Doğdukları yerde istihdam oluşturdular

Kahramanmaraş'ta son 5 yılda 251 girişimci, doğdukları bölgelerde TKDK desteğiyle 100 milyon lirası hibe 230 milyon liralık yatırım yaptı ve bin 200 kişiye istihdam sağladı - TKDK İl Koordinatörü Ceyhan:- "Kişilerin doğdu yerde doymasını istiyoruz. Bunu k

KAHRAMANMARAŞ (AA) - İSMAİL HAKKI DEMİR - Kahramanmaraş'ta son 5 yılda 251 girişimci, doğdukları bölgelerde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) destekleriyle 100 milyon lirası hibe 230 milyon liralık yatırım gerçekleştirdi ve yaklaşık bin 200 kişiye istihdam sağladı.

TKDK İl Koordinatörlüğü, hibe ve teşviklerle kırsal kalkınmaya önemli destek sağlıyor.

Yaklaşık 5 yılda 251 girişimciye 100 milyon lira hibe desteği sağlayan TKDK, bu sayede girişimcilerin 230 milyon lira yatırım gerçekleştirmesine olanak sağladı.

TKDK, büyük bölümü kırsalda yaklaşık bin 200 kişinin istihdamına destek vererek, insanların doğdukları yerde doymasına ve devletin de istihdam politikasına ciddi katkı sunuyor.

TKDK İl Koordinatörü Ahmet Cemil Ceyhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte 2012'de ilk ödemelerini yapmaya başlayan kurumlarının, o günden bu yana kentin ekonomisine ciddi katkılar sunduğunu söyledi.

Yaklaşık 5 yıllık süreçte 100 milyon lira civarında hibe ödemesini yaptıklarını dile getiren Ceyhan, 230 milyon liralık yatırıma vesile olduklarını kaydetti.

Ceyhan, "IPARD 2" programının 2014-2020 yıllarını kapsayacak şekilde uygulamaya geçtiğini belirten Ceyhan, bu kapsamda üçüncü başvuru çağrı ilanına ilişkin başvuruları almaya başladıklarını dile getirdi.

- "Kişilerin doğdu yerde doymasını istiyoruz"

Kırsal alanlarda istihdamın artırılmasının devlet politikası olduğuna dikkati çeken Ceyhan, şunları kaydetti:

"Kişilerin doğdu yerde doymasını istiyoruz. Bunu kurumumuz aracılığıyla sağlamış oluyoruz. Kırsal alandan şehir merkezilerine doğru göçün azalmasında bu manada ciddi katkı sağladığımızı düşünüyorum. Şu ana kadar kurumumuz direkt olarak bin 200 kişiye istihdam sağlamış durumdadır. Bunu dolaylı olarak düşündüğümüz zaman aileleriyle beraber ciddi bir sayıda insanın, evine ekmek götürmesine vesile olmuş durumdayız. 600 proje başvurusu aldık. Bunlardan 251’i ile sözleşme imzaladık ve yatırımlarını tamamladılar. Özellikle bayan girişimciler ve genç girişimcilere kurumumuz öncelik tanımaktadır. İlave puan verilmektedir."

Ceyhan, koordinatörlük olarak tüm destekler açısından ilk 10'da, özellikle kırsal turizm alanında hibe desteği alma açısından ise Türkiye'de ilk sırada olduklarını vurguladı.

Karayolları üzerindeki dinlenme tesislerinin işletmecilerin kendilerine proje getirmeleri halinde yüzde 55 hibe desteğinden yararlanabileceklerine dikkati çeken Ceyhan, "Bu kapsamda 500 bin avroya kadar proje yapılabiliyor. Son çağrı ilanına 21 Aralık'ta çıktık. 250 milyon avroluk bir kamu katkısı ile yatırımcılarımıza hibe desteği vereceğiz." diye konuştu.

TKDK'nin destek sağladığı, merkez Onikişubat ilçesine bağlı Döngele Mahallesi'nde yaşayan girişimci Metin Tatlı ise tarihi Döngele kaplıcalarının 1991'de baraj sularının altında kaldığını anımsattı.

TKDK'nin desteğiyle bölgede sondaj yaparak sıcak suya ulaştıklarını dile getiren Tatlı, "Sıcak suya ulaşmamızın ardından burada bir tesis yapmaya başladık. O günden beri de burayı faaliyete geçirmek için çalışıyoruz. TKDK'nın desteğiyle bu yola çıktık. Öz sermayemiz ve kırsal kalkınma desteğiyle tesisimizi son haline getirdik. TKDK'nın çok büyük desteği oldu. TKDK olmasaydı tesisimiz bu hale gelmezdi." ifadelerini kullandı.

- "Ülke ekonomisi açısından daha faydalı"

Beysan firmasının genel müdürü Ömer Alaybeyoğlu da Türkoğlu ilçesinde beyaz keçi çiftliği kurduklarını söyledi.

İşletmenin 2012'de TKDK'dan aldığı destekle kurulduğuna dikkati çeken Alaybeyoğlu, ilerleyen yıllarda TKDK ile iki kapasite artırımı projesi gerçekleştirdiklerini, şu anda 500 sağmal keçi kapasiteli bir işletmeye sahip olduklarını belirtti.

Türkiye'de hayvancılığın gelişmesi anlamında TKDK'nın çok büyük katkılarının bulunduğunu vurgulayan Alaybeyoğlu, şöyle devam etti:

"Normalde zaten biz bu işi yapıyorduk. Dışarıdan, işi hiç bilmeyen bir insanın sırf 'devlet destek veriyor' diye bu işe başlaması çok mantıklı değil. Mevcutta faaliyet gösteren insanların bu desteklerden yararlanması hem desteklerin yerini bulması açasından hem de ülke ekonomisi açısından daha faydalı şeyler. Biz mevcutta yaptığımız için yatırıma da daha rahat karar verebiliyoruz. Sırf destek için kimse böyle işe girmemeli."

Alaybeyoğlu, devletin desteğiyle üretmeye devam ettiklerini sözlerine ekledi.

AA

Ekonomi Haberleri

İŞKUR, 50 bine yakın vatandaşı işverenle buluşturdu
Memurlar için Vergi Düzenlemesi Talebi: Vergi Dilimi Yüzde 15'te Sabitlenmeli
Kartlı Ödemelerde Rekor Artış: Ekim Ayında 1,49 Trilyon TL Ödendi
Konya ile Manisa arasında zirve yarışı
Ereğli'de 3 Başkan Eskiten Arsa Rekor Bedelle Satılıyor