Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından büyük yıkım yaşayan Hatay'da eğitim de ciddi şekilde etkilenmişti. Ancak Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, kısa sürede toparlanarak eğitim faaliyetlerine devam etti. Bu süreçte Doç. Dr. Mahmut Gülle, 8 aylık bir çalışmayla eğitim sistemine önemli bir katkı sağlayacak "Bil-Çek" projesini geliştirdi.
Avrupa Birliği'nden Mansiyon Ödülü
Tüm olumsuzluklara rağmen geliştirilen "Bil-Çek" projesi, Belçika'nın Brüksel kentinde düzenlenen Avrupa Birliği Eurodesk 2024 proje ödüllerinde en iyi mansiyon ödülünü kazandı. Yarışmaya 20 ülkeden 60 proje katılmıştı ve "Bil-Çek" bu projeler arasından sıyrılarak ödüle layık görüldü.
Projenin Gelişim Süreci
Doç. Dr. Gülle, projenin 8 aylık bir süreçte tamamlandığını ve bu sürecin 4 ayını tamamen tasarım ve teknik çizimlere harcadığını belirtti. Prototip üretimiyle birlikte projenin nihai haline gelmesi 8 ay sürdü. Proje, daha önce Türk Patent Kurumu'nun Teknofest çerçevesinde düzenlediği uluslararası patent yarışmasında da bronz ödül kazanmıştı.
Yerli ve Yabancı Firmalardan Gelen Teklifler
Projeye olan ilgi büyük. Doç. Dr. Gülle, hem ulusal hem de uluslararası firmalardan telif hakkı ile ilgili teklifler aldıklarını ve bu teklifleri değerlendirdiklerini söyledi. Şu ana kadar gelen teklifleri kabul etmediklerini belirten Gülle, "İyi tekliflere kucak açmanın gerekli olduğunu düşünüyorum" dedi. Özellikle ısrarlı bir Türk firmasının teklifini beklettiklerini ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak en iyi teklifi değerlendireceklerini ifade etti.