Ege Denizi'ndeki deprem

ESKİŞEHİR (AA) - Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Can Ayday, Ege Denizi'nde dün...

ESKİŞEHİR (AA) - Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Can Ayday, Ege Denizi'nde dün meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Karaburun depreminin oluşum mekanizmasıyla Eskişehir'de oluşabilecek deprem mekanizması farklıdır. İzmir civarında bu mekanizma sonucu olabilecek depremler Eskişehir'deki yerleşim yerini etkilemez." dedi.

Ayday, yazılı açıklamasında, söz konusu depremin olduğu tektonik bölgeyle Eskişehir'i etkilemesi düşünülen bölgenin birbirlerinden farklı olduğunu kaydetti.

Karaburun ilçesinin yaklaşık 65 kilometre kuzey batısında, Ege Denizi'nin yaklaşık 6,9 kilometre altında enerji boşalması sonucu bu depremin meydana geldiğini ifade eden Ayday, şunları belirtti:

"İzmir ve civar illeri, Manisa, Çanakkale, Balıkesir'den hissedilen deprem Eskişehir'den de hafif de olsa hissedilmiştir. Eskişehir'de mahalleler temelinde yapılan bir görüşmelerde, Vişnelik ve merkez mahallelerinde daha çok hissedilen deprem, Tepebaşı ilçesi ve Çankaya Mahallesi gibi bölgelerde çok az veya hissedilmemiştir. Bu durum zeminin özelliğine bağlıdır. Merkeze yakın olan ve Porsuk Nehri'nin kenarlarında bulunan alüvyon üzerindeki çok katlı binalarda hissedilmiş, buna karşın kentin kayalık zemin üzerinde bulunan yerlerinde az veya hiç hissedilmemiştir."

- Eskişehir fay hattı

İzmir civarında günümüze kadar olan ve son depremden daha büyük eski depremlerin "Ege Grabeni" denilen ve İzmir yerleşim yerini kuzey ve güneyden sınırlayan doğu-batı uzanımında bir fay sistemine bağlı olarak oluştuğuna işaret eden Ayday, şöyle devam etti:

"Eskişehir'i etkilemesi düşünülen deprem ise öncelikle Eskişehir’in yaklaşık 70 kilometre kuzeyinden Bolu-Adapazarı hattı üzerinde bulunan Kuzey Anadolu fayı ile yine bu fayın Bursa-İnegöl-Eskişehir hattı üzerinde bulunan Eskişehir fay hattı olarak adlandırılan yanal harekete sahip aktif fay hattı üzerinde olma olasılığı yüksektir.

Bu nedenlerle, Karaburun depreminin oluşum mekanizmasıyla Eskişehir'de oluşabilecek deprem mekanizması farklıdır. İzmir civarında bu mekanizma sonucu olabilecek depremler Eskişehir yerleşim yerini etkilemez. Fakat Türkiye bilindiği gibi fay hareketleri bakımından çok aktif bir konumdadır. Kuzey Anadolu Fay kuşağının Eskişehir'e yakın ve belli bir süre içinde aktivite göstermeyen Adapazarı-Düzce arası gibi deprem boşluklarında ve adını verdiği Eskişehir fay hattında oluşacak depremlerin kenti etkileme olasılığı oldukça yüksektir."


AA

Gündem Haberleri

Karı gören Ankaralılar Elmadağ'a akın etti
Murat Kurum, depremde evi yıkılan başöğretmenin yeni evine misafir oldu
Aksaray, Niğde ve Karaman'da Yoğun Kar Yağışı ve Tipi: Karayolları Trafiğe Kapatıldı
Hatay’ın Yeniden İnşasına Öncülük Eden Başkan Altay’a Fahri Doktora Unvanı
MSB, teğmenlerin kılıçlı yemini için 'Mesele disiplinsizliktir' dedi