Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2013 yılında demokratikleşme paketiyle açıkladığı ve kamuda başörtüsüne serbestlik getiren düzenlemenin kapsamı genişletildi. Kadın polislerin başörtüsü takmasının önündeki engel kaldırıldı.
Resmi Gazete’de, Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Kıyafet Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, kadın polislerin başörtüsü kullanması serbest hale geldi. Buna göre kadın polisler, şapka, kep veya örgü altında kaldığı sürece, üniformalarının renginde ve desensiz başörtüsü kullanabilecek.
YÖNETMELİKTE BELİRTİLEN ŞARTLAR
15/8/2007 tarihli ve 26614 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Kıyafet Yönetmeliğinin 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendinde yer alan “Resmi kıyafetle birlikte kıyafetin içerisine” ibaresi şu şekilde değiştirildi:
“Bayanların şapka, kep veya örgü bere altında yüzünü kapatmayacak şekilde başlarına taktıkları üniforma rengindeki desensiz giysiler hariç, resmi kıyafetin içerisine dışarıdan görülebilecek şekilde sivil kazak, yelek ve benzeri giyecekler giyilemez.”
DÜNYADAKİ UYGULAMALAR
Dünyada bu konuda farklı uygulamalar bulunuyor. ABD, İngiltere ve Kanada gibi ülkelerde kadın polisler başörtüsü kullanabilirken Fransa ve Almanya gibi ülkelerde başörtülü kadın polis yok.
Farklı Avrupa ülkelerinde konu tartışma konusu. Norveç’te 2013’te hükümetin atadığı bir komisyon bu yönde yasa değişikliği yapılmasını önermiş ancak bakanlar kurulu teklifi reddetmişti.
Avustralya, İsveç, Norveç, Hollanda, İngiltere, Kanada, Malezya, Endonezya ve Pakistan’da başörtülüler polislik yapıyor.
İŞTE DÜNYADAN O ÖRNEKLER
AVUSTRALYA: Türk vatandaşı Yasemin Savran, başörtülü olarak polislik mesleğini icra ediyor.
Victoria Polis Akademisi’nin 2010 yılı ilk mezunlarından olan Yasemin Savran, Müslüman ve başörtülü bir öğrenci olarak hiç bir zorluk yaşamadığını, hatta bu konuda yetkililerin kendisine her türlü kolaylığı gösterdiğini söylüyor. Okula ocak ayında başladıklarını ve yaz mevsiminden dolayı kısa kollu gömlek ile eğitim yapıldığını ifade eden Savran, kendisinin kısa kollu gömlek giyemeyeceğini belirtmesi üzerine uzun kollu gömlek ile eğitim yapmalarına izin verildiğini, yüzme derslerinde İslami usullere göre özel hazırlanmış elbise giyerek katıldığını ifade ediyor.
Victoria Polis Teşkilatı’nda teşkilatta görev yapan başörtülü polis Mona el-Helwani de, “Müslüman bir bayan olarak bu teşkilatın bir üyesi olmaktan gurur duyuyorum, kendi toplumumu temsil ediyorum. Bugüne kadar çok şey başardım, bundan da gurur duyuyorum” ifadelerini kullanıyor.
Başörtülü polis Maha Sukkar ise, kendisinin çok kültürlülüğün simgelerinden biri olduğunu, başörtülü olmasından dolayı beklenenden daha olumlu yaklaşımlarla karşılaştığını söylüyor.
İSVEÇ: Emniyet birimlerine polis olarak alınan yabancılar, görevleri sırasında isterlerse başörtüsü veya benzeri dinî ve millî kıyafetler giyebiliyor.
İsveç Polis Örgütü Personel Müdürü Marie Andersson, İsveç’in en büyük gazetelerinden Dagens Nyheter’e yaptığı açıklamada, giysileri sadece renk ve göz estetiği açısından değerlendireceklerini, polis kadrosuna alınacak kadın ve erkeklerin isterlerse görevleri sırasında başörtüsü veya benzeri giysileri giyebileceklerini söylemişti. Andersson, İsveç’in bütün dinlere ve geleneklere saygılı bir ülke olduğuna dikkat çekmişti.
NORVEÇ: Müslüman kadın polisler başörtülü olarak görev yapabiliyor. Müslüman kadın polislerin başörtüsü giyebilmelerine öncülük eden Norveç Polis Şefi Ingelin Killengreen, polis teşkilatının dini ve etnik ayrımcılık gözetmeksizin tüm sınıfları yansıtması gerektiğini ve bu yüzden bu değişikliğin çok önemli olduğunu belirterek, uygulamaya destek vermişti.
HOLLANDA: Türk vatandaşı Hülya Varol, Almere Polis Müdürlüğü’nde başörtülü olarak görev yapıyor.
İNGİLTERE: Nadia Naeem, Oxfordshire şehrinde başörtüsüyle polislik yapıyor. Üniforması ve başörtüsüyle sokaklarda devriye gezen genç kız, kıyafetinden ötürü tepki çekmiyor.
Kanada, Malezya, Endonezya ve Pakistan’da da; polisler başörtülü olarak görev yapıyor.
Bu ülkelerdeki polisler hem devlet yetkililerinden hem de ülke vatandaşlarından saygı görüyor…
İSKOÇYA: İskoçya’da Müslüman kadınların emniyet teşkilatına katılımlarını teşvik amacıyla, başörtüsü polis üniformasının resmi bir parçası olarak kabul edildi. Ülkede daha önce başörtüsü takmak isteyen polislerin bireysel onay alması gerekiyordu. İskoç Polis Otoritesi, Müslüman kadınların emniyet güçlerine katılımını teşvik etmek amacıyla başörtüsünü resmen üniformanın bir parçası olarak kabul etti. Karara ilişkin açıklamada, “Hizmet verdiğimiz toplulukların temsilcisi olmak için çalışıyoruz” dendi. (www. medyagündem.com)