Benim başım ne zaman göğe değer; ne zaman ‘içmeden bir hoş’ olurum; biliyor musunuz?
‘Birinci Şehir’/ Selçuklular’ın, Osmanlılar’ın, Cumhuriyet’in kökeni Konya çocuğu/ biri ‘Büyük Ödüller’ aldığı zaman…
2013 KONYA İÇİN ‘ÖDÜLLER YILI’ OLDU
Geleneksel Türk Sanat Ustalarına verilen “Kültür ve Sanat Büyük Ödülü”nü ‘Hat Sanatları’ dalında Dr. Hüseyin Öksüz, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün elinden aldı.
Dünya Kitap 2013 Ödülleri’nin ‘Yılın En İyi Gastronomi Kitabı Ödülünü’ Dr. Nevin Halıcı, ‘Açıklamalı Yemek ve Mutfak Terimleri Sözlüğü’ ile kazandı.
‘Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Ödülü’ ödül verilen 33 ülkeden biri olan Türkiye’de Prof. Dr. Saim Sakaoğlu’na verildi.
Türkiye Yazarlar Birliği, 2013 yılı ‘Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülü’ Selçuklu Belediyesi’ne layık görüldü; 5 ciltlik ‘Büyük Selçuklu Mirası’ ve 180 dakikalık belgesele verildi.
Bugün kendi konusunun ‘İlk’ kitabı olmayı bence çok çok hak eden ‘Açıklamalı Yemek ve Mutfak Terimleri Sözlüğü’ üstüne söz etmek istiyorum.
NEVİN HALICI VE DEĞERLİ EMEĞİ ÜZERİNE
Oğlak Yayınları, “Yemek ve Mutfak Kültürü Yayınları’nın arasına Nevin Halıcı’nın ‘Açıklamalı Yemek ve Mutfak Terimleri Sözlüğü’nü de katmaktan gurur duyar” deniyor; çok hoş ciltli, seçkin bir kâğıda basılmış 378 sayfalık kitabın arka kapağında… ‘Oğlak Yayınları’ndan çıkmak da aslında başlı başına bir değer.
‘Dünya Kitap 2013 Ödülleri’ arasında, Nevin Halıcı, ‘Yılın En İyi Gastronomi Kitabı Ödülü’ne layık görüldü. Olay, ulusal basında da yankılandı. Cumhuriyet, haberi şöyle verdi: Yılın en iyi kitabı seçimi sonuçları belli oldu. Nedim Atilla, Ali Esad Göksel, Gülhan Kara, Ahmet Örs, Osman Serim, Faruk Şüyün (kurum temsilcisi) ve Mehmet Yaşin’den oluşan seçici kurul, ödülü Nevin Halıcı’nın Oğlak Yayınları tarafından okurlara sunulan “Açıklamalı Yemek ve Mutfak Terimleri Sözlüğü” adlı kitaba uygun gördü.
Zaman Gazetesi’nde Beşir Ayvazoğlu, ‘Yemek, Sofra ve Kültür’ başlıklı kapsamlı yazısında, Nevin Halıcı’nın ‘Ödüllü Kitabı’nı şöyle değerlendirdi: Oğlak Yayınları’nın da yirmiden fazla yemek ve mutfak kültürü kitabı yayımladığını hatırlatmakla yetiniyorum. Türk mutfağı, dünyanın en zengin ve seçkin mutfaklarından biridir. Feyzi Halıcı’nın 1986 yılından itibaren beş yıl üst üste düzenlediği Milletlerarası Yemek Kongrelerinin yayımlanmış metinlerini gözden geçirirseniz, bu hükmün doğruluğundan artık şüphe etmezsiniz. Söz konusu kongrelerin düzenleyicisi Feyzi Bey olmakla beraber, fikrin kız kardeşi Nevin Halıcı Hanımefendi’den doğduğunu tahmin ediyorum. 1979 yılından beri Türk yemek kültürüyle derinlemesine ilgilenen ve bugüne kadar on dört kitabı yayımlanan Nevin Halıcı’nın Oğlak Yayınları arasında yeni çıkan Açıklamalı Yemek ve Mutfak Terimleri Sözlüğü de mutfak kültürümüzün zenginliği hakkında açık bir fikir veriyor. Kur’an-ı Kerim’den Divan-ı Hikmet’e, Orhun Kitabeleri’nden Divanü Lügati’t-Türk’e, Kutadgu Bilig’den Dede Korkud Kitabı’na kadar yüzlerce kaynak taranarak hazırlanan bir sözlük... Elbette bu kaynaklar arasında, bir Konyalı olan ve hâlen Konya’da yaşayan Nevin Halıcı’nın özel bir ilgi duyduğu Mevlânâ’nın eserleri de yer almaktadır. Sözlüğünde, İstanbul mutfağını, ayrıca çok iyi bildiği ve yazdığı Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz mutfaklarını esas alan Nevin Hanım, yemek uygulamalarında Hadiye Fahriye’nin Yemek Kitabı (1924) ve Tatlıcı Başı (1926) adlı kitaplarındaki tarifleri güncelleyerek kullandığını, uygulamaya yönelik diğer açıklamaların elli yılda elde ettiği tecrübeye ve araştırmalara dayandığını söylüyor. Yeni baskılarında daha da zenginleşeceğinden emin olduğum Açıklamalı Yemek ve Mutfak Terimleri Sözlüğü, ev hanımlarının, aşçıların, yemek meraklılarının ve yazıp çizen herkesin elinin altında mutlaka bulunması gereken bir hazine...
NEVİN HALICI’YI ‘AZ TANIYANLAR’ İÇİN NOTLAR
“Hiç böyle bir başlık olur mu?” diyenleriniz çıkabilir. Olur, insan hali… Günlük, yıllık hay huy arasında bir değerimiz şöyle bir kulağına çalınmış, ama derinlemesine tanıma fırsatı bulamamış insanlarımız da pek çok… Elbette bilenler bilir; ben, az tanıyanlar için söylüyorum bunları…
Nevin Halıcı bir ‘Konya’nın Çocuğu’… Halıcı Sabri Amca’nın kızı; Selçukya’nın Ozanı Feyzi Halıcı’nın kardeşi; ünlü hikâyeci Mehdi Halıcı’nın kardeşi. ‘Gastronomi’ yani ‘Kültür ve Yemek Konuları Arasındaki İlişkiyi İnceleyen Bilim Dalı’ uzmanı… Kendi konusunda, ayrı ayrı çok değerli 14 yemek kitabının derleyicisi, uygulayıcısı, yazarı… Londra ve Oxford’da tanıtımı yapılan ‘Sufi Cuisine’ adıyla İngilizceye çevrilen yemek kitabı ile İlgiltere’de 2005 yılının ‘En İyi Yemek Kitabı’ seçilerek ‘Gourmand Ödülü’ne layık görülen; ‘Mevlevi Mutfağı’nı dünyaya sunan bir bilim insanı…
Kısaca biyografisi/yaşam öyküsü çalışma hayatı, kitapları şöyle: Konya Kız Tatbikat İlk Okulu (1952), Konya Kız Enstitüsü (1960) okulları mezunudur. 1970-75 yıllarında Ankara Gazi Üniversitesi’nde Ev Ekonomisi Beslenme okumuştur. 1986’da İngiltere’de, City of Guilds of London Institute’den "The Cookery Certificate" diploması almıştır. 1991’de Selçuk Üniversitesi’nde “Konya’da Geçmişte ve Günümüzde Hazırlanan Kışlık Yiyecekler Üzerine Bir Araştırma” çalışması ile yüksek lisans, 1997’de Gazi Üniversitesi’nde “Karadeniz Bölgesi Yemekleri Üzerine Bir Araştırma” teziyle doktora programlarını tamamlamıştır.
Çalışma Hayatı: 1975’te Kızılcahamam’da yemek öğretmeni olarak çalışmaya başlamış, İzmir Büyükçiğli Pratik Kız Sanat Okulu, İzmir Karşıyaka Kız Meslek Lisesi, Konya Kız Meslek Lisesi, Çumra Kız Meslek Lisesi, Konya Mehmet Akif İlköğretim Okulu ve Meram Kız Meslek Lisesi okullarında görev yaptıktan sonra 1999 yılında emekli olmuştur.
Eserleri:
Geleneksel Konya Yemekleri (1979)
Ege Bölgesi Yemekleri (1981)
Akdeniz Bölgesi Yemekleri (1983)
Türk Mutfağı (1985-1990)
Nevin Halıcı’s Turkish Cookbook (1989)
Das Türkısche Kochbuch Nevin Halıcı (1990)
Güneydoğu Anadolu Bölgesi Yemekleri (1991)
Siniden Tepsiye Klasik Türk Mutfağı (1999)
Konya’da Kışlık Yiyecekler Üzerine Bir Araştırma (2000)
Karadeniz Bölgesi Yemekleri (2001)
Sufi Cousine (2005)
Konya Mutfak Kültürü ve Konya Yemekleri (2005)
Mevlevi Mutfağı (2007)
Türk Mutfağı (2009)
Konya Mutfağı (2011)
YANİ ‘ÖZETİN ÖZETİ’, ‘HÜLASANIN HÜLASASI’ DİYECEK OLURSAK…
Yayınlanan son kitabı “Açıklamalı Yemek ve Mutfak Terimleri Sözlüğü” ile, yılın, 2013’ün ‘Gastronomi Ödülü’nü kazanan Dr. Nevin Halıcı, bizim bu toprakların çocuğu. Ona verilen ödül bize de, bütün Konyalılara da verilmiş sayılır… Hayırlı olsun…
Şunu açıklamam gerekiyor: Dr. Nevin Halıcı, sadece bir ‘Yemek Yazarı’ değil, bir ‘Yemek Folkloru Derlemecisi’; bir, ‘Mutfak Kültürü Bilim Dalı’ uzmanı; bir ‘Türk Yemekleri Uygulayıcısı Usta’…
Burada söylediklerim, size ‘abartma’ gibi gelirse; ‘Hilafi hakikat’tır diye bir kuşkuya düşerseniz; gidin, Oğlak Yayınları’ndan çıkan ‘Açıklamalı Yemek ve Mutfak Terimleri Sözlüğü’nü alın… 378 sayfaya doluşmuş, Anadolu’nun her yanından dokuz bini aşkın yemek, deyim, terim, sözcük, tarif…
Az kaldı unutuyordum… Elinizin altında, bilgisayara girmenizi, ‘Nevin Halıcı’ yazmanızı tavsiye ederim. Bilgisayar ekranında da olsa Nevin Hanım’ı yakından tanımakla çok sevineceksiniz.
‘Açıklamalı Yemek ve Mutfak Terimleri Sözlüğü’ gerçekten, yokluğu hissedilen, yazılması basılması arzulanan, önemli bir boşluğu dolduran bir kitap...