Eklem Hastalıklarına Kök Hücre Tedavisi İle Umut

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) araştırmasına göre, Türkiye'de ortalama insan ömrü 78,6 yıla ulaştı. Yaşam süresinin uzamasıyla birlikte eklem rahatsızlıkları gibi yaşa bağlı hastalıklarda artış gözlemleniyor.

Türkiye'de yaşam süresinin uzaması, obezitenin artması ve hareketsiz yaşam tarzı, eklem rahatsızlıklarının giderek yaygınlaşmasına neden oluyor. Medicana Konya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Harun Kütahya, eklem hastalıklarının ilerleyen aşamalarında görülen hareket kısıtlılığının yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürdüğüne dikkat çekiyor. Dr. Kütahya, erken evrede kıkırdak aşınması olan hastalarda kök hücre uygulaması ile birçok sağlık sorununun önüne geçtiklerini ifade etti.

Kök Hücre Tedavisi ile Zamanı Geri Almak Mümkün

Op. Dr. Harun Kütahya, kök hücre tedavisinin cerrahi müdahaleye gerek duymayan veya ameliyat olmak istemeyen hastalar için etkili bir çözüm sunduğunu belirtti. Kök hücreler, eklemdeki kıkırdak hasarını yavaşlatarak hastaların hayat kalitesini artırabiliyor. Dr. Kütahya, “Eskiden kıkırdak hasarı tamir edilemez denirdi, ancak günümüzde kök hücre tedavisi ile kıkırdak yeniden oluşturulup, hastanın şikayetleri azaltılabiliyor” diye konuştu.

Kök Hücre Tedavisinin Kullanım Alanları Genişliyor

Kök hücrelerin her türlü hücreye dönüşme potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Dr. Kütahya, bu özelliğin tedavinin kullanım alanlarını da genişlettiğini söyledi. Kıkırdak tamiri, menüsküs yırtıkları ve kas-tendon sorunları gibi birçok ortopedik sorunda kök hücre uygulaması ile başarılı sonuçlar alındığını belirten Kütahya, "Kök hücre hangi dokuya uygulanırsa, o dokuyu tamir ederek yenileyebilir" dedi.

Eklem Kireçlenmesinde de Kök Hücre Tedavisi Umut Veriyor

Op. Dr. Harun Kütahya, eklem kireçlenmesinin erken evrelerinde kök hücre tedavisinin önemli bir iyileştirici etkisi olduğunu vurguladı. Hastadan alınan kök hücrelerin yine hastaya uygulanması ile doku onarımının hızlandırıldığını belirten Kütahya, ayak bileği kıkırdak sorunları ve menüsküs tamirlerinde de kök hücre uygulamasının etkili bir tedavi yöntemi olduğunu ifade etti.

Eklem rahatsızlıklarında kök hücre tedavisinin sunduğu umut verici sonuçlar, hastaların daha kaliteli bir yaşam sürmesine katkı sağlıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ek bina inşaatı başladı
Selçuk Üniversitesi alzheimer, obezite ve şeker hastalığına bitkisel ilaç arıyor
Tedavi edilmeyen karaciğer yağlanması kansere neden olabilir
45 yaşındaki sağlıkçı Serdar Aydın kalbine yenildi
Ebeveynlere uyarı: Dijitalleşmeyi avantaja çevirin