ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Filistin devletinin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) 1 Nisan itibarıyla taraf olduğunu belirterek "Filistin devletinin bu kararını egemenlik ilkesi çerçevesinde değerlendirmek ve saygıyla karşılamak gerekir. UCM’nin Filistin’deki duruma ilişkin bir inceleme başlattığını biliyoruz ve bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz" dedi.
Sözcü Bilgiç, bakanlıkta düzenlediği olağan basın toplantısında gündemi değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını cevapladı.
Filistin devletinin UCM’nin kurucu belgesi Roma statüsüne taraf olmak için başvuruda bulunduğunu hatırlatan Bilgiç, "Filistin devleti 1 Nisan tarihi itibariyle Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taraf oldu. Filistin devletinin bu kararını egemenlik ilgisi çerçevesinde değerlendirmek ve saygıyla karşılamak gerekir" diye konuştu.
UCM’nin Filistin’deki duruma ilişkin bir inceleme başlattığını kaydeden Bilgiç, bu konudaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi. Bilgiç, "İsrail-Filistin sorunu adil ve kalıcı bir şekilde çözülmeli ve bu çerçevede barış süreci yeniden canlandırılmalı. Bu bağlamda özellikle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerinin ve uluslararası toplumun üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini vurguluyoruz" ifadesini kullandı.
- Yemen'deki durum -
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İran’a düzenlediği ziyarette gündeme gelen Türkiye-İran ortaklık mekanizmasının sorulması üzerine Bilgiç, ziyarette Suriye, Irak ve Yemen gibi bölgesel sorunların gündeme geldiğini söyledi.
Türkiye’nin Yemen’deki duruşunun net olduğunun altını çizen Bilgiç, "Husilerin tek taraflı eylemleri Yemen'i parçalanmanın eşiğine getirmiş durumda. Devlet otoritesi işlemiyor. Bu çerçevede Körfez İşbirliği Komitesi’nin operasyonel bir müdahalesi oldu ve biz buna bir basın açıklaması yaparak meşru devlet otoritesinin yeniden tesisi için bu operasyona desteğimizi ilan ettik" dedi.
Bilgiç, "Bu harekatın siyasi diyalog ve uzlaşıya zemin hazırlayacağına inanıyoruz. Temennimiz Husilerin işgal ettikleri yerlerden çekilmesi, ağır silahları iade etmeleri, meşru cumhurbaşkanını kabul etmeleri ve siyasi diyalog sürecini başlatmalarıdır" açıklamasında bulundu.
Türkiye’nin Yemen politikasının İran ziyaretinde gerekli makamlara iletildiğini söyleyen Bilgiç, gelecekte konuyla ilgili bakanlar düzeyinde görüşmeler olabileceğini söyledi.
Sözcü Bilgiç, Yemen’de yaşayan Türklere yönelik kurtarma operasyonuna ilişkin bilgi verirken de Aden’de yaşayan vatandaşların Büyükada korveti tarafından Cibuti’ye, oradan da THY ile ülkeye ulaştırıldığını, 5 Nisan’da da Sana’daki vatandaşların başarılı bir operasyonla Türkiye’ye getirildiğini hatırlattı.
Şu anda 36’sı Sana’da, 12’si Aden’de olmak üzere toplam 48 Türk vatandaşının Yemen’de bulunduğunu ifade eden Bilgiç, bunların bir kısmının kendi istekleriyle ülkede kaldıklarını bildirdi.
- Yabancı savaşçılar -
Tanju Bilgiç, Türkiye’nin DAEŞ terör örgütüyle mücadelede uluslararası koalisyonun bir parçası olduğunu dile getirerek, koalisyona bağlı Yabancı Terörist Savaşçılar Çalışma Gurubu toplantısının Türkiye-Hollanda eş başkanlığında 7 Nisan’da Türkiye’de yapıldığını söyledi.
Bu toplantıda yabancı terörist savaşçıların engellenmesine ilişkin eylem planı üzerine çalışıldığını belirten Bilgiç, koalisyon üyeleri ile uluslararası toplumun alması gereken önlemler konusu üzerinde durulduğunu kaydetti.
