GAZİANTEP (AA) - ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Gaziantep mutfağında nisan ve mayıs aylarında yapılan şiveydiz, içerisinde bulunan taze sarımsak ve soğan nedeniyle adeta doğal antibiyotik etkisi gösteriyor.
Tarihi İpekyolu üzerinde bulunan Gaziantep'in çeşitli kültürlerin buluşmasıyla oluşan zengin mutfağında lahmacun ve kebabların yanı sıra meyve, sebze, tahıl ve etten yapılan yüzlerce çeşit yemek bulunuyor.
Mevsime göre değişik yemeklerin de yer aldığı Gaziantep mutfağında nisan ve mayıs aylarında yapılan Şiveydiz, içerisinde bulunan taze sarımsak ve soğan nedeniyle adeta doğal antibiyotik etkisi gösteriyor.
- "Nisan, mayıs aylarında her mutfakta mutlaka en az bir kez pişer"
Gaziantep Gastronomi ve Aşçılar Derneği Başkanı Battal Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep mutfağının oldukça zengin olduğunu belirterek, ayrıca mevsimsel çeşitli yemeklerin de yapıldığını söyledi.
Bahar aylarında en çok tutulan yemeğin ise Şiveydiz olduğunu belirten Yıldırım, Gaziantep mutfağına özgü şiveydizin yapımında doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsak ve soğan kullanıldığını ifade etti.
Bu nedenle şiveydizin, mevsimsel geçiş dönemi olduğu için gribal enfeksiyonların yaygın olarak görüldüğü ilkbahar aylarında Gaziantep mutfağının vazgeçilmezi olduğuna işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti:
"Sarmısağın en lezzetli olduğu dönem nisan, mayıs aylarıdır. Taze sarımsak ve soğanın beyaz kısımları ile kuzu eti, nohut, süzme yoğurt ve yumurta kullanılarak yapılan şiveydiz de bu aylarda sofralardaki yerini alır. Sarımsak kullanılarak yapıldığı için doğal antibiyotik olan Şiveydizi yiyenler gribal enfeksiyonlardan korunur. Gaziantep'te, 'Şiveydizi yediğiniz zaman gribal enfeksiyonlara yakalanmazsınız' diye bir inanış vardır. Bu yüzden bahar aylarında her mutfakta mutlaka en az bir kez pişer."
Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi Diyetisyeni Dr. Ömer Boyral da et, nohut, yumurta içeriğiyle yoğun bir protein içeren Şiveydizin yoğurt içeriğiyle de kalsiyum kaynağı bir yemek olduğunu kaydetti.
İçerisindeki temel farklılıklar olan taze sarımsak ve soğanın iyi bir antioksidan kaynağı olduğunu anlatan Boyral, şöyle konuştu:
"Şiveydiz antiokdan kaynağı sarımsak sayesinde başta kanser olmak üzere birçok hastalık riskini azaltmaktadır. Şiveydiz aynı zamanda iyi bir lif özelliğine sahip bir yemek olduğundan sindirim sistemini rahatlatır. Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Soğan ve sarımsak aynı zamanda doğal bir antibiyotik deposu kabul edildiğinden tüketildiğinde, enfeksiyon riskini azaltır. Sarımsak selenyum açından çok zengindir. Bu nedenle hastalık önleyici etkisi vardır. Genç kalmanın anahtarlarındandır. Kısacası her yönüyle sağlıklı besinleri içeren Şiveydiz mükemmel denilebilecek bir besin çeşididir."
AA