Adana’nın Çukurova ilçesinde yaşayan 58 yaşındaki aile hekimi Dr. Ali Tuna, 2018 yılında Tayland'dan getirilen bir diş fil sarımsağını bahçesine ekerek yetiştirmeye başladı. Öğretmen arkadaşı İdris Temiz’in (33) hediye ettiği bu özel sarımsak, Tuna'nın ellerinde büyüyüp gelişti ve normallerine göre 3-4 kat büyük hale geldi.
Gören Bir Daha Bakıyor
Ali Tuna’nın bahçesinde yetiştirdiği fil sarımsağının büyüklüğü, görenleri hayrete düşürüyor. Bu sarımsak sayesinde yüzlerce tohum elde eden Tuna, bu sene 1 dönüm tarla kiralayıp ekim yaptı. Hasat ettiği yüzlerce kilogram sarımsağı yine ekerek, tohumlarını çoğaltmaya devam ediyor.
Türk Tarımına Katkı Sağlamayı Hedefliyor
Fil sarımsağının Çukurova bölgesine uyum sağladığını belirten Ali Tuna, bu su istemeyen sarımsak cinsinin Türk tarımına kazandırılmasını istiyor. İhlas Haber Ajansı’na konuşan Tuna, "Küçüklüğümden bu yana tarıma ilgim var. Araştırma ve geliştirmeyi çok seviyorum. Bu fil sarımsağını Türk tarımına kazandırmak istedim. 1 diş olarak aldığım sarımsağı bu hale getirdim. Artık elimdeki tohum miktarı rahatlıkla bir tarlayı ekebilecek hale geldi" ifadelerini kullandı.
Fil Sarımsağı Organik ve Dayanıklı
Tuna, fil sarımsağının sanayide kullanılmasının daha uygun olacağını belirterek, "Kabuğu çok kolay soyulabiliyor. Bu sarımsakta mantar hastalığı olmuyor ve yetiştirirken hiç tarım ilacı kullanılmıyor. Organik bir ürün olduğunu söyleyebilirim. Adana toprağını çok sevdi. Adana iklimine yakın illerde bu ürün kesinlikle çok iyi tutacaktır" dedi.
Yerli Sarımsak ile Kıyaslama
Kastamonu Taşköprü sarımsağıyla kıyaslama yapan Tuna, yerli sarımsağın keskinliğinin daha iyi olduğunu belirtti. Ancak fil sarımsağının da özellikle sanayi kullanımında avantajlı olduğunu vurguladı. Tuna, bu ürünün Türk tarımına kazandırılması için yetkililere ulaşmayı hedefliyor.