- AP'de oylanacak Ermeni tasarısı -
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun dün Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ile görüşmesinde, 15 Nisan’da AP’de oylanacak "sözde Ermeni Soykırımı iddialarına ilişkin tasarı"nın gündeme gelip gelmediğine ilişkin soru üzerine Bilgiç, Türkiye’nin bu konudaki görüşlerinin Schulz’a iletildiğini bildirdi.
Bilgiç, Bakan Çavuşoğlu’nun AP’de bu konuya ilişkin karar alınmasını doğru bulmadıklarını, bu konunun taraf ülkelerle tarihçilere bırakılması gerektiğini kendilerine ilettiklerini söyledi.
- Hollanda’da oylanacak Ermeni tasarısı -
Bilgiç, Hollanda meclisinde bugün oylanması beklenen önergede 1915 olaylarına ilişkin "Ermeni soykırımı meselesi" yerine "Ermeni soykırımı" denmesinin teklif edildiğinin hatırlatılması üzerine, konuyu yakından takip ettiklerini söyledi.
Bilgiç, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders’in konuya ilişkin açıklama yaptığını ve bu açıklamada Koenders'in söz konusu kararın hükümetin görev alanına girmediğini söylediğini aktardı. Bilgiç, Koenders’in meclise Ermeni konusunu taraf devletler ve bilimsel çevrelere bırakmasını tavsiye ederek dengeli bir politika izlediğini ifade etti.
Bilgiç, Koenders tarafından bu anlaşmazlığın ortadan kaldırılması için iki ülke arasındaki iletişim kanallarının açık tutulması gerektiğinin vurgulandığını söyledi. Oylanacak önerge için düzenlenecek oturum öncesinde Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği ve Türk sivil toplum kuruluşları tarafından ilgili milletvekilleri nezdinde gerekli girişimlerde bulunulduğunu kaydeden Bilgiç, ülkedeki Türk vatandaşlarının rahatsızlıklarını ilgili makamlara ilettiğini söyledi.
- Çavuşoğlu'nun diplomasi trafiği -
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun gelecek dönemde yapacağı ziyaretler hakkında gazetecilere bilgi veren Bilgiç, bakanın ilk olarak cumartesi günü Moğolistan’a gideceğini ve bu ziyaretin Türkiye’den Moğolistan’a dışişleri bakanı düzeyinde yapılacak ilk ziyaret olması nedeniyle önem taşıdığını söyledi. Bilgiç, Türkiye’nin Moğolistan ile köklü tarihi ve kültürel ilişkileri olduğunu ve çok sayıda ikili işbirliği anlaşmasının mevcut olduğunu dile getirdi.
Daha sonra Çavuşoğlu’nun 14 Nisan’da Afganistan’da düzenlenecek Türkiye-Pakistan-Afganistan Dışişleri Bakanları Üçlü Danışma Toplantısı'na katılacağına değinen Bilgiç, bu ziyaret çerçevesinde söz konusu ülkeler tarafından gelecek dönemde yapılacak üçlü zirve tarihinin belirleneceğini belirtti.
Bilgiç, Bakan Çavuşoğlu’nun 15 Nisan’da Kırgızistan’a resmi ziyarette bulunacağını ve ziyarette yapacağı üst düzey temaslarda Kırgızistan ile yapılması öngörülen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Toplantısı'nın hazırlıklarının görüşüleceğini söyledi.
Bakan Çavuşoğlu’nun 18-21 Nisan tarihlerinde ABD’ye gideceğini ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşeceğini dile getiren Bilgiç, bu ziyaret çerçevesinde Çavuşoğlu’nun ABD’deki Türk sivil toplumu ve düşünce kuruluşlarının temsilcileriyle görüşeceğini kaydetti.
Bilgiç, ayrıca Sudan Dışişleri Bakanı Ali Ahmed Karti'nin çalışma ziyareti çerçevesinde yarın Ankara’ya geleceğini ve yapılacak ikili görüşmelerde ülkeler arasında bilişim alanında mutabakat muhtırası imzalanmasının söz konusu olduğunu bildirdi.