İSTANBUL (AA) - Başakşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Dünya Living Lab Günleri" başladı.
Türkiye'nin ilk ENoLL (European Network of Living Labs) üyesi olan ve dünyada sadece 380 adet bulunan Living Lab (yaşam laboratuvarı) merkezlerinden birini kurarak bir ilke imza atan Başakşehir Belediyesi, Dünya Living Lab Günleri’ne ev sahipliği yapıyor.
Açılışı yapılan etkinliğe gelen 60 ülkeden katılımcıya, etkinliğin ilk gününde yetkililer tarafından bilgi verildi.
Daha önce Paris, Barcelona, Helsinki, Manchester ve Amsterdam'da yapılan etkinlik, 28 Ağustos Cuma gününe kadar devam edecek. Söz konusu bilişim ve teknoloji zirvesinde, 9. dalgada üyeliği kabul edilen yeni Living Lab'ler açıklanacak.
Zirvede, interaktif oturumlar, çalıştaylar, paneller, kültürel ve teknik gezi etkinlikleri gerçekleştirilecek. Girişimcilik, akıllı şehircilik ve akıllı yaşam konseptleri üzerine dünya çapında Living Lab'ler tarafından geliştirilmiş modeller, teoriler ve teknolojilerin paylaşıldığı etkinlik boyunca, katılımcılar, konusunda söz sahibi kişilerin ve dünyanın öncü şehirlerinin de deneyimlerini edinme fırsatı bulacak.
Ayrıca dünya genelindeki Living Lab'lerin geliştirmiş olduğu teknolojik ürünler ve hizmetler de mini bir fuarla teknoloji meraklılarının karşısına çıkacak.
- Mucit çocukların buluşları görücüye çıkıyor
Türkiye'de sadece Başakşehir'de bulunan Living Lab'de, mucit çocuklara buluşlarını hayata geçirebilecekleri laboratuvar ortamları sunuluyor ve eğitimler veriliyor. Bu kapsamda Başakşehir Living Lab'de, giyinme kabinlerinde saatler harcanmasına son veren "akıllı ayna", akıllı ev, 4 dakikada check-up yapan Mobil Sağlık Ölçüm ve Tarama Sistemi, insansız uçaklar, kendi kendini sulayan saksılar gibi buluşlar yer alıyor.
- Living Lab
Herhangi bir bilim dalında yapılan bir geliştirmenin, doğal ortamında, gerçek kullanıcılarla test edildiği, iyileştirildiği ve uygulandığı ortam olarak bilinen Living-Lab, ürün ve hizmetin topluma gerçek katma değerini görmesini sağlayan farklı bir araştırma ve inovasyon yöntemi diye nitelendiriliyor.
Gerçek kullanıcıların gerçek yaşam koşullarında yeni teknoloji ile nasıl etkileşim içinde olduklarını ve nasıl uyum sağladıklarının görülebildiği laboratuvarlarda, kullanıcılar inovasyonların yaratılmasına ve teknolojinin modifiye edilerek kendi kullanımlarına uygun hale getirilmesine yardımcı oluyor.
AA