Dumlupınar şehitleri, facianın 62'nci yılında anıldı

Çanakkale Boğazı'nda Dumlupınar Denizaltısı'nın batması sonucu şehit olan 81 denizci için Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığında tören düzenlendi

KOCAELİ (AA) - Çanakkale Boğazı'nda, 4 Nisan 1953'te Nara Burnu önlerinde İsveç bayraklı "Naboland" adlı gemiyle çarpıştıktan sonra batan Dumlupınar Denizaltısı'nda şehit olan 81 denizci, Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığında düzenlenen törenle anıldı.

Deniz Şehitleri Abidesi'ndeki törende konuşan Denizaltı Merkez Eğitim Komutanı Kıdemli Albay Gökhan Kıray, bağımsız, demokratik, laik ve güçlü Türkiye'nin dünya tarafından kabulünün, vatanları uğruna canlarını seve seve feda eden şehitler sayesinde olduğunu söyledi.

Kıray, 4 Nisan'ın hayatlarını görevleri başında feda eden 81 denizaltıcıyı anma günü olduğunu vurgulayarak, Dumlupınar Denizaltısı'nın 02.00 civarında Nara Burnu açıklarında İsveç bandıralı Naboland gemisiyle çarpıştığını, kısa sürede bir daha hiç çıkmamak üzere içindeki kahraman Türk denizaltıcılarıyla sulara gömüldüğünü anımsattı.

Çarpışmanın ardından köprü üstündeki bazı subayların denize düşerek kurtulabildiğini dile getiren Kıray, günün teknolojik şartlarının yetersizliği ve olumsuz hava şartları nedeniyle kurtarma gayretlerinin sonuç vermediğini vurguladı.

- "Denizde 2,5 saat kaldım"

Kazadan yaralı kurtulan emekli Kıdemli Başçavuş Hüseyin Akış (97), tatbikatlarda birinci olduklarını dile getirdi.

Çanakkale Boğazı'ndan geçtikleri sırada Hüseyin İnkaya'dan nöbeti devraldığını belirten Akış, "Gece 02.00'da bir şeyle çarpıştık. Ben, kuledeydim, yanımda 2 astsubay ve serdümen vardı. Bunların 3'ünü de kaportadan gelen su santrale attı. Kaza esnasında çıkış merdiveninin basamağını tuttum. Geminin için tamamen su dolunca ben de kaportadan çıkmaya başladım. Kafam kaportanın üstündeki saca vurunca geminin çıkışına yaklaştığımı anladım" şeklinde konuştu.

"Denizde 2,5 saat kaldım" diyen Akış, şunları kaydetti:

"3 gün önce oğlum oldu, 'çocuğumu göremeyeceğim' diye ağlıyordum. Üzerimi soyunamadım. Bütün sahiller bembeyaz kardı. Yüzüyordum ve Naboland’ı bilmiyordum. 'İmdat' diye bağırırken geminin yakınında kaldım. Baktım, almıyor beni. İngilizce 'help' diye seslendiğimde sandal indirdiler. Gemilerine aldılar. Gümrük motoru geldi ve beni Çanakkale Boğazı'na aldı. Hastaneye yattım. Sevgili şehit kardeşlerimizi unutmamanızı diliyorum. Yaşım 97, inşallah seneye de geleceğim. Senelerdir buraya geliyorum. Yaratan da alan da Allah. Bunu kabul etmemiz lazım. Kimsenin kabahati yoktu."

Törende Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, şehit yakınları ve diğer katılımcılar tarafından anıta çelenk konuldu. 

Daha sonra Harp Silah Araç ve Gereçleri Müzesi’ndeki Dumlupınar Köşesi ziyaret edildi, Koramiral Kösele ve davetliler tarafından Denizaltı Filosu İskelesi'nden denize çelenk ve karanfil bırakıldı.

Program, denizaltıların ziyaret edilmesiyle sonra erdi.

Gündem Haberleri

Depremde vefat eden 408 öğretmenin ismi anıtta yaşatılacak
Enes Güran’ın gözünün altındaki iz, diş izi mi?
Tüm yurt kardan nasibini aldı
CHP Kazandı Kıymete Bindi
Karı gören Ankaralılar Elmadağ'a akın etti