Düzensiz Göçle Mücadelede Son Durum: Türkiye'de Kaç Mülteci Var?

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'de 4 milyon 437 bin düzenli göçmenin bulunduğunu açıkladı. Bakan Yerlikaya, AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı'nın düzenlediği "İnsan Hakları Eğitimi" Programında konuştu.

Düzensiz Göçle Mücadelede Son Durum: Türkiye'de Kaç Mülteci Var?

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı tarafından düzenlenen "İnsan Hakları Eğitimi" Programında, Türkiye'deki göçmen durumuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Yerlikaya, dünya genelinde 300 milyon göçmen bulunduğunu, bunların 123 milyonunun zorla yerinden edildiğini belirtti. Türkiye'de ise 4 milyon 437 bin düzenli göçmen olduğunu ifade ederek, bu rakamların her hafta Göç İdaresi Başkanlığı tarafından güncellenip açık kaynaklara verildiğini söyledi.

Adres Denetimleri ve İkamet İzinleri

Bakan Yerlikaya, yabancıların beyan ettikleri adreslerin titizlikle denetlendiğini belirterek, 3 milyon 103 bin Suriyelinin 729 bininin beyan ettiği adreslerde oturmadığını tespit ettiklerini açıkladı. Bu kişilere 90 gün süre tanıdıklarını ve Türkçe, Arapça, İngilizce uyarılar gönderdiklerini belirtti. 90 gün sonunda adres bildirimini yapmayanlara 2 ay daha süre verdiklerini ve hizmetlerini askıya aldıklarını ifade etti.

Göçü Kaynağında Çözme Yöntemleri

Bakan Yerlikaya, düzensiz göçü kaynağında çözmek istediklerini vurgulayarak, Suriye'nin kuzeyindeki harekatların bu amaçla yapıldığını söyledi. Bu bölgeden göç almadıklarını ve orada güvenli bir bölge oluşturduklarını belirtti. Ayrıca, 2016'dan bu yana 678 bin kişinin bu bölgeye gönüllü, güvenli ve onurlu dönüş yaptığını ekledi. 4 Haziran 2023 - 4 Haziran 2024 tarihleri arasında 163 bin 745 düzensiz göçmenin sınır dışı edildiğini açıkladı.

Göçmen Kaçakçılığı ile Mücadele

Göçmen kaçakçılığı organizatörlerine göz açtırmadıklarını belirten Yerlikaya, tutuklanmamış olanları dahi gözlemlediklerini ve bu kişilere meydan okuduklarını söyledi.

Sınır Dışı Edilme Süreçleri

Bakan Yerlikaya, hakkında sınır dışı kararı bulunan her yabancının geri gönderme merkezlerine alınmadığını, kamu düzeni ve güvenliği açısından sakıncası bulunmayan kişilere 15-30 gün içinde gitmeleri için uyarıda bulunduklarını belirtti.

Geri Gönderme Merkezlerinin Kapasitesi

Türkiye'nin 25 şehrinde 32 geri gönderme merkezi bulunduğunu belirten Bakan Yerlikaya, toplam kapasitenin 18 bin 870 kişi olduğunu ve bu sayının tüm Avrupa Birliği ülkelerinin kapasitesinin üzerinde olduğunu söyledi. Bu merkezlerde en az 60 günlük geriye dönük kayıtların incelenebileceği kamera sistemlerinin bulunduğunu ekledi.

Yabancı Öğrenciler için İkamet İzni Kolaylığı

YÖK ile imzalanan protokol çerçevesinde, yabancı öğrencilerin artık Göç İdaresi'nden ikamet izni almak zorunda kalmayacaklarını belirten Yerlikaya, 6 ayda 93 bin 482 yabancı üniversite öğrencisinin öğrenci dairelerinde ikamet izin başvurularını yapabildiğini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri