ANTALYA (AA) - ABDULLAH ÇATLI - Antalya'nın Akseki ilçesinde, 350 yıllık tarihiyle turistlerin ilgi odağı olan "düğmeli evler" yürütülen restorasyon çalışmalarıyla yeniden ayağa kaldırılıyor.
Antalya'ya yaklaşık 150 kilometre uzaklıktaki Akseki'deki yıllara meydan okuyan tarihi düğmeli evlerin turizme kazandırılması için aslına uygun restore edilme çalışmaları sürüyor.
İnşası sırasında iskele olarak kullanılması için dışarıda bırakılan ahşap kısımlarının düğmeye benzetilmesi nedeniyle "düğmeli ev" olarak adlandırılan 350 yıllık yapılar, merak uyandırıyor.
Özellikle fotoğraf meraklılarının sıkça ziyaret ettiği düğmeli evler, her geçen yıl daha fazla turisti bölgeye çekiyor.
Akseki Belediye Başkanı Mustafa İsmet Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sarıhacılar Mahallesi'nde bulunan düğmeli evlerin aslına uygun restore edilmesine büyük önem verdiklerini söyledi.
Akseki kültürünü tanıtmak ve alternatif turizme katkıda bulunmak için çalışmalara hız verdiklerini aktaran Uysal, ilçe kültürünün en önemli özelliklerinden birini de düğmeli evlerin oluşturduğuna dikkati çekti.
Düğmeli evleri ayağa kaldırmak için daha önce başlayan yapım onarım işlerinin hız kazandığını anlatan Uysal, "Bugüne kadar 16 yapının restorasyon çalışmaları tamamlandı. Altı ev için çalışmalar başladı. Düğmeli evler yeniden ayağa kaldırılıyor. Altı evin restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanlığı hibe desteği verdi. Valiliğin verdiği destekle Sarıhacılar Mahallesi'nde projelerimiz devam ediyor. Desteklerle düğmeli evler turizme kazandırılacak." diye konuştu.
- Taşları nakış gibi işliyorlar
Tarihi düğmeli evlerin ustalığını yapan Mustafa Güven ise bugüne kadar birçok evin restorasyonunda çalıştığını söyledi.
Tarihi düğmeli evlerin sağlık açısından kaliteli olduğuna dikkati çeken Güven, "Duvarların arasına harç konulmaz. Düğmelerle yapıyoruz. Yazın evin içi serin olur. Düğmeli evler, depreme dayanıklıdır. Kuru duvarın işlemesi oldukça zordur. Taşları tek tek işliyoruz. Zor işçiliği vardır. Taşlara çekiçlerle şekil veriyoruz. Taşlar işlemeden duvara konulmaz. Nakış gibi işliyoruz." dedi.
- "Bundan sonra tarihi düğmeli evler ayakta kalacak"
Restorasyon çalışmalarında yer alan ustalardan Hüseyin Kurtel, bölgedeki restorasyon çalışmalarına büyük özen gösterdiklerini bildirdi.
Eskisine uygun yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi veren Kurtel, şunları kaydetti:
"Sarıhacılar Mahallesi'nde bulunan ve tamamen yıkılmış evleri eskiden nasıl yapılmışsa aynı şekilde ayağa kaldırıyoruz. Düğmeden taştan oluşan bir yapıdır. 70 santimetre duvarların genişliği olur. Düğmeler üstten ve alttan kertikli olup birbirine bağlantılı şekilde çakılıyor, taşlar yığılarak yapılıyor. Duvarları sadece düğmeler tutuyor. Yapılarda hiçbir şekilde harç kullanılmaz. Sadece düğmelerle birbirine bağlantılı şekilde yapıyoruz. Bu evlerde yaz ve kış sıcaklık aynı derece olur. Soğuk ve sıcağı geçirmez. Çatısında yongalar olur. Düğmeli evler, çatısından su almasından dolayı yıkılır. Çatının su almaması için gerekli önlemi alıyoruz. Bundan sonra tarihi düğmeli evler ayakta kalacak."
AA