ERZURUM (AA) - MUHAMMET MUTAF - Türkiye'de tespih, küpe, yüzük, kolye ve pipo gibi çeşitli süs ve takıların yapımında kullanılan dünyaca ünlü Oltu taşının marka değerinin korunması ve sahte ürün satışının önlenmesi amacıyla Oltu taşı satıcılarına sertifika zorunluluğu getirilecek.
Oltu Kaymakamlığı, takı ve süs eşyası yapımında Türkiye'nin en önemli taşları arasında bulunan ve ilçedeki madenlerde çıkartılan Oltu taşının sahtesinin kullanılıp satılmaması amacıyla "Oltu Taşı Sertifikasyonu Projesi" başlattı.
Proje kapsamında, Oltu taşı veya bu taştan yapılan ürünleri satanlara sertifika verilerek taşın marka değerinin korunması ve sahte ürün satılmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Projeye ilişkin AA muhabirine bilgi veren Oltu Kaymakamı Mehmet Gökhan Zengin, Oltu taşı ile ilgili yaptıkları tanıtım ve tasarım çalışmaları dışında, bu taşın sahteciliğinin önüne geçilmesi amacıyla sertifika çalışması yaptıklarını ifade etti.
Yapılan değerlendirmeler sonucunda Oltu taşının bir sertifikasyona sahip olması gerektiğini karar verdiklerini belirten Zengin, bu kapsamda Oltu taşı satan dükkanlara sertifika alma zorunluluğu getireceklerini dile getirdi.
Zengin, bu uygulamanın sahteciliği önleyeceğini aktararak "Dükkanlarımızın, işletmelerimizin kapılarından girildiğinde dışarıdan gelen müşteri 'Oltu taşı satılıyordur' sertifikalarını görmeleridir. Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının bu konuda çok gayretli çalışmaları oldu. Atatürk Üniversitesinin katkıları da oldu. Kendilerine teşekkür ediyoruz." dedi.
"Oltu Taşı Sınırları Aşıyor" ve "Oltu Taşı Rezervi" projelerini hayata geçirerek başarılı sonuçlar elde ettiklerini, sertifikasyon projesini de gerçekleştireceklerini anlatan Zengin, taşın korunması açısından da önemli olan sertifikasyon çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Erzurum'a gelen yerli ve yabancı turistlerin Oltu taşından yapılan takı ve eşyaların satıldığı Taşhan'a mutlaka uğradığına işaret eden Zengin, şöyle konuştu:
"Taşhan'a ya da Oltu'muza gelen insanlar, dışarıya hediye götürmek istediklerinde akıllarına ilk gelen şey Oltu taşı tespih ya da Oltu taşından takılardır. Bununla alakalı kafalarda soru işareti kalmaması için bu projeyi yaptık. Kamuoyundaki 'Aldığım Oltu taşı mıdır, acaba gerçek midir, değil midir?' tartışmalarının önüne geçmek adına bu sertifikasyon çalışmalarını başlattık. Bu uygulama ile bin bir zahmetle çıkartılan Oltu taşının, üretim safhasından, sunum ve satışına kadarki dönemde emek veren insanların emekleri daha kıymetli hale gelecek. Oltu taşının marka değeri biraz daha yükselecek ve en azından biz neyin Oltu taşı olduğunu neyin olmadığını bileceğiz. Klasik olarak bildiğimiz Rus taşı ya da başka taşlarla karıştırmamak için... Buna göre de insanlar satacak, alan da buna göre alacak."
Zengin, Oltu taşının kendiliğinden oluşmuş ülke ve dünyaya yayılmış bir ünü olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:
"Oltu taşını korumak için herkes elinden geldiği kadar çalışma yapıyor. Biz de projeler üretmeye çalıştık ve iyi sonuçlar da aldığımızı düşünüyoruz. Bu çerçevede Oltu taşına emek veren, bunları üreten ve istihdam sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Çünkü Oltu taşının ülke ekonomisinde çok gözükmeyen ama ilimiz ve ilçemiz ekonomisi içerisinde çok anlamlı bir değeri vardır."
AA