşamasında akustik tedbirlerinin alınmasını sağlamaktır. Çünkü inşaat halindeki uygulamalar hem daha ucuza mal ediliyor hem de daha verimli oluyor. Bilimsel veriler yanında öğretmen ve okul müdürümüzün geri bildirimlerindeki memnuniyet bizleri mutlu etmiştir. 1. sınıf öğretmenlerinden birinin 'Artık akşam eve gittiğimde başım ağrımıyor' demesi emeklerimizin boşa gitmediğinin bir göstergesidir."

Antalya Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Karakuş da çalışmayı yürekten desteklediklerini dile getirdi.

Yıllardır eğitimin içinde olduğunu anlatan Karakuş, "Okullaşma ve fiziki yapıdaki aksaklıkları gidermek en öncelikli sorunlarımız olduğu için akustik ve diğer teknik detaylara bugüne kadar girilmedi. Zaman ilerledikçe, teknoloji ve imkanlar geliştikçe ve sorunlar azaldıkça eğitimi daha kaliteli hale nasıl getirebiliriz noktasında yoğunlaşmaya başladık." diye konuştu.

Karakuş, bu amaçla Akdeniz Üniversitesi ile ortak çalışma yapacaklarını ifade etti.

-Çınlanım süresi azaldı

Projenin sonuçları hakkında bilgi veren Mimar Ercan Evren de ses yalıtımı yapılmış bir okuldaki çınlanım süresiyle yalıtım yapılmamış bir okuldaki çınlanım süresi karşılaştırıldığında, yalıtımın, çınlanım süresini anlamlı biçimde azalttığının görüldüğünü, bu sürenin azalmasının özellikle konuşma anlaşılabilirliğinin artması açısından önem taşıdığını söyledi.

AA

Gündem Haberleri

Niğde Güzel Sanatlar Lisesi'nde 'Hilal-i Ahmer Sokağı' Açıldı
SHOW TV'nin beğenilen dizisi 'Deha'ya program durdurma cezası
Bergama'da Kıyamet Beklentisi: Gerçek mi, Efsane mi?
Belediyelerin ödenmeyen borçları bütçelerinden kesilecek
Çarptığı tilki tampona sıkıştı