ELAZIĞ (AA) - BESTAMİ BODRUK - PİR HASAN DOĞAN - Doğu Anadolu Bölgesinde balıkçılığın gelişmesine katkı sağlamak için göl ve göletlere 6 milyonu aşkın balık bırakılması planlanıyor.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sorumluluğundaki 63 baraj gölü ve 83 göletin balıklandırılması için kurulan tesiste, 1992 yılından bugüne yavru balık üretimi yapılıyor.
Üretilen yavru balıklarla göl ve göletlerin balıklandırılmasına, türlerin devamının sağlanmasına ve balıkçılığın gelişmesine katkı sağlanıyor.
Keban Su Ürünleri Şube Müdürü Yasin Celayir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tesisin yok olma tehlikesi altında olan soğuk ve ılık su balıklarını aynı anda üretebilme kapasitesine sahip olduğunu söyledi.
Keban Baraj Gölü kıyısında kurulu ünitenin, 5 milyon pullu sazan, 1 milyon gökkuşağı alabalığı, 200 bin ot sazanı ve 10 bin yayın balığı üretebilme kapasitesine sahip olduğunu belirten Celayir, kuruldukları tarihten bugüne 122 milyon yavru balık üretimi yaptıklarını dile getirdi.
- "6 milyonu aşkın balık üretilecek"
Celayir, tesiste iki dönem halinde sağım gerçekleştirildiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Bunlardan alabalığın, soğuk su balığı olduğundan aralık-ocak döneminde, ılık su balıkları olan pullu sazan, yayın, ot sazanı gibi türlerimizin de haziran dönemi içerisinde sağımı yapılmaktadır. Burada anaçlardan aldığımız yumurtaları, larva haline getiriyoruz. Larvaların büyütülmesi ile ekim-kasım aylarında havuzlardan hasat edilerek 5-8 santimetre boyuna getirilmiş yavrularımızı baraj göllerine naklediyoruz. Bu yıl üreteceğimiz 5 milyon sazan, 1 milyon alabalık ve 10 bin yayın balığını göl ve göletlere bırakarak bölge balıkçılığının gelişmesine önemli katkı sunacağız."
Yumurta verimi düşen anaçların, genç anaçlarla değiştirildiğini anlatan Celayir, ''Örneğin bir gökkuşağı alabalığını üç dönem sağdıktan sonra onu bırakıp, genç anaçlara yöneliyoruz. Çünkü balıkların büyüklüğü arttığı taktirde kullandığımız yem miktarı artmakta. Dolayısıyla tesisimizde sazanlarda maksimum 10 kilogram, alabalıklarda ise 6 kilograma kadar anaçları kullanmaktayız'' diye konuştu.
Celayir, Türkiye'de ilk defa gümüş sazanı ve yayın balığının üretiminin ünitede yapıldığını, gelecek yıl Fırat ve Dicle nehir sisteminde bulunan "şabut ve yerli turna" denilen bıyıklı balık türlerini de üretmek için çalışmalara başladıklarını kaydetti.
AA