Dr. Nejat Eczacıbaşı Tıp Ödülleri sahiplerini buldu

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş:- "Türkiye'de kutu bazlı ilaçta yüzde 60 ile fevkalade bir yerlilik oranı var. Ama değer bazında baktığımızda sürekli değer kaybeden ürünlerin geldiğini görüyoruz. Artık bu alanda yeni, biyoteknolojik ürünlerin gelmesi, ye

İZMİR (AA) - Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Türkiye'de kutu bazlı ilaçta yüzde 60 yerlilik oranının olduğunu belirterek, "Ama değer bazında baktığımızda sürekli değer kaybeden ürünlerin geldiğini görüyoruz. Artık bu alanda yeni, biyoteknolojik ürünlerin gelmesi, yerli ilaç sanayisinin gelişmesi gerekiyor." dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Konferans Salonu'nda Dr. Nejat Eczacıbaşı Tıp Ödülleri Töreni düzenlendi.

Gümüş, burada yaptığı konuşmada, yerli ilaç sektörü temsilcilerine, tıp ve eczacılık bilimine katkılarından dolayı teşekkür etti.

Bazı hastalıklarla mücadelenin ve bunların önlenmesinin ülke ekonomisine büyük katkısı bulunduğuna dikkati çeken Gümüş, ülkelerin en büyük kazançlarının, tehlikeli hastalıkların önlenmesi olacağını söyledi.

Gümüş, "Türkiye'de kutu bazlı ilaçta yüzde 60 ile fevkalade bir yerlilik oranı var. Ama değer bazında baktığımızda sürekli değer kaybeden ürünlerin geldiğini görüyoruz. Artık bu alanda yeni ürünlerin, biyoteknolojik ürünlerin gelmesi, yerli ilaç sanayisinin gelişmesi gerekiyor. Katma değer burada sağlanıyor." diye konuştu.

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı da tıp ödülleri geleneğinde 58. yılı kutlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, "Türkiye'nin kültür, sanat, spor ortamlarını, bilimini, eğitimini geliştirmeye katkıda bulunmak, sosyal sorumluluk anlayışımızın üç çeyrek asırdır değişmez ilkesi oldu. 2017 Dr. Nejat Eczacıbaşı Ödülleri'ne değer bulunan bilim insanlarımızı ve genç öğrencilerimizi yürekten kutluyorum." ifadelerini kullandı.

- "Yerli üretim güçlendirilmeli"

DEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik ise dünyada birçok alanda olduğu gibi sağlık sektöründe de yeni gelişmeler yaşandığını ifade etti.

İnsan ömrünü uzatmak için yeni yollar arandığını dile getiren Çelik, nanoteknoloji ve biyoteknolojiyle hastalıklarla mücadele çalışmaları yapıldığını vurguladı.

Sağlıkta 20 yıl önce hayal olan birçok çalışmanın bugün somut adıma dönüştüğüne işaret eden Çelik, şunları kaydetti:

"Ar-Ge yatırımlarının artması, üniversite sanayi iş birliğinin gelişmesi bu eksende büyük önem arz ediyor. Özellikle yerli ilaç sanayisinde Ar-Ge faaliyetleri artmalı, yerli üretim güçlendirilmeli, sektör stratejik yatırım teşvik uygulamalarından daha fazla yararlanmalı. Ayrıca sektörün uluslararası rekabet gücünü oluşturabilecek ürünlere yönlendirilmesi, ihracat hedefleri ortaya koyması, fason üreticilikten lisans sahibi üretici konumuna geçiş yapması gerekiyor."

- Ödüller

Konuşmaların ardından, ödüller sahiplerini buldu.

"Tıp Bilim Ödülü" Dokuz Eylül Üniversitesi Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsünden Prof. Dr. Şermin Genç, "Tıp Teşvik Ödülü" ise Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden Doç. Dr. Özgür Şahin'e verildi.

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Suha Yalçın ise "Bilimsel Araştırma Destek Ödülü"nün sahibi oldu.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Barış Boyraz ile Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi İbrahim Halil Gürçınar "Tıp Öğrencileri Proje Ödülü"ne değer bulundu.

Dünya tıp çevrelerinde evrensel ölçütte başarı gösteren Türk hekimlerine 2002'den itibaren verilmesi benimsenen "Eczacıbaşı Tıp Onur Ödülü"nü Prof. Dr. Münci Kalayoğlu'nun ardından alan ikinci isim ise 90 yaşındaki Prof. Dr. Olcay Neyzi oldu.

AA

Sağlık Haberleri

Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri
Egzersiz ne zaman yapılır?