Dünyanın En Doğru Saati Yapıldı

İterbiyum elementi kullanılarak yapılan saatin hata payı, bir kentilyonda bir

Amerikan bilim adamları, diğer tüm atom saatlerinden 10 kat daha iyi işleyen, dünyanın en doğru saatini yaptıklarını açıkladı.

"Science Express" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, iterbiyum elementi kullanılarak yapılan saat, zamanı bir kentilyonun (1.000.000.000.000.000.000) biri hassasiyetinde ölçebiliyor.

Mekanik saatler, zaman aralıklarını ölçmek için sarkaç ritmini kullanırken atomik saatler, belirli bir frekansta sezyum atomundaki elektronların hareketi sırasında yaydıkları ışığın elektromanyetik sinyallerini temel alıyor.

İterbiyum saatler, 10 mikro kelvine (derecenin 10 milyonda biri) soğutulmuş ve lazer ışınıyla bir optik kafese hapsedilmiş 10 bin nadir element atomu kullanılarak yapılıyor. Atomların iki enerji düzeyi arasındaki değişimi ise saniyede 518 trilyon kez işleyen bir başka lazer tarafından başlatılıyor.

ABD Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü uzmanları tarafından geliştirilen saatin zamanı ölçmenin yanı sıra navigasyon sistemleri, manyetik alanlar ve ısıyla ilgili teknolojilerde kullanılacağı öğrenildi.

Araştırma, İleri Savunma Projeleri Ajansı ve ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından destekleniyor.

Muhabir: Umur Koçak Semiz
Yayınlayan: Eyüphan Kılıç

Teknoloji Haberleri

Yeni Nesil 5G Teknolojisinin Temel Özellikleri
Cerrahi İşlemlerde Robotik Tıp Kullanımı
Mevlana Kalkınma Ajansı TeknoGirişim Dersi Programı'nın 4. Dönemi Başladı
HÜRJET ses hızını aşmayı başardı