"Direnmeye devam edeceğiz"

ABD Başkanı Trump’ın "Kudüs’ü İsrail’in başkenti" olarak tanımasını protesto eden Filistinliler, direnişe devam edecekleri mesajını verdi

KUDÜS (AA) – ABD Başkanı Donald Trump’ın "Kudüs’ü İsrail’in başkenti" olarak tanımasını protesto eden Filistinliler, direnişe devam edecekleri mesajını verdi.

İşgal altındaki Doğu Kudüs’teki protesto gösterileri esnasında AA muhabirine konuşan Aida Sidavi, "İşgal gücünün Mescid-i Aksa’nın kapılarına koyduğu dedektörleri indirdiğimiz gibi Kudüs’e de sahip çıkacağız. Bu yöndeki kararlara karşı direnmeye devam edeceğiz." dedi.

ABD Başkanı Trump’ın kararını "çöpe attıklarını" ifade eden Sidavi, "Bu karar bizi yıldıramaz. Buradan, Kudüs Müslümanların kırmızı çizgisidir diyen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da teşekkür ediyoruz. Biz de onun dediği gibi Kudüs kırmızı çizgimizdir diyoruz. Kim ne derse desin Kudüs Araplarındır, Müslümanlarındır." şeklinde konuştu.

Şam kapısındaki gösterilere katılan 70 yaşındaki Filistinli Abdülkerim Esat ise AA muhabirine, Trump’ın kararını "aptallık" olarak değerlendirerek, "ABD Başkanı Trump, tarihi bilmeyen aptalın biridir. Trump bu aptalca kararı sorumsuzca almıştır. ABD gibi bir ülkenin başkanlığını yapacak kapasitede bir şahsiyet değildir. İslam’ın güneşi yeniden doğacaktır." ifadelerini kullandı.

Trump’ın kararını Balfour Deklarasyonu’na benzeten Esat, "Trump, dünya Siyonizmi’nin hizmetindedir. Onun sonu da kendisinden önce gelip geçenlerin sonundan daha kötü olacaktır." diye konuştu.

Öte yandan AA muhabirine konuşan 25 yaşındaki Filistinli Mahmud Cundi de Trump’ın Kudüs kararını sorumsuzluk olarak nitelendirerek, "Biz bu kararı tanımıyoruz, Filistinliler olarak direnmeye devam edeceğiz. Filistinliler sessiz kalmayacaktır." dedi.

- Kudüs'teki yarım asırlık işgal

Doğu Kudüs'ü 5 Haziran 1967'de işgal eden İsrail, 1980'de tek taraflı olarak kentin doğusunu ve batısını "birleşik başkenti" ilan etti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BGMK), 1980'de kabul ettiği 478 sayılı kararla, İsrail'in ilhak ve başkent ilanını geçersiz saydı.

BMGK kararı çerçevesinde, ABD dahil uluslararası toplum Doğu Kudüs'ün işgal altında olduğunu kabul ediyor. İsrail yönetimini tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri Tel Aviv'de bulunuyor. Hiçbir ülke, Kudüs'ü ya da doğu ve batı bölümlerini başkent olarak kabul etmiyor.

ABD, Trump'ın hamlesiyle Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıyan ilk ülke oldu.

Uluslararası toplumun tepkisini çeken Trump yönetimi, bölgenin kaosa sürükleneceği ve İsrail-Arap ihtilafının daha da çözümsüz hale geleceği uyarılarını göz ardı etti.

AA

Gündem Haberleri

TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar Beyrut’a ulaştı
THY kaptan pilotu İlçehin Pehlivan havada hayatını kaybetti
15,5 milyonluk fiyatıyla lüks otomobilleri geride bıraktı
Özkonak’ta Tescilli Yapı Davası: 42 Yıl Sonra Mahkeme Süreci Başladı
Başkan ve personel siyah kıyafetlerle mesaiye başladı