Tüm dünyayla birlikte ülkemizi de etkisine alan Koron virüs salgınının en çok etkilediği alanların bir şüphesiz eğitim oldu. Okulların kapanmasıyla birlikte eğitim de online dünyaya taşındı.
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Koronavirüs sebebiyle uzaktan eğitime geçiş yapan öğrencilerin ve öğretmenlerin eğitime daha verimli devam edebilmesi için EBA sistemini geliştirmeye devam ediyor.
Sistemin daha iyi bir hale gelebilmesi adına yapay zeka destekli chatbot çözümleri sunan yerli girişim Cbot ile iş birliğine giden T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, EBA Asistan’ı devreye aldığını duyurdu. Yapay zeka destekli bir chatbot olan EBA Asistan, ilk aşamada MEB yetkilileri tarafından belirlenen 10 ana başlıkta 100’e yakın farklı soruya bir kaç saniye içinde cevap verebilecek.
EBA Asistan sayesinde öğrenciler, öğretmenler ve veliler; şifre alma, şifre yenileme, ders programı sorgulama, sınavların durumunu öğrenme, öğretmenlerle görüşme ve ders tekrarı yapma gibi konulardaki sorularına sosyal hızlı bir şekilde yanıt bulabilecekler.
CBOT’un doğal dil işleme (NLP) ve makine öğrenmesi teknolojilerinin kullanıldığı ve şimdilik olası kullanıcı sorularını yanıtlayacak olan EBA Asistan, kullanıcılar soru sormaya devam ettikçe daha fazla öğrenerek sorulara daha iyi yanıt verebilecek.
EBA Asistan nasıl çalışıyor?
Uzaktan eğitim sisteminin kullanıcıları, ister öğrenci, ister öğretmen, ister veli olsunlar Eba Asistan’ı kullanabilirler. Kullanıcılar; şifremi nasıl alırım, sisteme nasıl girerim, 3. sınıf yarın hangi dersler var, ders programına nasıl ulaşırım, öğretmenime soru sorabilir miyim? gibi sorularını EBA Asistan’a sorduklarında kullanılan yapay zeka sistemi serbest metin şeklinde yazılanları anlıyor, bu sorulara ilgili cevabı veriyor ve kullanıcıları en doğru şekilde yönlendiriyor.
Örneğin ilkokul 4. sınıftaki çocuğunuz için ders programını istediğinizde bunu çekip size sunuyor. İlk kez şifre alacaksanız bunun için yapmanız gerekenler konusunda çok basit ve anlaşılır şekilde yönlendiriyor.
EBA Asistan kullanıcılardan en sık gelebilecek sorularla eğitildi ve bu sayede gelen soruları hızlıca cevaplayabiliyor. Asistanın sorular arttıkça daha farklı soruları anlayabilir ve anında cevap veriri hale gelmesi bekleniyor.