İSTANBUL (AA) - OECD Bilim, Teknoloji ve Sanayi Direktörlüğü Yöneticisi Andrew Wyckoff, OECD ülkelerinin bir kısmının devlet fonları içindeki Ar-Ge paylarını azalttığını belirterek, "Genel düşüş bizi rahatsız ediyor ama İsviçre, Güney Kore ve Türkiye gibi ülkeler Ar-Ge'ye ayırdıkları bütçeyi sürekli artırıyor. Bu, OECD olarak bizim adımıza sevindirici bir gelişme." dedi.
İstanbul Üniversitesi'nin düzenlediği Dünya Teknoloji, İnovasyon ve Girişimcilik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, dünyadaki nüfus, çevre kirliliği, şiddet ve yoksulluk gibi güncel sorunlara dikkati çekerek, dünyanın açık bilim kavramına yönelmesi gerektiğini söyledi.
Wyckoff, dünyanın pek çok problemi bulunduğunu ifade ederek, "Bunları aşmak için hep birlikte çalışmalıyız. Bilimsel çalışmaları kolektif olarak sürdürmeli ve paylaşmalıyız. Burada, İran'dan bahsetmek zorundayım. İran maalesef bilimsel hiçbir araştırmasını dünyayla paylaşmıyor." dedi.
OECD istatistiklerine göre OECD ülkelerinin bir kısmının devlet fonları içindeki Ar-Ge paylarını azalttığını belirten Wyckoff, "Genel düşüş bizi rahatsız ediyor ama İsviçre, Güney Kore ve Türkiye gibi ülkeler Ar-Ge'ye ayırdıkları bütçeyi sürekli artırıyor. Bu, OECD olarak bizim adımıza sevindirici bir gelişme." diye konuştu.
Bazı ülkelerde uygulanan vergi teşviklerinin start up'lara ve yenilikçi iş modellerine katkı sağladığını kaydeden Wyckoff, "OECD içinde kamudaki araştırmaların üniversitelere kaydığını görüyoruz. Türkiye artık beşeri sermayeye önem veriyor. Bu Endüstri 4.0 bağlamında da büyük önem taşıyor." dedi.
- "Dünyanın en iyi navigasyon sistemini kurduk"
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı da inovasyonun bugünün anahtar kelimesi olduğunu belirterek, Ar-Ge, inovasyon ve bilim kavramlarının öneminin farkında olunması gerektiğini söyledi.
Baraçlı, belediyenin Ar-Ge ve inovasyon aracılığıyla vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmak için çalıştığını ifade ederek, bu kapsamda geliştirilen projelere değindi. Tasarım, üretim ve kaliteyi ön planda tutan çalışmaları sürdürdüklerini vurgulayan Baraçlı, dünyanın en iyi navigasyon sistemini, "İBB Navi"yi ortaya çıkartarak vatandaşların kullanımına sunduklarını bildirdi.
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ise küresel ekonomide bilim, teknoloji, Ar-Ge ve inovasyonun ön plana çıktığını ifade ederek, sürdürülebilir ekonomik gelişme için inovasyon ve teknolojinin çok önemli olduğunu vurguladı.
Rekabet için farklı ürün ve mal üretmenin önemine işaret eden Ak, bilim, teknoloji ve inovasyon alanında fark yaratmayan kurumların rekabette geri kalacağını ve varlıklarını koruyamayacağını söyledi. Ak, şirketlerin, girişimciliğin ruhunu çalışanlarına özümsetmesi gerektiğini kaydetti.
Girişimci firmaların gelecekte ayakta kalabileceğini belirten Ak, "Küresel rekabet gücümüzü artırmak, sürdürülebilir iktisadi büyümeyi yakalamak istiyorsak bilim, teknoloji ve inovasyon temelli bir toplum olmak zorundayız." dedi.
AA