"Dünyada kanser vakalarının üçte biri önlenebilir"

Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü Başkanı Prof. Dr. Kutluk:- "Dünyada tüm kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Her gün kanser tedavisinde bir adım bir adım derken iyi bir noktaya gelindi"- "Dünyanın politik gündeminde kanser artık devletlerden ve ul

PARİS (AA) – ONUR USTA / BİLAL MÜFTÜOĞLU - Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, kanser tedavisinde olumlu gelişmeler yaşandığını belirterek, tüm kanserlerin üçte birinin önlenebileceğini kaydetti.

Dünya Kanser Kongresi için Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Prof. Dr. Kutluk kanser tedavisinde gelinen aşamaya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Kanser tedavisinde dünyanın birçok ülkesinde başarılı çalışmalar yapıldığını söyleyen Kutluk, "Tüm kanserlerin üçte biri önlenebilir. Her gün kanser tedavisinde bir adım bir adım derken iyi bir noktaya gelindi. Son 50 yılda aslında kanser tedavisinde ciddi bir başarı yakalandı. Görünen o ki teknoloji kanser tedavisindeki başarıyı yakın bir gelecekte daha ileriye taşıyacak." diye konuştu.

- "Devletlerin kansere yatırım yapması gerekiyor"

Paris’teki kongreye gösterilen ilginin dikkat çekici olduğuna değinen Kutluk, "Fransa’daki Dünya Kanser Kongresi'ne çok üst düzey insanlar geldi. Dünyanın politik gündeminde kanser artık devletlerden ve uluslararası organizasyonlardan yeterince ilgi görüyor. O nedenle devletlerin bu konuya, korunmadan tedaviye kadar bütün alanlarda yatırım yapması gerekiyor." Ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler'in (BM) sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ilişkin hazırladığı planda ilk defa sağlıkla ve kronik hastalıklarla ilgili hedeflerin bulunduğunu hatırlatan Kutluk, "BM Dünya Sağlık Örgütü bu konuda planlarını yaptı ancak sırada ülke hükümetlerinin bu planlara uluslararası örgütlerle değerlendirerek yatırımlarını sağlıktaki önceliklerini gözden geçirmeleri var." diye konuştu.

UICC'deki görevinin kanserle mücadelede önemli bir zaman dilimine denk geldiğini belirten Kutluk, "Çok uygun bir zamanda bu başkanlık görevi geldi. Dünyanın gündeminde kanser ve bulaşıcı olmayan hastalıkların da önemli bir gündem maddesi olduğu bir dönemde başkan olma fırsatını yakaladığım için ülkem adına gurur duymaktayım." şeklinde konuştu.

- "Beslenmede kalori dengesi kontrol edilmeli"

Kansere yol açan en önemli faktörlerden birinin beslenme alışkanlıkları olduğunu vurgulayan Kutluk, şu tavsiyelerde bulundu:

"Kalori ve şişmanlık esas sorun. Yani şekeri ve yağı akıllı tüketmek gerekiyor. Kalori dengesini, tuz ve yağ alımını kontrol etmek gerekiyor. Türkiye’de tuz tüketimi gereğinden fazla. Günlük 5-6 gram tuz tüketilmesi gerekirken Türkiye’nin ortalaması 15-16 grama çıkmıştı. 'Kırmızı et tüketiminde haftada 400-500 gramın üstüne çıkmayın' diyoruz. Bitkisel yağları biraz daha fazla tercih edin. Ev yemeklerinin pişirilmesi, tencere yemeklerinin her zaman kızartmaya ve mangala göre daha önde olması gerekiyor."

Beslenme alışkanlıklarının çocukluk çağında şekillendiğine dikkati çeken Kutluk, çocuklara yasaktan ziyade bilinçli ve sağlıklı beslenmeyi öğretmek gerektiğini söyledi.

- "Türkiye tütünle mücadelede iyi bir sınav verdi"

Türkiye'de kansere neden olan en önemli faktörlerden sigaraya karşı ciddi bir mücadelenin yürütüldüğünün altını çizen Kutluk, "Türkiye tütünle mücadelede iyi bir sınav verdi. Bazı eksiklikler olmasına rağmen iyiye gidiyor. Gerek devlet gerek sivil toplum tütünle mücadelede edindiği dersleri diğer alanlara uygulama çabası içinde. Bunlar kilo fazlalığı ve şişmanlıkla mücadele. Tuz tüketiminin sınırlandırılması, fiziksel aktivitenin canlandırılması." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de Meme kanserinde mamografi oranlarının batıya göre son 10 yılda iyileştiği bilgisini paylaşan Kutluk, sözlerine şöyle devam etti:

"Ancak hala biraz daha iyileşmesi gerekiyor. Türkiye’nin şu andaki ekonomik kapasitesi meme kanseri ile ilgili tarama oranlarının yüzde 60-70’lere çıkmasını gerektiriyor. Rahim ağzı kanserinde ise Türkiye’de taramalar yüzde 60’lara ulaştı. Bu iyi bir rakam. Türkiye’de bununla ilgili aşının biraz daha yaygın uygulanması lazım. Yararlı olabilir diye düşünüyorum.”

Kalın bağırsak kanseri ile ilgili taramalarda Türkiye'nin daha ileri bir noktada olması gerektiğini de belirten Kutluk, 50 yaşından sonra erkek ve kadınların kalın bağırsak kanserine karşı taramalarını yaptırmalarının önemine değindi.

Kanser tedavilerinin dünya ekonomisine maliyetinin her geçen gün arttığına işaret eden Kutluk, "Dünya zengin fakir demeden tedavi ile ilgili planlamaları iyi yapmak durumunda." diye konuştu.

- "Türkiye'de ilaca ve tedaviye erişimde sorun yok"

Türkiye'de kanser tedavisinin durumunu da değerlendiren Kutluk, "Ülkemiz için ilaca ve tedaviye erişimde bir sorunumuz olduğu söylenemez. Çünkü Türkiye’de genel sağlık sigortası aslında insanların sağlığa erişiminde bir iyileşme sağladı. Tedavi başarılarına baktığımız zaman orta ve üst gelir seviyesi ülkelerdeki duruma yakın. Erişkin kanserleri için yüzde 50-55’ler arasında, çocuk kanserleri için de yüzde 70’lere yaklaştı." ifadelerini kullandı.

AA

Sağlık Haberleri

Gazze Kemal Adwan Hastanesi Müdürü Safiya’nın gözaltına alınmasına kınama
Kızılay’a 2024’te 2 milyon 800 bin ünite kan bağışlandı
Yanık, Travma ve Kanser Cerrahisinde Yeni Yaklaşımlar
Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları
Soğuk Havada Yüz Felcine Dikkat: Erken Müdahale Hayati Önem Taşıyor