Diyarbakır Memorial Hastanesi'nde görevli Uzman Psikolog Tülinay Seçkin, kış aylarında kapalı havalarda ortaya çıkan olumsuz duygu değişikliklerinin mevsimsel depresyon belirtisi olduğunu açıkladı. Soğuk ve karanlık günlerin etkisiyle ortaya çıkan kış depresyonu, uyku sorunları, iştah kontrolü zorlukları, endişe, kaygı ve sosyal ilişkilerde sorunlar gibi şikayetlere neden olabilir.
Seçkin, mevsimsel depresyon yaşayan bireylerin melatonin ve serotonin seviyelerinde değişiklikler olduğunu belirterek, bu duruma karşı ışık terapisi önerisinde bulundu. Özellikle sabah saatlerinde parlak ışığa maruz kalmanın melatonin ve serotonin seviyelerinde artış sağlayarak enerjiyi artırabileceğini ifade etti. Ayrıca, fiziksel aktivitelerle güneş ışınlarına maruz kalarak, haftada 3 gün 30'ar dakikalık yürüyüşler yapmanın da depresyonla mücadelede etkili olabileceğini vurguladı.
Kış aylarında sosyal izolasyona dikkat çeken Seçkin, evlere kapanmanın sosyal anlamda izolasyona yol açabileceğini belirterek, bu durumun depresif duygu durumunu artırabileceğini söyledi. Sosyal aktivitelerin ve sosyalleşmenin kış depresyonunu önlemede önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Seçkin, izolasyonu önlemek adına sosyal etkinliklere katılmanın önemine dikkat çekti.
Bu önerilere uyarak kış depresyonuyla baş etmeye çalışan bireylerin, daha enerjik ve pozitif bir ruh halini sürdürebilecekleri belirtiliyor.