Allah’a hamdolsun, hemşehrilerimizin istikrarlı siyasal tercihlerive gayretli başkanların istimrarlı çalışmaları sonucu yıllardır belediyelerimiz şehrimize çok güzel ve şehre özel hizmetler sundular ve sunmaya da devam etmektedirler. Biz bu yazımızda yapılabilecek dört projeyi ilgililerin dikkatlerine sunmak isteriz:
Kur’ân Evi
Kur’ân-ı Kerimin tarihi, iniş süreci, meâl ve tefsîriyle ilgili her türlü kitap, doküman, harita, fotoğraf ve çizginin olduğu bir merkez kurulmalı.
Bu eve giren bir kimse, kendisini Kur’ân’ın indiği atmosferde hissetsin. Hırâ Mağarasından, Arafat Meydanına kadar Kur’ân ayetlerinin indiği yerlerin resimlerini görsün. Kur’ân Kıssalarının yaşandığı yerlerin harita ve kalıntı resimlerini temaşa etsin ve adeta ayetleri inerken görsün, hissetsin ve yaşasın. Sözgelimi Ashab-ı Kehf kıssasıyla ilgili olarak, kıssanın yaşandığı muhtemel onlarca yerin resmini, ismini orada görebilsin. O resimler Arapça, Türkçe ve İngilizce ayetlerle süslensin.
Kur’ân Tarihi/Kur’ân’ın tesbit süreciyle ilgili reyonda Kur’ân ayetlerinin yazıldığı yazı malzemeleri, elimizdeki en kadîm Kur’ân nüshaları ve Arap yazısının Kur’ân’ın inişinden günümüze kadar geçirdiği evreleri anlatan örnekleri görsün.
Kur’ân’ın Türkçemize ve diğer dünya dillerine yapılmış meâllerinin hepsini Kur’ân Meâlleri bölümünde bulabilsin. Bu bölümü gezenler Kur’ân’ın bütün dünya dillerine yapılan çevirilerini görerek Kur’ân’ın evrenselliğini düşünsün. Araştırmacılar orada rahatlıkla çalışmalar yapabilsin.
Kur’ân’ın günümüze kadar yapılmış beş yüz kadar tefsirinden oluşan Tefsîr reyonunda, Kur’ân’ın cilt cilt kitaplara sığmayan ve sürekli yenilenen anlam zenginliği ve hikmetlerini düşünsünler; araştırmacılar da her dönemde yapılmış farklı özellik ve güzelliklerdeki istedikleri tefsire ulaşma imkanı bulsunlar. Rivayet tefsirleri, Dirayet tefsirleri, Fıkhî tefsirler, Sûfî tefsirler, Bilimsel tefsirler ayrı ayrı bölümlerde kronolojik sıraya göre dizilip araştırmacılarını beklesinler.
Kur’ân’a göre, Kur’ân’da diye başlayan tüm kitap, tez ve benzeri çalışmalar buevin raflarını süslesin, orada araştırmacılarını beklesin.
Sünnet ve Siret Evi
Bu evin Siret Bölümünde, Peygamberimizin 63 yıllık ömrünü yaşadığı yerlerin resim ve haritaları olsun. Siret-i Nebî kronolojik bir sıra ile bu çizgilere yansıtılsın. Onun doğduğu, süt anneye verildiği, çobanlık yaptığı, ticaret için gittiği yerler… Kendisine ilk vahyin geldiği, hicret yolunda sığındığı mağaralar ve uğradığı yerler… Gazve ve seriyye güzergahları… İslam Tarihininen can alıcı olaylarının yaşandığı yerler… Bunların hepsi görülsün, yaşansın ve bilinsin. Medine’de kısmî örneklerini gördüğümüz bu bölüm, İmam Hatip Liseleri, İlahiyat Fakülteleri ve Ortaçağ Tarihinin okutulduğu okulların labaratuvarı gibi hizmet etsin. İslam tarihini canlı olarak yaşamak isteyenler, bu alanda araştırma yapmak isteyenler buraya akın etsin.
