Dış ticaret istatistikleri

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu:- "Temmuz ayında ihracattaki yüzde 28,7'lik artış sevindirici"- "Yükselen ithalat ile artan dış ticaret açığımız cari açığımızı da artıracak. Burada tedbir almamız gerektiğini düşünüyorum"

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, temmuz ayında ihracattaki yüzde 28,7'lik artışın sevindirici olduğunu bildirdi.

Zeytinoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan haziran ayına ilişkin geçici dış ticaret istatistiklerini değerlendirdi.

Temmuz ayında ihracatta yüzde 28,7'lik artışın sevindirici olduğunu belirten Zeytinoğlu, buna karşın ithalat artışının dış ticaret açığını uyarmasının önlenmesi gereken kronik bir sorun olduğunu vurguladı.

Ayhan Zeytinoğlu, ihracat artışına en fazla katkının temmuz ayında da otomotiv sektöründen geldiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Temmuz ayında otomotiv sektörünün ihracatı yüzde 43 seviyesinde arttı. İhracata katkı veren tüm firmalarımızı kutluyoruz. 12 aylık ihracatımız 151,2 milyar dolara ulaştı. 2014'te yakaladığımız rekor ihracat olan 157 milyar dolara ulaşmak için yılın kalanında aylık 3 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirmemiz gerekiyor. Temmuz ayında yüzde 28,7 artışla 12,6 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracatı olumlu değerlendiriyoruz. İhracattaki artışın baz etkisinden kaynaklandığını görüyoruz. İthalatımız ise yüzde 45,8 artarak, 21,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. İthalattaki artış TL'nin değerlenmesinden kaynaklanıyor. Yükselen ithalat ile artan dış ticaret açığımız cari açığımızı da artıracak. Burada tedbir almamız gerektiğini düşünüyorum. İhracatta yüksek performans, artan dış açığı gözden kaçırmamıza yol açmamalı."

Zeytinoğlu, temmuz ayında yüzde 80 artan dış ticaret açığına dikkati çekerek, "Temmuz ayında yüzde 80 artarak 8,8 milyar dolara ulaşan dış ticaret açığımız dikkat çekici boyuta ulaştı. Bu durum ithalat artış hızının, ihracat artış hızından daha yüksek olmasından kaynaklanıyor. İhracatın ithal girdiye bağımlılığı orta vadede aşılması gereken kronik bir sorun. En çok ithalatı yüzde 62 artış ile hammaddede yapmış olmamızı ise olumlu değerlendiriyoruz." ifadesini kullandı.

AA

Ekonomi Haberleri

Yatırımı Konya'ya Yapıp Çin'e Kafa Tutar mı?
Adana Baklavası, Türkiye'nin Lezzeti Olma Yolunda
Enerjide Devrim: MEDAŞ’tan Girişimcilere 1 Milyon TL Destek!
İŞKUR, 50 bine yakın vatandaşı işverenle buluşturdu
Memurlar için Vergi Düzenlemesi Talebi: Vergi Dilimi Yüzde 15'te Sabitlenmeli