Eczacılıkta Muvazaa ile Etkin Mücadele Çalıştayı

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Gürsöz:- "Bunun ucu, arkası, sonu nereye giderse gitsin, kime dokunursa dokunsun, burada bir kararlılık sergileyip gittiği yere kadar gideceğiz. Asla 'acaba, aman, sakın' falan demeyeceğiz. Sonuna kadar gideceğiz

ÇORUM (AA) - Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Hakkı Gürsöz, muvazaalı eczaneler ile mücadeleye ilişkin, "Bunun ucu, arkası, sonu nereye giderse gitsin, kime dokunursa dokunsun, burada bir kararlılık sergileyip gittiği yere kadar gideceğiz. Asla 'acaba, aman, sakın' falan demeyeceğiz. Sonuna kadar gideceğiz. Mücadelemiz son muvazaalı eczane kapatılana kadar devam edecek." dedi

Gürsöz, TİTCK ile Türk Eczacılar Birliği (TEB) tarafından Çorum'daki bir otelde düzenlenen "4. Eczacılıkta Muvazaa ile Etkin Mücadele Çalıştayı"nın açılışında yaptığı konuşmada, bunun, kendilerini sıkıntıya sokan konulardan biri olduğunu söyledi.

Türkiye'de günlük ortalama 1 milyon 200 bin insanın sağlık kuruluşlarına müracaat ettiğine dikkati çeken Gürsöz, "Bunların yaklaşık 1 milyonu reçete ile sonuçlanıyor ve her gün 1 milyon insanımız eczanelerimize uğruyor, eczacılarımızla diyaloğa giriyorlar. Ortalama günlük 5,5-6 milyon kutu ilaç satışı yapılıyor. Böyle bir sorumluluğu nasıl başkasına devredebiliriz. Böyle bir sorumluluk hiçkimse ile paylaşılamaz. Eczacılık bir sağlık mesleği, bir esnaflık, tüccarlık değildir." ifadesini kullandı.

Eczacılık Tüzüğü'nde de muvazaa ile ilgili maddeler olduğunu anımsatan Gürsöz, tüm çalışmalara rağmen muvazaalı eczane sayısını sıfırlayamadıklarını ancak yaptıkları çalıştaylarla önemli aşama kaydettiklerini anlattı.

- "100'den fazla muvazaalı eczane hakkında işlem yapıldı"

Kurum olarak 2016 yılında 100'den fazla muvazaalı eczane hakkında işlem yaptıklarını bildiren Gürsöz, şunları kaydetti:

"İstanbul'da 27 eczanenin faaliyetine son verildi. Türkiye genelinde 25 bin eczanemiz var. Belki birkaç yüzünde ya da 500'ünde bu sorunu yaşadığımız için tüm sektör zan altında kalıyor. Bu mücadelede en başta bize göreve düşüyor, TEB'e görev düşüyor. Bize düşen görev, gereken mevzuatları ve kuralları koymak. İradede bir sorun yok. Sağlık Bakanımız konuya çok hassas yaklaşıyor ve bizlere yardımcı oluyor. Bunun ucu, arkası, sonu nereye giderse gitsin, kime dokunursa dokunsun, burada bir kararlılık sergileyip, gittiği yere kadar gideceğiz. Asla 'acaba, aman, sakın' falan demeyeceğiz. Sonuna kadar gideceğiz. Mücadelemiz son muvazaalı eczane kapatılana kadar devam edecek."

- Eczacılar ile anket

Muvazaalı eczanelerin tespiti konusunda sıkıntı yaşadıklarının altını çizen Gürsöz, bu alandaki mücadelede eczacıların aktif desteğini beklediklerini vurguladı.

Konuyla ilgili bin 500 eczacının katıldığı bir anket yaptıklarını anlatan Gürsöz, "İlginç sonuçlar verdi. Eczacılarımıza 'Bölgenizde muvazaalı eczane var mı?' diye sorduk, yüzde 56'sı 'evet, var' dedi. Demek ki biliyoruz birbirimizi. 'Muvazaalı eczane olarak düşündüğünüz yeri bildirdiniz mi?' diye sorduk, büyük çoğunluğu 'hayır' diye cevap verdi. Bizim ya da TEB'in Ankara'dan her yeri bilmemize imkan yok. Sizin de bu mücadelede bize destek olmanız lazım." değerlendirmesinde bulundu.

TEB Genel Sekreteri Arman Üney de muvazaa konusunda özellikle son 4-5 yıldır yapılan çalışmaların meyvelerini almaya başladıklarını, etkin çalışmalarla sorunun en aza indirilmesi konusunda başarı sağladıklarını söyledi.

"Muvazaa, eczacıların gerçekten kanayan yarası" diyen Üney, şöyle devam etti:

"Bir muvazaalı eczane işletildiğinde sadece eczanenin mesul müdürü eczacı olmamakla kalmıyor, bütün eczacılık işleyişiyle ilgili, halkın ilaca ulaşımıyla ilgili inanılmaz sıkıntılar yaşıyoruz. Tabii ki burada bir belge yok. Bunu bir şekilde ortaya çıkarmak lazım. Bu tek başına yapılabilecek bir şey değil. Bunu ne sağlık müdürlüklerimiz tek başına yapabilirler ne de eczacılar, odamız. Bu konuda aynı bu salonda olduğu gibi hep birlikte çalışmaya ihtiyaç var."

Üney, muvazaa ile mücadele konusunda ortaya çıkacak sonucun önemine işaret ederek, "Bu mücadele halkın ilaca erişiminde hak ettiği şekilde hizmet almasını sağlayacak, eczacının işinin başında bulunarak danışmanlık hizmeti verebilmesinde çok önemli katkılar verecek. TEB olarak bu konuyu çok önemsiyoruz." dedi.

Vali Necmeddin Kılıç, AK Parti Çorum milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan ve Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt da konuşmalarında, eczacılıkta muvazaa ile mücadele konusunda yapılan çalışmaları desteklediklerini belirtti.

Yarın sona erecek çalıştayda eczacılıkta muvazaa ile mücadele konusundaki sorunlar ve yapılabilecek çalışmalarla ilgili sunumlar gerçekleştirilecek.


AA

Gündem Haberleri

NöroGenesis Projesi Tamamlandı: Yeni Nesil Yetkinlikler Kazanıldı
Poşet 50 kuruş oldu
Kapadokya geceye hazır: Kuş uçurtulmayacak
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı, Genel Sekreterlik oldu
Yurt dışına Çıkış Harcı Uygulama Genel Tebliği Resmi Gazete’de