Sünnet Evi bölümünde Peygamberimizin hadislerinin derlendiği en meşhur dokuz hadis kitabı başta olmak üzere, bütün hadis mecmuaları ve onların şerhleri en güzel baskısıyla okuyucu ve araştırmacıları beklesin.
Peygamberimizin davet mektuplarının günümüze intikal eden nüshalarının örnekleri, O’nun ismi ve özellikleriyle ilgili hat levhaları ve kolleksiyonlar buevin duvarlarını süslesin.
Mevlânâ Evi
Konya’yı dünya şehri yapan Hz.Pirin yetiştiği ve yaşadığı coğrafyanın, Konyaya’ya geliş yolları ve seyahat ettiği yerlerin resim ve haritaları bulunsun. Mesnevî ve Divanı başta olmak üzere onun eserleri ve o eserler üzerinde yapılmış tüm çalışmalar raflara dizilmiş olsun.
Mevlâna ile ilgili herhangi bir konuda araştırma yapacak olanların mutlaka uğramaları gereken bir mekân olsun. Onunla ilgili resim, hat ve çizgilerin, Mevleîliğin ilk dönemden itibaren kullandığı eşyaların, dünyadaki Mevlevîhânelerin resimlerinin sergilendiği ve süslediği zengin bir müze olsun.
Mevlâna ve Mevlevîlik ile ne yazılmış ve söylenmişse, resim-minyatür ve benzeri ne çizilmişse bu evde onları kaynaklarıyla birlikte bulmak mümkün olsun.
Konya Âlimleri Evi
Selçuklu’dan günümüze Konyamızın yetiştirdiği tüm ilim irfan adamları bu evde toplansın. Hem Konya’da doğmuş, hem Konya’da yetişmiş ve hem de Konya’da yaşamış tüm ilim adamlarına bu ev kucak açsın. Onların hayat hikayeleri, eserleri derli toplu bir şekilde bu evde bulunsun. Müsbet bilimlerde ve dinî ilimlerde kendini yetiştirmiş ve kabul ettirmiş ilim adamlarııyla ilgili her şey burada bulunabilsin.
Din âlimleri, fen bilimcileri, sosyal bilimciler, siyasetçiler ayrı ayrı reyonlarda bu evin misafirleri olsunlar. Onlarla ilgili kitap, gazete, risale, resim, film her şey buradabulunabilsin.
Sözgelimi bir Mehmet Vehbi, bir Ömer Rıza Doğrul, bir Hasan Tahsin, bir Haciveyiszâde bütün bilgi ve eserleriyle bu evin konuğu olsunlar. Bu ilim adamları ile ilgili araştırma yapacak olanlar, aradıkları yahut görmeleri gereken her şeyi bu evde bulabilsinler.
Burada söylediklerimizi bir büyük kütüphanede yahut bir büyük müzede kısmen bulabiliriz. Ama bunlar, o merkezin yoğunluk ve çeşniliği içerisinde kaybolmaktadır. Bugün dünyanın büyük merkezlerinde on-on beş milyonluk kitaplı kütüphaneler bulunmaktadır. Bizdeki en büyük kütüphanemizdeki kitap sayısı ise bir milyonu bulmamaktadır.
Bahsettiğimiz bu projelerden Sünnet ve Sîret Evi, İslam Kültür Merkezi projesinde olduğu belirtilen Büyükşehir Belediyesine, Mevlâna evi Karatay Belediyesine; Konya Âlimleri Evi, bu konuda güzel bir kitap çalışması yapan Meram Belediyesine; belki en şereflisi olan Kur’ân Evi de Selçuklu Belediyesine yakışır diye düşünüyoruz. Bu evlerin büyük bir merkezde tek bir çatı altında, ama ayrı ayrı stantlarda toplanması da mümkündür. Bu projenin hayata geçirilmesi şehrimize çok yönlü büyük kazanımlar sağlayacaktır. Yarışanlar bunun için yarışsınlar! Tefekkür ve tedebbür edile!