Dünyaca ünlü Maraş dondurması tescilleniyor

Kahramanmaraş'ta yetişen kekik, keven, sümbül ile çiğdem gibi çiçeklerle beslenen keçilerin kıvam ve aromaya sahip sütleri ile salep bitkisinin dondurma ustalarının ellerinde benzersiz bir lezzete ulaştırılmasıyla elde edilen Maraş dondurmasının tescillen

KAHRAMANMARAŞ (AA) - İSMAİL HAKKI DEMİR - Ünü dünyaya yayılan Maraş dondurması tescilleniyor.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odasının Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptığı tescil başvurusu kabul edilerek, 15 Mayıs 2017 tarihinde "Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni"nde yayımlandı.

Osmanlı döneminde, saraylarda "karsambaç" adı verilen bir tür buzlu tatlının uzantısı olarak şeker ve süt karışımı ile salebin kıvam katan özelliğiyle sakız gibi uzayan Maraş dondurması, kendine özgü hoş lezzeti ve aroması, özlü, homojen parlak beyaz rengi, erimeye karşı dayanıklı olması ve düşük sıcaklıkta niteliklerini uzun süre muhafaza etmesi ile farklılaşıyor.

Türk tatlı kültüründe önemli bir yeri olan ürün, Kahramanmaraş'ın adı ile özdeşleşerek adeta sembolü haline geldi. Maraş dondurması, üretiminde kullanılan keçi sütü ile salebin oluşturduğu farklı tat ve aromanın yanı sıra yapımında sarf edilmesi gereken ustalık ve beceri ile öne çıkıyor.

- "Artık coğrafi işaretimizi alacağız"

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş dondurmasına tescil çalışmaları kapsamında 2014'ten beri uğraş verdiklerini söyledi.

Maraş dondurmasının coğrafi işaretiyle ilgili müracatlarının 15 Mayıs itibarıyla askıya çıktığını dile getiren Zabun, "Artık coğrafi işaretimizi alacağız. Bu süreç tamamlanmak üzere. Kentimiz için en tatlı en güzel bir haber oldu. İnşallah bunun üretime büyük katkısı olacak. Türkiye'de Kahramanmaraş dondurmasının yerinin çok daha önemli olduğunu bu süreçten sonra daha iyi anlayacağız." dedi.

Zabun, Maraş dondurmasının tescilinin, kentin turizmine, coğrafyasına, markasına değer ve kıymet kazandıracağını vurguladı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin verilerine göre Türkiye'de üretilen 400 bin litre dondurmanın yüzde 15'ine denk gelen 60 bin litresinin Kahramanmaraş'ta üretildiğini anımsatan Zabun, bunun da kent için önemli bir pay oluşturduğuna dikkati çekti.

Zabun, "Gerçek Kahramanmaraş dondurmasını artık herkes tanıyacak ve herkes yiyecek diye bizler mutlu oluyoruz. İnşallah bu süreci mutlu bir şekilde tamamlarız. Belgemizi aldığımızda da coğrafi işareti almanın belgesini de kutlayacağız." diye konuştu.

- "Büyük yatırımlara dönüşecek"

Dondurma sektöründe 37 tesisle 11 bin istihdam sağlandığını vurgulayan Serdar Zabun, şu değerlendirmede bulundu:

"Dondurma ilimize hem istihdam hem üretim hem de enerji konusunda da katkı sağlamaktadır. Bu sektörün geleceğiyle ilgili daha büyük yatırımlara dönüşeceği kanaatiyle coğrafi işaretin ilimizi büyük kazanımlar sağlayacağını belirtmek istiyorum. Maraş dondurması, Amerika'dan Avustralya'ya yayılan unvanını sonuna kadar hakketmektedir. Dünyanın vazgeçilmez tadı ve besleyici özellikleriyle sağlık ve lezzet sembolüdür. İlimizin coğrafi işareti olarak tescillenmiş olup, tüm dünyaya tanıtımı yapılan ve artık küresel bir markamızdır."

AA

Gündem Haberleri

Tüm yurt kardan nasibini aldı
CHP Kazandı Kıymete Bindi
Karı gören Ankaralılar Elmadağ'a akın etti
Murat Kurum, depremde evi yıkılan başöğretmenin yeni evine misafir oldu
Aksaray, Niğde ve Karaman'da Yoğun Kar Yağışı ve Tipi: Karayolları Trafiğe Kapatıldı