Ebu Said Muhammed Hadîmî Sempozyumu/ Konya 2010 Sempozyum Bildirileri adlı eser 9-10 Nisan 2010 yılında gerçekleştirilen organizasyonun kitaplaştırılmasıyla oluşturulmuş.
Horasan’dan Anadolu’ya göç eden 18. yy ( 1701-1762)İslam âlimlerinden olan Ebu Said Muhammed Hadîmî Hazretleri “Kâmil odur ki, koya her yerde bir eser/ Eseri olmayanın yerinde yeller eser” derken; kendisi de kaleme aldığı birçok eseri ile Nakşî Tasavvufunun önde gelen temsilcilerindendir.
Asıl adı Muhammed b. Mustafa b. Osman el-Hüseynî el-Müftî el-Hadimî Ebu Said-i Nakşibendî olan ve Hâdim’de dünyaya Ebu Said Muhammed Hadîmî, ilköğrenimini babasından gördü. On yaşında Kur'an-ı Kerim'i ezberledi. Arabî ve Fârisî'yi öğrendi. Babasının isteğiyle Konya Karatay Medresesi'ne yazıldı. Burada beş sene ilim öğrendikten sonra, hocası İbrâhim Efendi'nin tavsiyesi ile İstanbul'a gitti. İstanbul'da zamanın âlimlerinden Kazâbâdî Ahmed Efendi'den ilim öğrenerek icâzet aldı. Yüksek tahsilini bitiren Ebu Said Muhammed Hadîmî, çok miktarda kitapla Hâdim'e döndü. Hâdim Medresesi'nde ders vermeye başladı. Pek çok kitap yazdı. Bu eserlerden, İmâm-ı Birgivî'nin Tarîkat-ı Muhammediye isimli kitabına yaptığı şerhi çok kıymetlidir. Bu şerhe Berîka ismini vermiştir. Tefsir, hadis, fıkıh, tasavvuf ve akaid alanlarında çalışmalar yapan Ebu Said Muhammed Hadîmî’nin; Mecâmiu'l-Hakâik, Haşiye Âlâ Düreri'l-Hükkâm, Arâisü'n-Nefais gibi otuza yakın basılmış eseri bulunmaktadır.
Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınlarından kitaplaştırılan sempozyum bildirilerinin takdim yazısında Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek; “ Hadim belediyemiz ile birlikte Ebu Said Muhammed Hadîmî Hazretleri’ni tanımak, bilmek ve anlamak üzere 09-10 Nisan 2010 tarihlerinde gerçekleştirdiğimiz ‘ Osmanlı Fakih ve Mutasavvıfı Ebu Said Muhammed Hadîmî Sempozyumu’ birbirinden değerli akademisyen ve hocalarımızın bildirileri ile gerçekleşti. Öncelikle emek veren değerli hocalarımıza müteşekkirim. Muhammed Hadîmî Hazretleri’nin anlaşılması için önemli bir sempozyum olduğu kanaatindeyim. Emeği geçen hocalarımıza ve Hadim Belediye Başkanımıza, mesai arkadaşlarıma teşekkür eder; sempozyumun Hazret’i anmak ve anlamak kastıyla yeni ve daha kapsamlı programlara vesile olması temennisiyle saygılarımı sunarım.” Diyor.
Bildirilerde, Ebu Said El-Hadîmî’nin Kişiliği ve Bazı Fıkhî Meselelere Yaklaşımı, Vahdeti Vücud Yaklaşımı, Tefsir Anlayışı, Tasavvuf Anlayışı, Hayatı ve Hadis İlmindeki Yeri, Namazda Huşû Risalesi Üzerine Notlar, Ebu Said El-Hadîmî’ye Göre Nakşibendiliğin Esasları, Bir Usûlcü Olarak Muhammed Hâdimî, Mevlânâ Ebû Saîd Hadimî Hazretleri’nin İlmî Yönü ve İlim Anlayışı konuları sunulmuş.
Sempozyumda birçok akademisyen ve kurumdan bildiri sunan isimler var. Bunlar; Prof. Dr. Abdullah Karaman (Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi), Ali Gülden (Ankara İl Müftü Yardımcısı), Prof. Dr. Yakup Çiçek (M.Ü. İlahiyat Fakültesi), Prof. Dr. Halil İbrahim Şimşek (Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi), Dr. Yakup Koçyiğit (Karabük Üniversitesi İlahiyat Fakültesi), prof. Dr. Saffet Köse (S.Ü. İlahiyat Fakültesi), Doç.Dr. Ramazan Muslu(Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi), Doç. Dr. Kaşif Hamdi Okur (Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi) ve Muzaffer Erdinç (Emekli İmam).
Bu güzel ve anlamlı organizasyonu düzenleyen, kitaplaştırılmasını sağlayan Konya Büyükşehir Belediyesi’ne, bildirileri hazırlayıp sunan değerli hocalara ve emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkürü borç bilirim.
Not: Kısa süre önce Denizli/Çardak’ a atanan Hadim İl Müftüsü Ahmet Demirel Beyefendi’ye hediye ettiği bu eser için teşekkür eder, yeni görev yerinde muvaffakiyetler dilerim.
Selametle, ihsanla kalınız.
Kitap Hakkında Bilgiler
Açıklama: C:\Users\-\Desktop\20170925_084816.jpg
Yayın Yeri ve Tarihi: Konya, 2015
Yayınevi: Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları
Baskı Sayısı: 1
Sayfa Sayısı: 209
Temin Adresi: Konya Büyükşehir Belediyesi