Aydın Doğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı yalan söylemekle suçlayıp daha sonra, “Hayatım boyunca seçilmiş hiçbir lidere, hiçbir devlet insanına böyle veya bu manaya gelecek bir şey söylemedim. Asla söylemem” şeklinde yazdığı mektupla yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Oysa Doğan, yok dediği yönlendirmelerin, grubun başta amiral gemisi dediği Hürriyet olmak üzere gazete ve televizyonlarında nasıl işlendiği hafızalardaki tazeliğini koruyor. Yıllarca Bülent Ecevit’in yakın korumalığını yapan ve o dönemin en önemli tanıklarından biri olan Recai Birgün, Doğan grubunun 57. Hükümeti yıkma çabasını AKŞAM’a anlattı.
BELDEN AŞAĞI VURDULAR
Doğan medyasının siyaseti yönlendirmeye çalıştığını herkesin bildiğini belirten Birgün, “Yapmadık diyorlarsa buna kargalar bile güler” dedi.
“Doğan medyasının 2001 ve 2002′de dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’i devirmek için yaptığı yayınları herkes bilir” diyen Birgün; “Önce Yeni Türkiye Partisi ve ‘Üçlü Troyka’ haberlerini kamuoyuna servis ettiler. Bu haberlerle DSP’nin yıpratılıp dağılmasına neden oldular” diye konuştu.
AMAÇ İKTİDARDAN İNDİRMEK
Gazetelerinde ahlakla bağdaşmayan yazılar olduğunu anlatan Birgün, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Emin Çölaşan’ın köşesinde (‘Ecevit’in Bilinmeyenleri’ – 2 Temmuz 2002) yazdığı belden aşağı yazıyı herkes bilir. Ecevit’in çok hasta olduğu, belden aşağısının tutmadığı, tırnaklarını kesemediğini, konuşamadığı, yürüyemediği gibi birçok şey yazıldı. Bu yazı ve haberlerin amacı Ecevit’i iktidardan uzaklaştırmaktı.”
NE YAPTIK BU İNSANLARA
Merhum Ecevit’in Çölaşan’ın o günkü yazısını okuduğunda koltuğuna yığılıp kaldığını söyleyen Birgün; “O gün gazeteyi eline alıp, Çölaşan’ın yazısını okudu. Yığılıp kaldı. Ölecek sandım. Yıllarca yanındaydım, onu hiç böyle görmemiştim. Bana, ‘Biz bu insanlara ne yaptık da bize bunu yapıyorlar’ diyebildi” dedi.
DSP’NİN İÇİNDEN YENİ PARTİ ÇIKARDI
Doğan Medya’da 2002′de Ecevit’in hastalığıyla ilgili onlarca haber ve köşe yazısı yayınlandı. Ecevit’in 4 Mayıs 2002′de rahatsızlanıp taburcu edildikten sonra tüm baskılara rağmen istifa etmeyip görevine devam etmesi bazı kesimleri rahatsız etti. DSP içinde dönemin Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan 8 Temmuz’da partiden istifa etti. Onu İsmail Cem ve başka vekiller izledi. İstifa edenler Yeni Türkiye Partisi kurdu. O dönemin koalisyon ortağı Devlet Bahçeli seçim istedi. 3 Kasım 2002′de yapılan seçimlerde Ecevit’in DSP’si baraj altında kaldı. Ecevit, 25 Temmuz 2004′te siyaseti bıraktı.
(AKŞAM)