Ekonomide uygulanan politikalar sonucu Türkiye genelindeki döviz tevdiat hesaplarının toplam mevduatlardaki payı düşmeye devam ediyor. Son bir yılda döviz mevduatlarının payı 3 puan azalarak yüzde 35,1 seviyesine geriledi. Bu düşüşe rağmen, bazı illerde dövize olan ilgi artarak devam ediyor.
Döviz Mevduat Artışında Aksaray Zirvede
Dünya Gazetesi'nin haberine göre, döviz mevduatlarının payının en çok arttığı il Aksaray oldu. Aksaray’da döviz tevdiat hesaplarının toplam mevduat içindeki payı yüzde 48,9'dan yüzde 49,3'e yükseldi. Böylece kentte yapılan tasarrufların neredeyse yarısı döviz olarak değerlendirildi. Aksaray'ı sırasıyla yüzde 48,2 ile Bingöl, yüzde 47,2 ile Elazığ, yüzde 46,3 ile Karaman ve yüzde 46,1 ile Bayburt takip etti.
Döviz Mevduatı Yüksek Diğer İller
Döviz tasarruf oranlarında Aksaray'ın ardından Bingöl, Elazığ, Karaman ve Bayburt öne çıkarken; Yozgat’ta yüzde 46, Nevşehir’de yüzde 45, Kütahya’da yüzde 44,4, Gümüşhane’de yüzde 44,1 ve Çorum’da yüzde 42,9 oranlarında döviz mevduatları görüldü. Döviz hesaplarına olan ilgi, bu illerdeki yatırımcıların tercihlerinde belirgin bir yer tuttu.
İstanbul ve Ankara Döviz Mevduatlarında İlk Sıralarda
Türkiye’nin en büyük şehirlerinden İstanbul, döviz mevduatlarında yüzde 35,9 paya sahip olsa da, ülke genelindeki toplam döviz mevduatlarının yüzde 45,3'ü İstanbul'da bulunuyor. Ankara ise yüzde 14,1 pay ile ikinci sırada yer alarak, döviz tasarruflarının yoğunlaştığı şehirlerden biri oldu.