Diyabet Hastaları Oruç Tutabilir mi? Uzmandan Önemli Uyarılar

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Doç. Dr. Mehmet Güven, diyabet hastalarının Ramazan ayında oruç tutmadan önce mutlaka bir hekime danışması gerektiğini vurguladı.

Diyabet Hastaları Oruç Tutabilir mi?

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte diyabet hastaları oruç tutup tutamayacakları konusunda endişelenmeye başladı. Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Doç. Dr. Mehmet Güven, diyabet hastalarının oruç tutmadan önce mutlaka bir hekime danışması gerektiğini vurguladı.

Doç. Dr. Güven, "Şeker, kalp, tansiyon hastalarımız Ramazan ayında oruç tutmadan önce muhakkak bir sağlık kurumu hekimine başvurması gerekiyor. Kendi hastalığı oruç tutmasına engel midir değil midir diye öğrenilmeli." dedi.

Oruç Tutmadan Önce Hekime Danışmak Önemli

Doç. Dr. Güven, diyabet hastalarının oruç tutmadan önce dikkat etmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

  • Şekerinin düzenli olması
  • Kan şekerini düşürmeyen ilaç kullanması
  • Yaşlı olmaması
  • Şekerinin düşmesi halinde kendisine zarar verebilecek bir durumda olmaması

İftarda Azar Azar Beslenmek Gerekiyor

Doç. Dr. Güven, iftar saatinde bir anda yemeğe yüklenilmemesi gerektiği konusunda da uyarıda bulundu. Güven, "Yoğun yemek yediğimiz zaman kan şekerimiz hızlı bir şekilde yükselir. Sonrasında uyku hali çöker ve reflü, mide şikayetlerine neden olabilir. Ayrıca şeker hastalarımızın iftardan sonra kan şekerleri yüksek seviyelere ulaşabilir. Bu da şeker komasına varabilecek ciddi şeker rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu nedenle iftarda azar azar beslenmeyi öneriyoruz. Hastalarımız sebze ve meyve tüketmeye önem vermelidir. Özellikle acı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır." diye konuştu.

Sahur Yapmak Muhakkak

Doç. Dr. Güven, hastaların mutlaka sahur yapmasını da tavsiye etti. Güven, "Hastalarımız uzun bir süre aç kalıyor. Sahur yapılmadığı takdirde kan şekerimiz daha hızlı düşebilir. Tansiyonumuz düşüp dayanıklı kalamayız. Gün boyu rahatsızlık geçirebiliriz. O nedenle muhakkak sahurda da bir şeyler yememiz lazım. En az 2 litre sıvı tüketmemiz lazım. Hem böbrek fonksiyonları için hem de vücudun metabolizması için bunlara dikkat etmemiz gerekir." dedi.

Yeterli Sıvı Tüketimi Hayatidir

Doç. Dr. Güven, diyabet hastalarının Ramazan ayında oruç tutarken yeterli sıvı tüketmesine de dikkat çekti. Güven, "Hastalarımızın en az 2 litre sıvı tüketmesi lazım. Su, ayran, komposto gibi sıvılar tercih edilmelidir. Şekerli içeceklerden uzak durulmalıdır." ifadelerini kullandı.

Sonuç olarak diyabet hastalarının Ramazan ayında oruç tutmadan önce mutlaka bir hekime danışması ve hekimin onayı ile oruç tutacaklarsa da beslenmesine ve sıvı tüketimine dikkat etmesi önemlidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Antibiyotik tedavisi neden yarım bırakılmamalı?
Kreşlerde Salgın Riski
Kolorektal Kanserlerde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor
Çocukların Duygusal Sorunlarına Kum Terapisi Çözümü
Her 8 Saniyede 1 Kişi KOAH Nedeniyle Hayatını Kaybediyor