Diyabette Beslenme Önerileri

Diyetisyen Ertan Akpolat

Posalı besinler kan şekerimizin yavaş artmasını sağlar. Bu nedenle meyve suyu yerine kabuğuyla birlikte meyve, pirinç yerine bulgur, beyaz ekmek yerine tam buğday, kepek, çavdar ekmeği tercih edilmelidir.

Kan şekerini yükselttiği için yemekle su beraber tavsiye edilmez.

Şeker hastalığında böbrek hastalıklarının gelişmemesi için diyabette oluşan sıvı kaybına dikkat edilmelidir.

Günde 8-10 bardak su tüketmeye özen gösterin.

Şeker hastalarında; tansiyon, kalp damar, böbrek hastalıklarının kontrol altına alınması için tuz tüketimi azaltılmalıdır. Hazır gıdalarla beslendiğimiz için ihtiyacımız olan tuz tüketiminden fazla tuz tüketiyoruz. Bunun için yemeklerimizde tuzu azaltabildiğimiz kadar azaltmalıyız.

Şeker hastalığında ilk hasara uğrayan sistem sinir sistemidir Çay, kahve, neskafe, çikolata, kolalı içecekler kafein içermektedir. Aşırı kafein tüketimi şeker hastalarında hassas olan sinir hasarını tetiklemektedir. Çay az demli, az sıcak, şekersiz ve yemekler den en az bir saat sonra içilmelidir.

Öğünlerde gereksinim düzeyinde karbonhidrat alımının sağlanması ve bunun günden güne değişmeden benzer miktarlarda olması tokluk kan şeker kontrolünün sağlanması için önemlidir. Unutmayın bir öğünde neyi, ne kadar, ne zaman yediğiniz önemlidir. Yani; Tok hissettiğiniz halde yemeğinizi önerilen saatin dışında yememelisiniz.

Kan şekerini yavaş arttıran besinleri tercih edin. Ve beslenme programında önerilen miktarın üstünde veya altında tüketmeyin.

Kan şekeriniz düştüğünde (70mg/dl altı) hemen 1-2 tane kesme şeker, 2-3 adet bisküvi, 1 su bardağı süt, 1 avuç kuru üzüm, 1.5 yemek kaşığı bal, pekmez, reçel alınız. Şekerli gıdaları tüketmenizdeki amaç hipoglisemi (kan şekerinin düşmesi) komasını önlemektedir.

Egzersiz; Şeker hastalarında önemlidir. Kan yağlarının düşmesine ve hipertansiyona da yardımcı olur. Egzersiz yemeklerden 1-1.5 saat sonra yapılmalıdır. Böylece hem kan şekerini yükselmesini veya düşmesini engellemiş olursunuz. Egzersize başlamadan önce kan şekerinin 100- 240 mg/dl arasında olması gerekir. Kan şekeriniz 240 mg/dl nin üzerinde olup egzersiz yaparsanız, kan şekeriniz daha çok yükselir. .

DİYABETTE YENİLMEMESİ GEREKEN BESİNLER (!!! DİKKAT!!! )

  • Şeker ve şekerlemeler

  • Reçel, bal, pekmez, marmelat

  • Çikolata, dondurma, helva çeşitleri

  • Hazır meyve suları, kola, meşrubatlar, alkollü içecekler

  • Şekerli kurabiyeler, pastalar, tatlılar, hamur işleri

  • Yağda kızartmalar, yağlı yiyecekler ( kaymak, krema, mayonez, soslar, et ve tavuk suyu)

  • Sakatatlar (böbrek, dalak, ciğer, dil, yürek)

  • Salam, sucuk, sosis, pastırma

  • İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar

SINIRLI TÜKETİLMESİ GEREKEN GIDALAR

Beyaz ekmek, patates, pirinç, mısır ve patates cips çeşitleri, taze ve kuru incir, taze ve kuru kayısı, muz, balkabağı, kavun, karpuz, üzüm, kurutulmuş meyveler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.