Dünyada 40 yaş üstündeki 7 kişiden biri KOAH'lı

SÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süerdem:- "KOAH, ülkeden ülkeye değişmekle beraber dünyada yüzde 10 ila 15 arasında görülüyor. 40 yaş üstü nüfusta, 7-8 kişiden biri KOAH hastası"- "Sigara bağımlılarının, hatta nefes darlığı şikayeti olan 40 yaş ü

KONYA (AA) - KIVANÇ UĞUR / MUHAMMED BOZTEPE - Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mecit Süerdem, 40 yaş üstü nüfusta, 7-8 kişiden birinde kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olduğunu söyledi.

Süerdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KOAH'ın akciğerdeki nefes borularını tıkayan bir rahatsızlık olduğunu belirtti.

Hastalığın temel nedenlerinden birinin sigara kullanımı olduğunu ifade eden Süerdem, odun, kömür ve tezek yakılmasından oluşan biyoyakıt dumanının solunmasının da hastalığa neden olduğunu dile getirdi.

Süerdem, KOAH'ın dünyada sık görülen bir hastalık olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"KOAH, ülkeden ülkeye değişmekle beraber dünyada yüzde 10 ila 15 arasında görülüyor. 40 yaş üstü nüfusta, 7-8 kişiden biri KOAH hastası. KOAH'ın, dünyada en sık üçüncü ölüm nedeni olduğunu biliyoruz. En önemli şikayet, nefes darlığı. Bu durum zaman içerisinde oldukça yavaş ilerliyor ve hastalar durumu fark etmiyor. İlk KOAH teşhisi konulduğu zaman ise akciğer fonksiyonlarının önemli bir kısmı kaybolmuş oluyor."

KOAH'ın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir rahatsızlık olduğunu aktaran Süerdem, erken teşhisin son derece önemli olduğunu vurguladı.

- Yılda bir kez soluk testi yaptırılmalı

Süerdem, hastalığın erken teşhisi için risk faktörlerine sahip kişilerin soluk testi yaptırmaları gerektiğine işaret ederek, "Soluk testi basit bir testtir. Sigara bağımlılarının, hatta nefes darlığı şikayeti olan 40 yaş üstündeki tüm kişilerin yılda bir kez soluk testi yaptırması erken teşhis konulması için çok önemli" diye konuştu.

Hastaların ilaç kullanımında da ciddi sorunlarla karşılaştıklarına dikkati çeken Süerdem, şunları kaydetti:

"Hastaların en az yarısı KOAH tedavisinde solunum yoluyla ilaç kullanımını sağlayan cihazları doğru teknikle kullanmıyor. Çünkü eğitimleri eksik kalıyor. Hastaların eğitimlerinin eksiksiz yapılmasıyla KOAH'la mücadelede başarı söz konusu olabilir. Aksi takdirde, hastalar, rahatsızlıkları konusunda eğitilmezlerse o zaman tedavide başarı oranı maalesef düşük oluyor. Hastaların eğitimi ve hastalar arasında dayanışmayı sağlamak için genel merkezi Ankara'da bulunan ve yönetim kurulu üyelerinin yine hastalardan oluştuğu KOAH Hastaları Derneği kuruldu. Dernek olarak yazılı ve görsel materyallerden yararlanarak, zengin bir hasta eğitim içeriği oluşturma çabasındayız."

AA

Sağlık Haberleri

Beslenme Uzmanından Dubai Çikolatası Uyarısı
Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri