ERZURUM (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Dil Kurumu (TDK) ve Uluslararası Kültür Dil ve Edebiyat Derneği tarafından Erzurum'da "Dilimiz Kimliğimizdir" konulu konferans düzenlendi.
Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ceval Kaya, Atatürk Üniversitesi Nenehatun Kültür Merkezi'ndeki konferansta yaptığı konuşmada, öğrencilerine sürekli Türk dili ve geçmişi hakkında bilgi verdiğini, derslerde Türkçenin zaman varlığıyla ilgili sorularla karşılaştığını belirtti.
Kaya, Türkçe'nin sanıldığı gibi 1928'den önce veya yazı devrimiyle oluşmadığını aktararak, "Bazı öğrencilerimiz 14. yüzyıldan beri Türkçe'nin var olduğunu zannedebilir. 13. yüzyıl Türklük tarihinde dönüm noktasıdır. Oğuzcanın yazı dili olma macerası da 13. yüzyılda başlar. Gerçekten 13. yüzyıl çok önemlidir ama bu henüz tam olarak idrak edilemedi." dedi.
- "Türklerin var olduğu zamandan beri Türkçe vardır"
Orhon yazılarından itibaren Türkçe'nin varlığını düşünenlerin de bu düşüncesini doğru bulmadığını dile getiren Kaya, şunları kaydetti:
"Elimizdeki ayrıntılı yazılı belgelerin zamanı 8. yüzyıldır. O zamandan beri Türkçe yazılı olarak var, daha öncesinde problemler var ama bir dilin yazıya geçmeye başlaması daha öncesinden o dilin olmadığını göstermez. Dil konuşma temelli bir iletişim sistemidir. Dilin aslı konuşmadır, sonraki safhaları ve yazıya geçilmesi çok sonra olmuştur. Yazıya geçiş ile dilin başlangıcı arasında kim bilir kaç bin yıl geçmiştir. Hala günümüzde mevcut olduğu halde yazılmayan diller var. Demek ki dil yazılmadan vardır. Türklerin var olduğu zamandan beri Türkçe vardır. Türklüğün tarihiyle Türkçe'nin tarihi bir ve aynıdır. Bunun ne zaman başladığını hiçbir zaman bilemeyiz. Bu konuda tarihi ve yazılı belge yok. Dil varsa millet vardır. Milletin olması için ayrı bir dilinin olması gerekir."
Erzurum Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde 2017'nin "Türk dili yılı" olarak ilan edildiğini anımsatarak, "Başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere özel sektör, sivil toplum kuruluşları ile basın yayın organlarınca milli birlik ve beraberliğimizin vazgeçilmez teminatı olan Türkçe'nin doğru ve güzel şekilde kullanılması için yıl boyunca çok sayıda kültür ve sanat etkinliği gerçekleştirmiştir." diye konuştu.
Konferansa, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Yatkın, TDK Uzmanı Yaşar Yılmaz, akademisyen ve öğrenciler katıldı.
AA