ERZURUM (AA) - YUNUS HOCAOĞLU - Dünya "sakin şehirler" ağına kabul edilen Erzurum'un Uzundere ilçesindeki Tortum Gölü, karşısına yapılması planlanan cam teras ile gölü gezmeye gelen ziyaretçileri büyüleyecek.
Cittaslow İcra Kurulunca "sakin şehirler" ağına kabul edilen Uzundere ilçesinde gerçekleştirilen buz tırmanışı, trekking, kuş gözlemi ve rafting gibi birçok sportif faaliyetlerin yanı sıra pek çok kuş türünü barındıran Tortum Gölü ile ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Her mevsim turistleri cezbeden ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra doğal güzellikleri ile de beğeni toplayan ilçede, turizm potansiyelini artırmak için Kaymakamlık ve belediye işbirliğinde "Fiyortpark Tasarım ve Fizibilite Projesi" başlatıldı.
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansının (KUDAKA) da destekliği proje ile özellikle Tortum Gölü karşısındaki bir tepeye cam teras yapılarak ziyaretçilere doyumsuz bir manzara sunulması amaçlanıyor. Gölü yüksekten izleme imkanı sunacak terasın dışında, yine göl çevresine yapılacak kafeterya, bahçe, otopark, yürüyüş ve bisiklet yoluyla gölü gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin sayısının artırılması hedefleniyor.
Uzundere Kaymakamı Hacı Arslan Uzan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin 2016 yılında Uluslararası Sakin Kentler Birliği'ne girmesi sonrası ilçede turizm değeri olan şelale, göl ve Öşvank Manastırı'nın daha da anlam kazandığını ifade etti.
- Cam teras ilçenin turizm potansiyelini artıracak
"Sakin şehir" konseptine uygun olarak kültürel ve doğal varlıkları korumayı amaçladıklarını belirten Uzan, "Tortum Gölü'nde Fiyortpark Tasarım ve Fizibilite Projesi ile göl üzerine cam teras yaparak ilçenin turizm potansiyelini artırmak istiyoruz" dedi.
Uzan, KUDAKA'nın doğrudan destek programı kapsamında alınan parayla projenin fizibilite, mekanik, statik ve mimari tasarımının 3D animasyonunun hazırlandığını söyleyerek, "KUDAKA'dan proje kapsamında 75 bin lira destek aldık. Projenin, şu anda yaklaşık maliyeti hazır ve yatırımı bekliyor. Yatırımdan destek almak için Kalkınma Bakanlığına projeyi sunduk. Bu projenin amacı, turistik değeri olan gölün daha iyi pazarlanmasını sağlamak istiyoruz" diye konuştu.
Turistlerin yapılacak cam teras ile ilçeye ilgisinin daha çok artacağına işaret eden Uzan, "Karabük Safranbolu, Uşak Ulubey, Malatya ve Artvin'de bildiğim kadarıyla cam teraslar toplum nezdinde ciddi ilgi görüyor. Aynı zamanda coğrafyanın da pazarlanmasına katkı sağlıyor. Bu gölde insanlar için neden oluşturmamız lazım. Bizimde derdimiz de bu proje ile ilçedeki diğer güzelliklerle birlikte gölü pazarlamak." ifadelerini kullandı.
Kaymakam Uzan, cam terasın zemin etüt çalışmalarının bitirildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"12 metre çıkıntısı olan 95 metrekarelik bir cam teras planladık. Göl kenarındaki karaya yapılıp göle doğru uzatılacak bu teras suyun yüzeyinde yaklaşık 80 metre yüksekliğinde olacak. Cam terasın içerisinde gelen insanların rahat etmesi için kafeterya planladık. Aynı zamanda elektriği ve suyunu da getireceğiz. Etüt çalışmaları sonucu zemin sağlam çıktı ve o anlamda da herhangi bir problem yok. Yani proje tam takım hazır durumda. Ancak Kalkınma Bakanlığının yatırım programına alınmasını bekliyoruz. Bu anlamda Bakanlığın desteklerini biliyoruz."
Planlanan proje ile doğa sporlarıyla ilgilenen sporcuların da bölgeye ilgisinin artacağını anlatan Uzan, "Göle ulaşımı sağlayan yola tüp geçit yapacağız. Bu tüp geçit ve cam terası, turizm yoluyla entegre edeceğiz. Proje tamamlanınca burada çeşitli sportif faaliyetler hayata geçecek. Burada yüksekten atlama, dağ bisikleti, kano, rafting ve kaya tırmanışı gibi doğa sporları yapılıyor. Burayı Tortum Şelalesi'ne kadar destinasyon olarak kullanmayı istiyoruz." sözlerine yer verdi.
AA